Markkinamarginaali naudanlihantuotantoon
Naudanlihantuotannon markkinamarginaalissa tuoton muodostaa naudanlihasta saatava tuotto. Menoerät ovat: kasvatettavaksi ostettu sonnivasikka, lannoitteet, poltto- ja voiteluaineet, muut säilörehukustannukset, ohra, vasikan juomarehu, kasvatusrehu, kivennäiset ja muut kotieläinkustannukset. Marginaali lasketaan yhtä teurassonnia kohti.
Laskelma on laadittu tammikuun 2015 hinnoin. Hintamuutokset perustuvat kutakin tuotto- ja kustannuserää vastaavan hintaindeksin (2015=100) tai hintatilaston muutoksiin. Hinnat poimitaan Tilastokeskuksen julkaisemista virallisista tilastoista sekä Luonnonvarakeskuksen hintatilastosta.
Markkinamarginaali esitetään graafisesti sekä euromääräisinä arvoina että indeksipistelukuina (2015/1=100). Esitystapa on valintapainikkeen avulla käyttäjän valittavissa. Euromääräisessä kuviossa esitetään kuukausittaisten arvojen lisäksi liukuva keskiarvo, joka kuvaa marginaalin keskiarvoa havaintopistettä edeltävän 36 kk:n ajalta.
Naudanlihantuotannon kustannusindeksi, joka sisältää pelkästään naudanlihantuotannon markkinamarginaalin määrittämisessä käytetyt kustannukset, esitetään omana kuvionaan.