Siirry pääsisältöön

Luonnon inspiroimat toiminnalliset materiaaliratkaisut: tutkimus edistää älykästä luonnonvarojen käyttöä ja luo liiketoimintamahdollisuuksia

Ruokajärjestelmämme on hyvin riippuvainen ulkomailta tuotavista öljystä, lannoiteraaka-aineista ja kasvinsuojeluaineista. Kuinka voisimme päästä kestävästi eroon vahvasta tuontiriippuvuudesta pitkällä aikavälillä?

Mitä tehokkaammin ja täysimääräisemmin tuotetut biomassat voidaan hyödyntää korkean jalostusasteen tuotteisiin ja välttämättömyyshyödykkeisiin, sitä kokonaiskestävämpää tuotantomme on.  Samalla vahvistetaan tuotantomme omavaraisuutta ja tuotantojärjestelmien ympäristökestävyyttä sekä luodaan uuden liiketoiminnan edellytyksiä. Luken tutkimuksen yhtenä strategisena tavoitteena on korvata uusiutumattomia tuotteita biopohjaisia vaihtoehtoja kehittämällä ja varmistaa tutkimuksen vieminen käytäntöön yhdessä sidosryhmien kanssa. 

Tutkimuksen avulla lisäarvoa biomassoille ja uutta latua ylisektoriaalisille arvoketjuille

Tutkimusprojekteissa on kehitetty biopohjaisia tuoteinnovaatioita, joista esimerkkeinä toimivat nurmibiojalostamokonseptin kehittäminen, metsä- ja elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntäminen ruuan, rehun, energian ja kuitujen lähteenä sekä toiminnallisten, biopohjaisten ainesosien tuottaminen erilaisiin lisäarvotuotteisiin, kuten kosmetiikkaan ja puhdistusaineisiin. 

Nurmipirtelö – proteiinia pellolta pilliin? Olisiko mahdollista kasvattaa nurmea yksimahaisten ruoaksi? Kehitämme nurmibiomassan prosessointiin tapoja, joilla kuitu- ja proteiinipitoinen nestejae saadaan eroteltua. Nestejakeesta voitaisiin jalostaa myös suoraan ihmiselle syötäväksi kelpaavia jakeita ja tuotteita – miltä kuulostaisi vaikkapa kestävällä tavalla tuotettu, proteiinipitoinen nurmipirtelö? Tutkimus aiheesta on käynnistynyt: nurmibiojalostamokonseptien kehittäminen lisää sekä huoltovarmuutta, työpaikkoja että maatalouden ympäristökestävyyttä tulevaisuudessa.   

Puista puhtia! Metsäteollisuuden sivuvirroista, kuten sahanpurusta ja kuoresta, voidaan myrkyttömillä erotustekniikoilla tuottaa mm. hemiselluloosaa ja polyfenoleita ruuan ja kosmetiikan sakeuttamis- tai säilöntäaineiksi tai lisäämään antibakteerisia, antiviraalisia tai anti-inflammatorisia toiminnallisuuksia tuotteisiin. Yhteistyökumppaneiden kanssa on julkaistu useita tiedeartikkeleja ja mediaulostuloja: konseptien toimivuuden osoittaminen mahdollistaa kaupallistamiseen tähtäävät jatkotoimet. 

Sillä sieni! Teollisia biomassasivuvirtoja voidaan hyödyntää, kun tuotetaan sienirihmastojen avulla vaihtoehtoista mykoproteiinia. Mykoproteiini sopii suoraan kuluttajan lautaselle tai eläinten rehuiksi. Sienten avulla voidaan valmistaa myös erilaisiin käyttökohteisiin soveltuvia mykokomposiitteja ja nahankaltaisia materiaaleja sekä täysin uudenlaisia antiviraaleja mm. kosmetiikkaan. Sienipohjaisten ratkaisuiden vaikuttavuustoimina valmistelemme keksintöjen viemistä markkinoille.   

Maailmasta kestävämpi tuote kerrallaan – suunta selvä, vauhtia lykkimään tarvitaan monialainen joukko

Kehittämällä funktionaalisia, hiilineutraaleja, kierrätettäviä ja turvallisia biotuotteita, mahdollistamme vihreän siirtymän uusiutumattomien raaka-aineiden käytöstä kohti uusiutuvien luonnonvarojen kestävää käyttöä. Samalla lisätään liiketoimintaedellytyksiä biokiertotaloudessa. Etsimme partnereita ja rahoittajia, jotka yhdessä kanssamme lähtevät viemään kestäviä biopohjaisia tuoteratkaisuja laboratoriosta markkinoille, kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.  

”Maailma muuttuu koko ajan ja vastaan tulee entistä monimutkaisempia ongelmia. Se mitä tarvitsemme, on innovaatioita yhdessä. Meidän on koottava ihmisiä eri aloilta tekemään yhteistyötä – kemistejä, insinöörejä, biologeja, mikrobiologeja, talous- ja yhteiskuntatieteilijöitä sekä luonnonvarojen kestävän käytön asiantuntijoita ja business-osaajia.”
Susan Kunnas, tutkija, Future BioArctic Design -projektin päällikkö 

Kuva: Eetu Ahanen