Siirry pääsisältöön

Vesiviljely ja vesitalous

Luken erityisosaaminen kattaa koko vesiviljelyprosessin kannattavuustutkimuksista kalanviljelylaitosten kehittämiseen. Lisäksi kalojen valintajalostuksen kokemuksemme ansiosta voimme tarjota asiakkaidemme käyttöön tervettä ja nopeasti kasvavaa kalamateriaalia.

Kuva: Eetu Ahanen

Luken ratkaisut

Kestävyys ja tehokkuus vesi- ja ravinnetaloudessa

Luke auttaa hyödyntämään vesiresursseja kestävämmin ja tehokkaammin. Vahvuutemme on monitieteellinen tapa lähestyä vesi- ja ravinnetalouden ongelmia. Laajaan tekniseen osaamiseen perustuva tutkimuksemme keskittyy suuriin vesiresursseihin ja vesibiomassoihin.

Kiertovesikasvatuksen järjestelmät ja teknologia

Kiertovesikasvatuksen järjestelmät arvolajeille vähentävät vedenkulutusta ja ravinteiden vaikutusta luontoon, mahdollistavat markkinaystävällisen ajoituksen kalojen nostoon ja parantavat kannattavuutta. Luke tarjoaa järjestelmätietämystä ja kokeellisia tutkimustiloja tieteelliseen ja kaupalliseen käyttöön.

Geneettisesti paranneltu kalamateriaali patentoidulla valintajalostuksella

Luken tutkijoiden kehittämän valintajalostuksen avulla voit parantaa vesiviljeltyjen kalojen laatua ja tuottavuutta. Voit ostaa kokonaisen valintajalostusohjelman tai emokalastoryhmiä, jotka on tuotettu patentoitujen KING-periaatteiden mukaisesti. Tarjoamme myös asiantuntemusta ja koulutusta emokalaston hoidossa.

Vesiviljelyn järjestelmien suunnittelu, koulutus ja arviointi

Luke tarjoaa asiantuntemustaan uusien vesiviljelyjärjestelmien suunnitteluun ja asentamiseen sekä vanhojen järjestelmien uudistamiseen ja päivittämiseen, jotta tuotannosta saadaan nykyistä tehokkaampaa ja kestävämpää. Tarjoamme myös koulutusta, joka on tärkeä osa vesiviljelytuotannon aloittamista ja päivittämistä.

Lohikalakantojen seuranta ja arviointi

Luke on kehittänyt pitkälle vietyjä menetelmiä lohikalakantojen seurantaan ja arviointiin niiden elämän eri vaiheissa. Tekniikoihin kuuluu kenttämenetelmiä hydroakustiikasta, videografiikasta ja snorklauslaskennasta vakiopoikastutkimukseen ja kvalitatiiviseen data-analyysiin, jossa käytetään yksityiskohtaista kantojen todennäköisyysmallia.