Siirry pääsisältöön

Viljan sekä valkuais- ja öljykasvien osto-, käyttö- ja varastotilastokysely

Tiedonkeruun tarkoitus

Kyselyn tarkoituksena on selvittää, kuinka paljon Suomen viljaa käyttävä teollisuus sekä viljakauppa ostavat viljaa ja rypsiä/rapsia suoraan maatiloilta, kuinka paljon kotimainen teollisuus käyttää kotimaista ja ulkomaista viljaa sekä kuinka paljon viljaa ja rypsiä/rapsia on varastoissa.   Vuoden 2021 alusta lähtien tiedonkeruuseen lisättiin valkuais- ja öljykasvit. Myös luomutietojen kerääminen aloitettiin.

Ostotiedot sisältävät leipä- ja rehuvehnän, rukiin, mallas-, rehu- ja muun ohran, elintarvike- ja rehukauran, rypsin/rapsin, herneen ja härkäpavun määrän, joka on siirtynyt maatiloilta markkinoille. Viljan käyttötiedot sisältävät vehnän, rukiin, ohran ja kauran määrät, jotka kotimaisessa teollisuudessa ovat menneet niiden ensimmäisen käyttötarkoituksen mukaan elintarvike-, rehu-, mallastus- ja muuhun käyttöön. Valkuais- ja öljykasvien osalta kerätään tiedot herneen, härkäpavun, rypsin/rapsin, auringonkukan, soijan ja maissin käyttömääristä elintarvike-, rehu- ja muuhun käyttöön. Varastotiedot sisältävät vehnän, rukiin, ohran, kauran, herneen, härkäpavun sekä rypsin/rapsin, auringonkukan, soijan ja maissin varastomäärät 30.6. ja 31.12.

Kohdejoukko

Tiedot kysytään viljan sekä valkuais- ja öljykasvien ostajilta, teollisilta käyttäjiltä sekä varastoijilta.

Tulokset

Osto- ja käyttötiedot julkistetaan Luken Tilastopalvelussa neljännesvuosittain 10.2, 11.5, 10.8 ja 10.11 sekä varastotiedot puolivuosittain 10.2 ja 10.8.

Useus

Viljan sekä valkuais- ja öljykasvien osto- ja käyttökysely tehdään neljännesvuosittain ja varastokysely puolivuosittain.

Tiedonkeruun aineistoa käytetään seuraavissa tilastoissa