Siirry pääsisältöön

Jokioisissa sijaitseva Ferrarian rinne on puisto, joka esittelee konkreettisesti suomalaisten hedelmä- ja marjakasvien monimuotoisuutta ja viljelyhistoriaa. Vierailija voi tutustua puutarhaan maistelemalla vierekkäin kasvavien saman lajin marjoja tai hedelmiä.

Ferrarian rinteessä kasvaa runsaasti tyrnimarjapensaita. Kuva: Niina Pitkänen / Luke.

Puistossa voi verrata saman lajin geneettisesti erilaisia kasveja. Mustaherukan marjoja syömällä havaitsee, kuinka eri kasvikantojen kuoren paksuus, marjan makeus, happamuus ja aromikkuus vaihtelevat.

Maistellessaan löytää paitsi eroja, tutustuu myös siihen, mistä itse pitää. Ihmisen kyky aistia erilaisia makuja on yksilöllinen ja osa myös lajin sisäistä monimuotoisuutta. Kaverilla on erilaiset mieltymykset.

Marjojen ja hedelmien makujen ja muotojen kirjo

Puutarhan toivotaan edistävän kansalaisten ymmärrystä marja- ja hedelmäkasvien monimuotoisuudesta ja sen säilyttämisen ja viljelemisen tärkeydestä. Kotipuutarhoissa kasvaa paljon vanhoja hedelmäpuita ja marjapensaita, joilla on vastaavasti paikallinen oma kulttuurihistoriansa.

Tieto monimuotoisuudesta kannustaa tarkastelemaan oman puutarhan kasvia tarkemmin, vertaamaan kaupassa oleviin tai naapurin vastaaviin kasvikantoihin.

Ferrarian rinne sopii kouluille, puutarhojen syötävistä marjoista ja hedelmistä kiinnostuneille henkilöille tai ryhmille. Puisto on ympärivuotisesti avoin yleisölle ja maksuton.

Sijainti

Ferrarian rinne sijaitsee osoitteessa Vaulammintie 10, 31600 Jokioinen, käynti Alatien risteyksestä.