Siirry pääsisältöön

Keminmaan tutkimusinfrastruktuuri

Keminmaan infrastruktuurin toimialueena ovat Perämereen laskevat joet. Päätehtävänä ovat alueen kalakantojen geenivarojen talteenotto, nahkiaisen viljely ja mädin karanteenihaudonta. 

Kuva: Eetu Ahanen / Luken kuva-arkisto.

Keminmaan vesiviljelylaitos on makeavesilaitos, joka keskittyy pääasiallisesti merellisten kalakantojen emokalaparvien perustamiseen Taivalkosken vesiviljelylaitokseen ja mädinhankintaan jatkokasvatusta varten kalatalousvelvoitteisiin. Äärimmäisen uhanalainen meriharjus, eri lohi- ja vaellussiikakannat kuuluvat näihin kalakantoihin. Laitoksen vedenoton virtaamaa Isohaaran voimalaitoksen yläpuolelta ei ole rajoitettu.

Keminmaalla viljellään lohia, meritaimenia, järvitaimenia, purotaimenia, vaellussiikoja, harjuksia ja nahkiaisia. Lohen osalta seurataan M74-tilanteen kehittymistä. Kalantutkimus keskittyy Simojoen lohen ja Perämeren vaellussiikakantojen seurantaan. 

Vesiviljelylaitos

Keminmaan vesiviljelylaitos on makeavesilaitos. Laitoksen vedenoton virtaamaa Isohaaran voimalaitoksen yläpuolelta ei ole rajoitettu. Se keskittyy pääasiallisesti merellisten kalakantojen mädinhankintaan ja emokalaparvien perustamiseen Taivalkoskelle. Lajeina ovat mm. äärimmäisen uhanalainen meriharjus, lohet ja vaellussiiat. Ruokaviraston Kalaterveyspalvelun luokituksen mukaan P1-luokan laitos. 

  • Mätituotannon halli (sis. eristysosasto)
  • Poikastuotannon halli
  • Emokalahalli ja ulkoaltaat

Perämerenalueen seuranta-alusta

  • emokalojen pyynti- ja karanteenitilat
  • alukset, smolttipyydin, verkot, kalastusvälineet, moottorikelkat

Tutkimusalueet

  • emokalastojen hankinta ja mädintuotanto
  • lohi- ja vaellussiikaseurannat

Yhteystiedot

Päivi Pylkkö
Ryhmäpäällikkö, johtava asiantuntija
+358295322029

Allow marketing cookies to show the embedded content.