Siirry pääsisältöön

Luken palveluiden saavutettavuus

Luke.fi-sivuston saavutettavuus

Tämä on Luonnonvarakeskuksen (Luke) saavutettavuusseloste, joka koskee verkkosivustoa luke.fi. Saavutettavuusselosteessa kerrotaan, miten verkkopalvelussa noudatetaan digipalvelulakia, mitä puutteita sivuston saavutettavuudessa on ja miten voit antaa meille palautetta saavutettavuusongelmista.

Seloste on laadittu 24.3.2022 ja päivitetty 18.7.2022. Sivuston saavutettavuuden on arvioinut Luke yhteistyössä sivuston teknisen toimittajan kanssa.

Luke.fi-sivuston saavutettavuuden tila

Verkkosivustomme täyttää Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 - tason AA vaatimukset osittain. Vaatimusten noudattamatta jättämiset mainitaan jäljempänä. 

Ei-saavutettava sisältö

Liitetiedostot

 • Sivustollamme voi olla linkitettyjä tiedostoja, joiden saavutettavuutta emme kaikilta osin ole voineet vielä varmistaa. Teemme parhaamme, jotta saamme korjattua näiden tiedostojen mahdolliset saavutettavuuspuutteet mahdollisimman pian.

Valikot ja navigaatioelementit 

 • Valikon ja navigaatioelementtien mobiiliversio ei välttämättä toimi virheettömästi kaikilla ruudunlukija-selainyhdistelmillä. (WCAG 4.1.1) 

Kuvat 

 • Sivustolla on jonkin verran kuvituskuvia ja infograafeja, joilta puuttuu tekstivastineet (WCAG 1.1.1)
 • Joistakin sivustolle upotetuista PxWebin graafeista puuttuu Title-atribuutti.
 • PxWebin graafien koneellinen lukeminen voi tuottaa haasteita.

Videot ja audiosisällöt

 • Tällä sivustolla on upotettuina Youtube-videoita, joissa tekstitys on vain englanniksi.
 • Kaikista podcasteista ei ole tekstivastineita.

Seuraava sisältö ei ole saavutettavissa siksi, että palvelu ei ole vielä Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 mukainen. 

 • Ennen 23.9.2018 julkaistut PDF-, Word-, Excel- ja PowerPoint-tiedostot
 • Ennen 23.9.2020 julkaistut audio- ja videosisällöt. Huomaathan, että usein videoidemme sisältämä tieto on kuitenkin esitetty verkkosivuilla, sillä useat videomme on tuotettu selkeyttämään jonkin sivun tekstiä. Tällaisissa tapauksissa tekstitystä ei ohjeistuksen mukaan ole välttämätöntä toteuttaa.
 • Suorat audio- ja videolähetykset
 • Verkkokartat ja karttapalvelut
 • Mahdollisten kolmansien osapuolten sisältö

Anna palautetta saavutettavuudesta tai pyydä lisätietoja

Jos huomaat sivustollamme saavutettavuusongelmia, niin kerrothan niistä meille. Lähetä saavutettavuutta koskeva palautteesi osoitteeseen kirjaamo@luke.fi. Vastaamme palautteeseesi 14 päivän sisällä.

Huomaathan, että voit myös pyytää lisätietoja osoitteesta kirjaamo@luke.fi, mikäli tarvitsemasi tieto ei ole saavutettavassa muodossa verkkosivuillamme. Vastaamme pyyntöösi 14 päivän sisällä. Jos pyyntö koskee laajaa sisältöä, voimme jatkaa vastausaikaa enintään kahdella viikolla.

Tiedonkeruusovellusten käyttöongelmiin liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä osoitteeseen tilastokyselyt@luke.fi. Tilastollisten tiedonkeruiden aikana Luonnonvarakeskus auttaa tiedonluovuttajia antamaan tiedot tarvittaessa vaihtoehtoisella tavalla.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Jos et ole tyytyväinen antamaamme vastaukseen, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Sivustolla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä, ja miten asia käsitellään.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000