Kannattava ja vastuullinen alkutuotanto
Tutkimusohjelman haasteena on ratkaista, miten alkutuotannossa voitaisiin lisätä ruoan- ja raaka-aineiden tuotannon kannattavuutta, vastata markkinoiden kysyntään ja samaan aikaan huolehtia myös ilmasto- ja ympäristövaikutusten hillinnästä.
Tutkimusohjelma tarjoaa ratkaisuja:
- Alkutuotannon monipuoliseen kehittämiseen ja uudistumiseen kestävän murroksen mahdollistamiseksi.
- Teknologioiden kehittämiseen ja käyttöönottoon alkutuotannossa ja sen arvoketjuissa tavoitteena kestävän täsmäbiotalouden läpimurto.
- Alkutuotannon tason kestävään kasvattamiseen ilman tuotantopanosten lisäämisen tarvetta.
Mikä meille on tärkeää
Tutkimusohjelmassa selvitetään, miten Suomessa voitaisiin tuottaa ruokaa, puuta ja muita raaka-aineita luonnonvaroista aiempaa kannattavammin, kestävämmin ja hyväksyttävämmin.

Tutkimusalueet
Tutkimuksesta ratkaisuja
Neuvottelukunta
Tutkimusohjelmien neuvottelukunnat edustavat Lukelle keskeisiä sidosryhmiä ja asiakastahoja. Neuvottelukunnat kokoontuvat yksi tai kaksi kertaa vuodessa keskustelemaan tutkimusohjelman kehittämistarpeista ja tuloksista. Jäsenet ovat pääasiassa suomalaisia tai Suomessa asuvia, mutta mukaan voidaan pyytää myös ulkomaisia asiantuntijoita.
- Juuso Joona, Tyynelän tila
- Tuomo Kauranne, Arbonaut Oy Ltd
- Sami Kurki, Ruralia-instituutti
- Marko Mäki-Hakola, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK
- Tommi Mäkinen, Finnforel Oy
- Karoliina Niemi, Metsäteollisuus ry
- Annika Nordin, Stora Enso Oyj
- Sari Peltonen, ProAgria
- Mai Suominen, WWF (World Wide Fund for Nature)
Ohjelmajohtaja
Tule töihin meille!
Lukessa pyritään löytämään ratkaisuja isoihin globaaleihin muutoksiin, kuten ilmastonmuutokseen. Videolla tutkijamme kertovat työstään.