Siirry pääsisältöön

Monimuotoinen puutarha

Monimuotoinen puutarha edistää luonnon monimuotoisuutta. Siellä viihtyvät kasvien lisäksi myös monet pienet selkärangattomat eläimet, joilla on tärkeä merkitys kasvien pölyttäjinä, kuolleen kasviaineksen hajottajina ja jopa tuholaiskantojen säätelijöinä.

Kuusi kestävää ja kulttuurihistoriallisesti arvokasta perennaa

Vanhojen puutarhojen perennat ovat vuosikymmenien saatossa sopeutuneet vallitseviin ilmasto-olosuhteisiin, tauteihin ja tuholaisiin. Perennan säilymistä on voinut edesauttaa myös tieto kasvin alkuperän liittymisestä sukulaisten tai tuttujen elämän historiaan, jolloin sitä on vaalittu erityisen huolella.

Tutustu kuuteen kestävään ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen perennaan.
Tarhapäivälilja kukkii keltaisilla kukilla.

Suomalaisten puutarhakasvien monimuotoisuus on tallessa

Puutarhakasveja säilytetään muun muassa siemeninä, kasvisolukkoina ja elävinä kasveina kokoelmissa. Geneettisen monimuotoisuuden säilyttäminen mahdollistaa lajikkeen palauttamisen, jos se on vaarassa hävitä.
Petrimaljoilla solukkoviljelyä

Pioneissa karvoihinkin on katsominen – perimältään arvokkaat pionit

Puutarhoista tuttujen kiinanpionien näyttävä kukinta vie sydämen mennessään. Suomalaisissa pihoissa kasvaa harvemmin tilli-, kuolan-, juhannus-, kartano- tai tarhapioneja, ja juuri näitä kuulutimme Luonnonvarakeskuksen tutkimuksessa, jottei pionien arvokas geenivaranto katoaisi. Saimme 700 ilmoitusta eri puolilta Suomea. Monella kasvilla on tarina matkassaan. Viereisessä kuvassa on juhannuspioni.
Juhannuspioni kukkii, aniliinin punainen kukka.

Raparperi - pihamaan sankari kantaa harvinaisia geenejä ja ikivanhoja tarinoita

Suomen kevään ensimmäinen ”hedelmä”. Kasvi, josta mummo teki keväällä makeita herkkuja. Uskollinen ystävä, joka kukoistaa puutarhan peränurkassa melkein ilman hoitoa.

Raparperien elävässä geenipankissa on 30 raparperikantaa.

Rakkaat vanhat kotipelargonit

Kotipelargonien monimuotoisuus näkyy monin tavoin. Kukkien väriskaala on laaja – on valkoisia, vaaleanpunaisia, lohenpunaisia ja tummanpunaisia pelargoneja. Kukat voivat olla yksinkertaisia, kerrottuja tai ruusunnuppuisia. Myös kotipelargonin tunnusmerkissä, lehden vyöhykkeessä, löytyy eroja. Vanhoja kotipelargonikantoja on varsin rajallisesti saatavilla muutamilta puutarhoilta.
Punaisia ja vaaleanpunaisia pelargonioita kasvihuoneessa

Humalan viljely kehittyy

Suomessa humalaa on viljelty vuosisatoja, mutta viljely lähestulkoon katosi tuontihumalan takia 1850-luvulta alkaen. Pienpanimoiden määrän kasvaessa 2010-luvulla kiinnostus käsityöläisoluisiin kasvoi. Samalla monet panimot ja viljelijät esittivät Lukelle toiveen saada Suomen olosuhteisiin sopeutuneita humalia pelloille viljeltäväksi.
Humala kasvi

Aromikas ryvässipuli

Ryvässipuli oli 1950-luvulle asti Suomen laajimmin viljelty sipuli. Nykyisin sille olisi kysyntää erikoisvihanneksena, jolle lisäarvoa antavat voimakas aromi, terveysvaikutukset ja kulttuuriarvo.

Vuonna 2020 Maiju ja Yrjö Rikalan puutarhasäätiön rahoituksella käynnistyneen hankkeen tavoitteena on saada ryvässipuli jälleen markkinoille.
Useita sipuleita kiinni toisissaan

Vaaniin Herkku

Kansalaisilla on suuri merkitys geenivaratyössä. Esimerkki yhden perunaharvinaisuuden löytymisestä: Luken tutkijat saivat syksyllä 2015 harrasteviljelijältä syväsilmäisiä sinipunakuorisia perunoita, joita oli viljelty suvussa yli sadan vuoden ajan. Tarinan mukaan perunat kulkeutuivat Kiukaisiin 1760-luvulla, ja myös Euran Vaaniinkylän ja lähialueille. Nyt Herkku kasvaa Louhisaaren puutarhassa.
peruna-elina-kolehmainen

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa puutarhatuotantoon

Ilmastonmuutos vaikuttaa puutarhakasvien viljelyyn voimakkaasti.

Kasvukauden pidentyminen ja talvien lämpeneminen mahdollistavat puutarhatuotannon monipuolistumisen ja esimerkiksi hedelmänviljelyn laajentumisen nykyistä pohjoisemmaksi. Ammattimainen omenien tuotanto voi laajentua jopa Järvi-Suomeen.
Kolme punaista omenaa kasvaa omenapuussa

Puutarhakasvit ja poikkeukselliset säät

Miten poikkeukselliset säät kuten leudot talvet tai kuivat ja kuumat kesät vaikuttavat puutarhakasveihin? Luken asiantuntijat kertovat.
Poutapäivän pilvet