Kannattavuuskerroin (luomu/tavanomainen tuotanto)
Tällä sivulla
Keskimääräinen kannattavuus on ollut pääsääntöisesti laskusuuntaista. Viime vuosina kannattavuus on lisäksi vaihdellut erittäin voimakkaasti, erityisesti kasvinviljelyssä, mikä pääasiassa johtuu suurista panos- ja tuotehintojen vaihteluista. Lypsy- ja nautakarjatilojen kannattavuuskehitys on ollut maltillisempaa.
Vilja-, öljy- ja valkuaiskasvitilojen kannattavuuskerroin oli 1,14 vuonna 2022. Se oli paljon korkeampi kuin edellisinä vuosina. Muiden kasvinviljelytilojen kannattavuuskerroin oli 0,42. Sikatilojen kannattavuuskerroin laski vuodesta 2021 ja oli 0,47 vuonna 2022, myös siipikarjatilojen laski ollen 0,32. Maitotilojen kannattavuuskerroin nousi 0,62:sta 0,93:een. Suurempien kokoluokkien maatilat ovat pääsääntöisesti kannattavampia kuin pienempien. Keskimäärin maa- ja puutarhatalouden kannattavuuskerroin oli 0,91 vuonna 2022. Se oli korkeampi kuin vuonna 2021.
Luomutuotannon kannattavuus on yleensä ollut parempi kuin tavanomaisen tuotannon, mutta parina viime vuonna luomun kannattavuuskerroin on ollut alempi kuin tavanomaisen tuotannon. Vuonna 2022 luomun kannattavuuskerroin oli 0,89 ja tavanomaisen tuotannon 0,93.
Allow functional cookies to show the embedded graph.
Mitä indikaattori mittaa?
Indikaattori kertoo eri tuotantosuuntien kannattavuuden luomun ja tavanomaisen tuotannon osalta. Kun yrittäjätulo jaetaan palkka- ja korkovaatimusten summalla, saadaan suhteellista kannattavuutta kuvaava kannattavuuskerroin.
Indikaattorin tiedot saadaan Luken kannattavuuskirjanpitoaineistosta.
Indikaattori on yksi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014 - 2020 kansallisista vaikuttavuusindikaattoreista.
Indikaattoritietojen seuraava päivitys on keväällä 2025.