Siirry pääsisältöön

Tutkimusmetsät 100 vuotta

Tutkimusmetsissä on tehty metsäntutkimusta ja koetoimintaa jo 100 vuotta. Vuonna 2023 juhlistetaan tutkimusmetsien satavuotista historiaa. Tällä sivustolla kerromme tutkimusmetsissä tehdystä tutkimuksesta halki vuosikymmenten.

Tutustu tutkimusmetsissä tehtyyn tutkimukseen!

Tutkimusmetsät ovat olleet vuosisadan ajan tärkeä tutkimusalusta kokeelliselle metsäntutkimukselle. Tällä hetkellä tutkimusmetsissä on käynnissä 1660 koetta. Esittelemme ohessa tutkimusmetsissä tehtyä metsätuho-, ennallistamis- ja metsien kasvuun ja kasvatukseen liittyvää tutkimusta.

Metsätuhoja vastaan

Sivu
Metsä ja metsätalous

Metsien ennallistaminen

Sivu
Metsä ja metsätalous

Tutkimusta metsien kasvusta

Sivu
Metsä ja metsätalous

Tutkimusmetsien lyhyt historia

Suomen ensimmäiset tutkimusmetsät perustettiin 1922 Padasjoen Vesijaolle, Vilppulaan ja Karjalankannakselle Raivolaan. Suurimmillaan tutkimusmetsien pinta-ala oli 1930-luvulla, 106 000 hehtaaria. Sotien jälkeen osa alueista jäi rajan taakse Karjalaan ja Petsamoon.

Tutkimusmetsien määrä on vähentynyt 2000-luvulla. Vuoden 2008 alussa tutkimusmetsien maan haltijaksi tuli Metsähallitus. Samalla tutkimusmetsien pinta-ala pieneni 75 000 hehtaarista 32 000 hehtaariin.

Nykyisin Lukella on 13 tutkimusmetsää eri puolilla Suomea. Tutkimusmetsien pinta-ala on noin 25 000 hehtaaria, mikä vastaa noin tuhannesosaa Suomen metsistä. Osan tutkimusmetsistä yhteydessä on erillisiä geenireservimetsiä. Niissä suojellaan puulajien perinnöllistä monimuotoisuutta.
Tutkimusmetsien ja niihin liittyvien geenireservimetsien perustamisvuodet.

Tutustu Punkaharjun tutkimusmetsään virtuaalisesti!

Rauduskoivuja metsässä.