Siirry pääsisältöön

VirtuLab – tutkimusta virtuaaliluonnosta

VirtuLab on Viikissä, Helsingissä sijaitseva virtuaaliluontotila, jonka avulla luontoympäristö voidaan tuoda korkealaatuisin audiovisuaalisin keinoin sisätiloihin. Tilassa voi kokea luontoelämyksiä silloin, kun luontoon ei ole helppo päästä. Muuntautuvaa tilaa voidaan käyttää monitieteisessä ympäristötutkimuksessa.

Kuva: Noora Moilanen

Luonnon terveysvaikutuksia sisätiloissa

Tutkimuksissa on todettu, että virtuaaliluonnolla on varsin samanlaisia vaikutuksia kuin todellisilla luontokäynneillä. Joulukuussa 2022 julkaistussa tutkimuksessa todettiin virtuaaliluonnossa vietettyjen taukojen vähentävän tietotyöläisillä negatiivisia tunteita ja ahdistuneisuutta sekä lisäävän parasympaattisen hermoston aktiivisuutta, joka osoittaa rentoutumista.

”Luontotilojen suunnittelu on uudenlainen keino luoda palauttavia ympäristöjä toimistoihin tai vaikkapa osaksi oppilaitosten, sairaaloiden ja hoitolaitosten arkea. Ne voivat tuoda metsän tuntua ja hyvinvointivaikutuksia sinne, missä ihmiset ovat,” tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen kiteyttää.

 

Korkealaatuinen audiovisuaalinen kuva- ja äänimaisema

Virtulab on uniikki ja muuntautuva tila, jota voi käyttää monitieteisessä ympäristötutkimuksissa. Se on suunniteltu tutkijoiden, audiovisuaalisten tekniikoiden, rakentamisen ja sisustussuunnittelun asiantuntijoiden yhteistyössä.

VirtuLab sisältää:

  • elämyksellinen 360-tila, jossa katselijan ympäröi 8k-ultrateräväpiirtovideo ja luonnon äänimaisema
  • pienempi tutkimustila, jossa virtuaaliluontoon voi uppoutua VR-lasien avulla
  • yhtenäinen suurempi tila, joka mahdollistaa esimerkiksi kokousten tai opetuksen järjestämisen.
Kuva: Tuomas Kari

Laajat tutkimusmahdollisuudet

VirtuLabissa tutkitaan virtuaaliluonnon mahdollisuuksia kuten virtuaalisten luontoympäristöjen vaikuttavuutta sekä teknologisia ratkaisuja ja erilaisia sisältöjä. VirtuLab sopii myös ympäristömuutosten ja luonnonvarojen käytön hyväksyttävyyden sekä virtuaalisen luonnon hyvinvointivaikutusten tutkimiseen. Tulevaisuuden mahdollisuuksia ovat luontokokemusten pelillistäminen ja uusien digitaalisten luontoratkaisujen tutkiminen.