Siirry pääsisältöön

Emma Ojanen pääsi yhdistämään harrastuksen ja työharjoittelun

Emma Ojanen päätti vaihtaa alaa nelikymppisenä, joten hän aloitti agrologin opinnot Hämeen ammattikorkeakoulussa. Luonnonvarakeskukseen (Luke) hän päätyi omien harrastekanojen kautta, jotka ovat mukana Luken koordinoimassa suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelmassa.

Kuva: Emma Ojanen.

Emma on Luken harjoittelussa työskennellyt eläintuotannon tutkimukseen liittyvien teemojen parissa Luken geenivaraohjelman Tuotantoeläinten hyvinvointi -ryhmän kautta. Emma näkee alkuperäisrotuiset kotieläimet ja maatiaiskasvit mielenkiintoisina tulevaisuuden kestävän ruoantuotannon näkökulmasta, ja halusi harjoittelussa tutustua aiheeseen laajemmin.

Minkälaisia tehtäviä olet tehnyt?

Olen ollut mukana kirjoittamassa kotieläimiin liittyviä tiedotteita ja avustin Geenivarat-tiedelehden vuoden 2022 numeron toimituksessa. Olen tehnyt myös tutkimustöitä maatiaiskanoista kerätyn aineiston tulosanalyysin parissa. Kiinnostavinta tehtävää on vaikea valita, mutta yleisesti on ollut hienoa päästä työskentelemään aihepiirin parissa. Luken työkenttä on valtava, lyhyessä harjoittelussa ehtii nähdä vain pintaraapaisun siitä, mitä kaikkea Lukella tapahtuu.

Luken toimintakenttä on todella laaja, joten monenlaisia tekijöitä ja osaajia tarvitaan.

Maatiaiskanan hämeenkannan parvi. Kuva: Emma Ojanen.

Kannustatko muita hakemaan Luken harjoitteluun?

Tuotantoeläinten hyvinvointiryhmän toimintaan tutustuminen antaa hyvän pohjan alan tutkimuksen seuraamiselle jatkossa. Harjoittelu antaa myös inspiraatiota opinnäytetyön tekoon näihin teemoihin liittyen. Luke on myös monella tapaa asioiden ytimessä nykyisessä maailmantilanteessa. Luonnonvarojen kestävästä käytöstä tarvitaan tutkimustietoa. Esimerkiksi Suomen olosuhteisiin sopeutuneiden viljelykasvien jalostaminen ja hiilensidonnan tehostaminen ovat kriittisen tärkeitä asioita. Luken toimintakenttä on todella laaja, joten monenlaisia tekijöitä ja osaajia tarvitaan.