Siirry pääsisältöön

Luonnon monimuotoisuus ja talous - Muutospolkuja Suomessa Dasguptan raportin pohjalta

Ihmiskunnan varallisuus on kasvanut luonnon kustannuksella. Luonnon kantokyvyn ylittyminen tulee johtamaan hyvinvointimme laskuun, koska luonnon tarjoamat ekosysteemipalvelut eivät pysy yllä eivätkä riitä tyydyttämään tarpeitamme nykyisellä kulutustasolla.

Partha Dasgupta keskittyy Iso-Britannian valtionvarainministeriölle toteutetussa raportissa yhteiskunta- ja talousjärjestelmämme valuvikoihin, jotka aiheuttavat luonnon monimuotoisuuden häviämistä. Vuonna 2023 julkaisemassamme ympäristöministeriön tilaamassa selvityksessä avataan, mitä uraauurtava Dasgupta-raportti tarkoittaa Suomelle.

Luonnonvarakeskuksen koordinoima tiedepaneeli selvitti, mitä Dasguptan kuvaamat kymmenen muutospolkua Suomessa konkreettisesti tarkoittavat.

Luonnon monimuotoisuuden, ekosysteemipalveluiden ja luontopääoman huomioimiseksi tarvitaan mittareita, jotka mahdollistavat ympäristön ja talouden välisten kytköksien seurannan. Myös yritysten tuotantoketjujen luontohaittojen mittaamista on kehitettävä ja säänneltävä, jotta haittoja voidaan hallita ja yritykset voivat viestiä niistä sidosryhmilleen.

Esimerkiksi kauppapolitiikka voi tukea luontotavoitteiden saavuttamista asettamalla kestävien hyödykkeiden tuontitukia sekä hyödykkeiden luontojalanjälkeen perustuvia tullimaksuja (vrt. hiilitullit). Kauppapolitiikan on ehkäistävä myös ylikulutusta.

Siirtymä kasvispainotteisempaan ruokaketjuun edellyttäisi muutoksia sekä ruoantuotannossa että kulutuksessa. Tähän tarvitaan esimerkiksi tuotekehityspanostuksia sekä investointeja ammattilaisten ja kansalaisten kykyyn valmistaa kasvispainotteisempia aterioita.

Selvitys sai paljon medianäkyvyyttä, ja esimerkiksi Martta-liitto ja Elinkeinoelämän keskusliitto ottivat kantaa vuonna 2023 viitaten selvitykseen. Selvitys on lisäksi konkretisoinut tarvittavia toimia päättäjille sekä vauhdittanut keskustelua luonnon ihmisille tarjoamista hyödyistä, luontopääoman hupenemisesta ja luontokadon ehkäisykeinojen hyväksyttävyydestä.