Elintarvikkeiden suoramyyntiä ja jalostusta harjoittavien maatilojen lukumäärä
Tällä sivulla
Vuonna 2023 noin 1 654 tilaa myi omia tuotteitaan suoraan kuluttajille. Maataloustuotteiden suoramyyntiä harjoittavien tilojen lukumäärä on maatalouden rakennetutkimuksen mukaan noussut 2000-luvulla, kun mukaan on laskettu myös jalostamattomien tuotteiden suoramyynti. Rakennetutkimuksesta saatujen tietojen mukaan suoramyyntiä harjoitti 1 427 tilaa vuonna 2020.
Yleisin maatilan elintarvikevalmistuksen ala on vihannesten, juuresten tai marjojen jatkojalostus. Myös liha- ja leipomotuotteita jatkojalostetaan. Rakennetutkimuksen mukaan maataloustuotteiden jatkojalostusta harjoitti 631 tilaa vuonna 2023. Määrässä voi olla mukana muitakin maataloustuotteita kuin elintarvikkeita jatkojalostavia tiloja. Maataloustuotteiden jalostusta harjoittavien tilojen määrä laski hieman vuodesta 2020, jolloin sitä harjoitti rakennetutkimuksen tietojen mukaan 652 tilaa.
Maataloustukihaun yhteydessä viljelijältä kysytään alkutuotannon suoramyynnin harjoittamisesta ja niiden tietojen mukaan suoramyyntiä harjoittavien maatilojen lukumäärä on noussut viime vuosina. Tukihaun tietojen mukaan vuonna 2016 alkutuotannon suoramyyntiä harjoitti 2 674 maatilaa, 3 015 maatilaa vuonna 2022 ja 2 970 maatilaa vuonna 2023. Kysymyksessä ei aseteta suoramyynnille alarajaa.
Katso Maatalous- ja puutarhayritysten muu yritystoiminta -tilaston taulukot.
Allow functional cookies to show the embedded graph.
Tietokantataulut
Mitä indikaattori mittaa?
Indikaattori kuvaa maatilojen suoramyynnin kehitystä, paikallisten tuotteiden kysyntää, sekä maatiloilla harjoitettavaa elintarvikkeiden jalostustoimintaa ja jalostustoiminnan kehitystä.
Indikaattorin tiedot saadaan Luonnonvarakeskuksen toteuttamasta maatalouden rakennetutkimuksesta.
Indikaattori on yksi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014 - 2020 kansallisista vaikuttavuusindikaattoreista.