Siirry pääsisältöön

Kasvien kierto – uusi suunta suomalaiselle peltokasvituotannolle

Kestävyyttä monimuotoisella viljelyllä -projektin tavoitteena on monipuolistaa suomalainen peltokasviviljely. Tietoa erilaisten peltokasvien, viljelykäytänteiden ja niiden yhdistelmien vaikutuksista viljelyn kestävyyteen ja kannattavuuteen boreaalisissa olosuhteissa on varsin rajallisesti saatavilla. Tässä projektissa tutkimme pitkien viljelykiertojen ja peltokasvien monimuotoisuuden vaikutuksia hyödyntäen laajoja aineistoja, kokeellisia lähestymistapoja sekä ja elinkaariarviointia.

Mitä teemme

1
Tilojen keskinäinen vertailu
Projektin ensimmäisessä osassa tarkastellaan sopimustilojen nykytilannetta ja verrataan sitä muihin saman alueen vastaaviin tiloihin. Analyysit on ryhmitelty neljään pääteemaan: viljelykierto, kasvi, aluskasvit ja viljelijöiden satokuilu.
2
Ratkaisuja kestävään kasvintuotantoon
Projektin toisessa osassa tehdään viljelykiertokokeita. Tutkittaviin kiertovuoroihin kuuluvat kevät- ja syysviljat, öljykasvit, palkokasvit ja muut siemenkasvit. Viljelykiertojen painopisteet ovat satoisuus, hiilen sitominen ja palkokasvien maksimaalinen käyttö.
3
Ympäristövaikutukset ja kannattavuus
Projektin kolmannessa osassa viljelykasvien monimuotoisuutta mallinnetaan viljelyn ympäristövaikutusten ja kannattavuuden näkökulmasta. Näitä kysymyksiä tarkastellaan yhdistämällä dynaamisia agroekologisia malleja sekä elinkaariarviointia ja taloudellista analyysiä.

Viestintä ja vaikuttavuus

Projektissa tehdään yhteistyötä viljelijöiden kanssa. Välitämme tietoa ja kokemuksia tutkimuksen ja viljelijöiden välillä esimerkiksi vuosittaiset peltopäivillä ja ilmaisissa webinaareissa.

Tuotamme myös suosituksia poliittisille päättäjille.

Tutkimustulokset julkaisemme vertaisarvioiduissa tieteellisissä julkaisuissa.  

Rahoitus ja aikataulu

Kestävyyttä monimuotoisella viljelyllä on Public Private Partnership -hanke (PPP), jonka Luonnonvarakeskus (Luke), Viking Malt, Anora, Raisio, Olvi, Sinerbrychoff, MTK ja SLC rahoittavat yhdessä. PPP-hanke vastaa sekä osallistujaorganisaatioiden tarpeisiin että Luken strategian tavoitteisiin.

Projekti käynnistyi kesäkuussa 2023 ja se päättyy elokuussa 2029.