Siirry pääsisältöön

Elintarviketuotanto

Luke tarjoaa korkealaatuisia, räätälöityjä tutkimuspalveluita ja -ratkaisuja koko ruokaketjulle. Tutkimuksemme keskittyy kestäviin ruokajärjestelmiin, tuotekehitykseen, uusin proteiininlähteisiin, uudenlaisiin ainesosiin ja biomolekyyleihin, elintarviketurvallisuuden diagnostiikkaan sekä tutkimus- ja kehityspalveluihin.

Kuva: Eetu Ahanen

Luken ratkaisut

Kestävät ruokajärjestelmät

Luke antaa käyttöösi yli 20 vuoden kokemuksensa elinkaariarvioinnista (LCA) ja muut työkalut ympäristösuorituskyvyn arviointiin. Arviointiemme tukena ovat laajat taustatiedot ja LCA-tietoaineistot ruoka- ja kalatuotannosta, maanviljelystä ja metsänhoidosta. Meillä on laaja asiantuntemus biopohjaisten materiaalien ja ratkaisujen vaihtoehtojen vertaamisesta.

Uudet ainesosat ja biomolekyylit

Luke tuntee perusteellisesti kaikentyyppisten biopohjaisten ylijäämien, sivuvirtojen ja tuotteiden ominaispiirteet. Meillä on käytössämme laboratorio- ja pilottitason menetelmät ja teknologia, joilla voidaan poimia, erotella ja muuntaa sivuvirtoja arvokkaiksi tuotteiksi ja ainesosiksi.

Tutkimme ja kehitämme uusia proteiininlähteitä esimerkiksi jalostamalla hyönteisiä, viljelemällä sieniä uusilla menetelmillä ja prosessoimalla vihannesten ja erikoiskasvien raaka-aineita. Nämä uudet lähteet auttavat hillitsemään ilmastonmuutosta, ja niitä voidaan tuottaa lähellä kuluttajaa. Tutkimuksemme kattaa sekä ruoan että rehun raaka-aineet.

Elintarviketurvallisuuden diagnostiikka

Autamme takaamaan elintarviketurvallisuuden analysoimalla sitä uhkaavia riskitekijöitä kehittyneessä laboratoriossamme:

  • kemikaaliriskitekijät (esim. toksiinit, raskasmetallit, antibiootit)
  • mikrobiologiset riskitekijät (esim. bakteerivirukset, home, hiiva)
  • fyysiset riskitekijät (vierasesineet kuten luu, lasi tai metalli)

Tutkimus- ja kehityspalvelut

Ruokatuotteen matka maatilalta lautaselle täytyy ruokatutkimuksessa selvittää tarkasti. Elintarvikeyritykset voivat testata ja tuottaa pieniä määriä tuotteitaan Luken maitotuote-, vihannes- ja marjatuotannon pilottitehtaalla.

Lisäksi tarjoamme tutkimuksia siitä, kuinka eri prosessointimenetelmät vaikuttavat elintarviketuotteiden terveellisyyteen ja turvallisuuteen. Voimme myös kehittää ja testata uusia tuotteita ja valmistusmenetelmiä yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Laboratorioissamme tarjoamme analyyseja kemiallisista, mikrobiologisista ja fyysisistä riskitekijöistä.