Siirry pääsisältöön

Arboretum Yltöinen on koti- ja ulkomaisten puiden ja pensaiden tutkimusalue ja geenipankki 20 kilometrin päässä Turusta. Sinne on kerätty meillä menestyviä lehti- ja havupuita sekä pensaita. Samalla on turvattu näiden lajien geeniperimän säilymistä.

Alppiruusu. Kuva: Tapio Tuomela / Luke.

Arboretum on perustettu metsäympäristöön. Arboretumissa ja puistossa kasvaa yli 200 erilaista puu- ja pensaslajia yli 10 hehtaarin alueella. Ihailtavia ja suojeltavia ovat myös alkuperäiset yli 350-vuotiaat kilpikaarnaiset männyt.

Alue on tarjonnut koepaikan suomalaisen alppiruusun jalostusaineistolle. Alppiruusujen jälkeläisiä on istutettu alueelle yli 3 000 tainta. Niistä kookkaimmat ovat jo viisimetrisiä. Alppiruusujen kukintaa voi ihailla toukokuun loppupuolelta juhannukseen. Arboretumissa ovat nähtävissä myös jalostuksen tuloksena kauppaan saadut suomalaiset alppiruusulajikkeet.

Arboretumin monipuolista esittely- ja opinto- sekä virkistyskäyttöä on kehitetty koko sen ajan, jonka alue on ollut avoinna yleisölle, eli vuodesta 1994.

Säilytetään arvokkaiden maatalous- ja puutarhakasvien geeniperimä

Virallisen aseman kasvigeenivarojen säilyttäjänä arboretum sai, kun Suomen kansallinen kasvigeenivaraohjelma perustettiin vuonna 2003. Ohjelman tehtävänä on huolehtia arvokkaiden maatalous- ja puutarhakasvien geeniperimän säilymisestä. Useimmat puutarhakasvit säilytetään kasvullisina kenttäkokoelmissa pellolla, mutta osa kasveista vaatii varjoisemman, kasvualustaltaan toisenlaisen ympäristön. Tällaisen ympäristön arboretum tarjoaa.

Kasvien arvokkaiden geenivarojen säilyminen turvataan tuleville sukupolville jalostusta ja käyttöä varten. Puutarha- ja viheralan ammattilaiset, opiskelijat ja kotipuutarhurit sekä muut harrastajat saavat tietoa kasvien ominaisuuksista, menestymisestä ja käyttömahdollisuuksista.

Arboretum on myös matkailu- ja virkistyskohde. Oppilaitokset käyttävät sitä opintokohteena. Arboretumissa on merkittyjä polkuja ja opastetauluja. Kasvit on merkitty nimikyltein. 

Aukioloajat, opastukset ja sijainti

Arboretumissa voi vierailla omatoimisesti. Portit ovat avoinna 15.5.-15.9.2023 arkipäivisin klo 8–15. Lisäksi puisto on auki 12.–21.6.2023 arkipäivisin klo 20 saakka illalla. 

Vapaa pääsy.

Ryhmille voi varata maksullisen opastuksen (toimistopiikkio@luke.fi). Pyydettäessä voimme myös järjestää tai opastaa kulun puistoon toista reittiä pitkin, jolloin esimerkiksi rollaattorilla tai pyörätuolilla pääsee liikkumaan alkuosassa arboretumia. Tällöin on mahdollista nähdä isot alppiruusut.

Koirat ovat kytkettyinä tervetulleita puistoon ja arboretumiin.

Arboretum sijaitsee noin 20 kilometriä Turusta, ja sinne pääsee ajamalla 110-tietä (vanha ykköstie) Piikkiöön ja kääntymällä keskustan kohdalla Toivonlinnantielle, jota ajetaan vielä viisi kilometriä (Toivonlinnantie 518).