Siirry pääsisältöön

Wendlan puutarha

Wendlan puutarha sijaitsee Jokioisten kartanon alueella, vanhan navetan takana. Alue on nimetty Wendla Gustava von Willebrandin mukaan.

Luonnonvarakeskus ylläpitää ja esittelee Wendlan puutarhassa Jokioisten kartanon vanhoja kasvikantoja. Lisäksi puutarhassa on kansallisia kasvigeenivaroja, kuten japaninruusukvitteneitä, ilmasipuleita ja hapankirsikoita.

Puutarhassa esitellään myös tutkittuja ja kestäviä hedelmä-, marja- ja koristekasveja, jotka ovat saaneet FinE-tavaramerkin. Puutarhan kasvien esittelyissä kiinnitetään erityistä huomioita kasvigeenivaralliseen merkitykseen eli kasvien kulttuurihistoriaan ja lajin sisäiseen monimuotoisuuteen.

Puutarhaan on yleisöllä vapaa pääsy.

Varjoliljoja Wendlan puutarhassa Kuva: Janne Lehtinen / Luke.

Kasvigeenivarat käyttöön ja säilöön

Suomi on sitoutunut säilyttämään puutarhatalouden suomalaiset kasvigeenivarat. Niitä ovat vanhat, meillä pitkään viljellyt ja Suomen oloihin sopeutuneet lajikkeet, maatiaiset ja Suomessa jalostetut lajikkeet. Wendlan puutarhassa on mahdollisuus tutustua tähän säilytystyöhön.

Puutarhassa voi myös tutkia, mitä säilytettävä monimuotoisuus tarkoittaa käytännössä. Puutarhassa selviää, että esimerkiksi kukin japaninruusukvitteni on geneettisesti omanlaisensa. Hedelmän muoto, koko ja väri ovat erilaisia.

Wendlan puutarha myös osoittaa vierailijalle, että kasveihin liittyy geenivarallista kulttuurihistoriaa. Vanhoissa puutarhoissa olevat aiempien sukupolvien vanhat kasvikannat ovat arvokkaita. Niiden tarinoita kannattaa kerätä talteen ja kasveja kannattaa vaalia.

Wendlan puutarhasta on erityistä hyötyä niille, jotka ylläpitävät vanhoja arvokkaita kulttuuriympäristöjä, historiallisia puutarhoja. On tärkeää, että puutarhoissa hoidetaan vanhoja kasvikantoja samalla arvostuksella kuin rakennuksia. Ne ovat osa paikallista historiaa.

Sijainti ja lisätietoja

Wendlan Puutarha sijaitsee Jokioisissa, osoitteessa Humppilantie 9 A.