Siirry pääsisältöön

Kukkolan puulajipuisto

Kukkolan puulajipuisto, Antin arboretum, sijaitsee Kukkolan historiallisella tilalla Joensuussa. Puulajipuiston erikoisuutena ovat kotimaisten puulajien muunnokset tai erikoismuodot.

Arboretumissa on tällä hetkellä yli 50 kotimaista, paikallisiin oloihin sopeutunutta puulajia, niiden muunnosta tai erikoismuotoa. Noin 1,5 hehtaarin alueella on kaikkiaan 443 puuyksilöä 14 eri suvusta. Puut on ryhmitelty suvuittain.

Käärmekuusi, luutamänty, kyynelkoivu

Erikoisen näköisten puiden ulkoasu voi johtua perintötekijöistä tai kasvuympäristöstä tai niiden yhteisvaikutuksesta.

Jos ulkonäkö johtuu perintötekijöissä tapahtuneesta muutoksesta eli mutaatiosta, on kyse varsinaisesta puun erikoismuodosta ja ominaisuus periytyy seuraavaan puusukupolveen. Jos mutaatio on tapahtunut sukusoluissa ennen puuyksilön syntymää, on kyseisen yksilön kaikissa soluissa muuttunut geneettinen koodi. Kultakuusi ja liuskalehtinen koivu ovat hyviä esimerkkejä tästä. Jos muutos on tapahtunut kasvavan puun silmussa, ilmenee erikoisuus vain siinä osassa puuta.

Kukkolan tilalla on myös marttojen näytepuutarha. Kuva: Merja Lindroos / Luke.

Luonnon laboratorio aivan kaupungin kupeessa

Metsäntutkimuslaitos (nykyisin Luke) perusti puulajipuiston yhdessä Pohjois-Karjalan Maataloussäätiön kanssa vuosina 1992–1997. Puulajipuisto on saanut nimensä tilalla asuneen, pitkäaikaisen valtiomiehen, rovasti Antti Kukkosen mukaan. Luke on käyttänyt Kukkolan tilaa tutkimus-, kokeilu-, koulutus- ja opetustarkoituksiin.

Kukkolan tila tuli Kukkosten suvulle 1700-luvulla, nykyisin tilan omistaa Pohjois-Karjalan Maataloussäätiö.  Antin arboretumin lisäksi tilalla on päärakennuksen kotimuseo ja kokoustiloiksi muunnettu navettarakennus, metsäteatteri, näytepuutarha sekä Antti Kukkosen muistomerkki Hiljainen huone.

Sijainti ja lisätietoa

Puulajipuistoon voit tutustua vapaasti. Puiston läpi kulkevat käytävät on uusittu hiljattain, ja niiden varrella on myös levähtämispaikkoja.

Osoite: Vanha Valtatie 70, Joensuu.