Siirry pääsisältöön

Hiilineutraali yhteiskunta

Hiilineutraaliuden saavuttaminen edellyttää toimia kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla ja se vaikuttaa ihmisten jokapäiväiseen elämään. Mukaan työhön tarvitaan tuottajat, kuluttajat ja yksityinen sektori. Koko yhteiskunnan ja päättäjien on mietittävä ja toteutettava ympäristötoimenpiteisiin kannustavat tukijärjestelmät.

Hiilineutraali yhteiskunta -tutkimusalueen tavoitteet

  • Maatalous- ja maankäyttösektorin ilmastotoimista saadaan kokonaiskestäviä ja yhteiskunnallisesti vaikuttavia. Päästöt saadaan hillintään ja ruoantuotannosta hiilineutraalia. Huomioidaan myös globaalit ruokajärjestelmät.
  • Hiilikompensaatiosta tulee tehokasta: periaatteet ja todentamismekanismit uusiutuvien luonnonvarojen käytöstä päästöoikeus- ja nieluyksikkökaupassa ovat selkeitä. Ilmastoneutraliteetista tulee osa taloudellista toimintaa. Hiilinielujen laskentamenetelmiä kehitetään jatkuvasti paremmiksi.
  • Ruoantuotannon elinkaaren ympäristö - ja ilmastovaikutusten arviointi ja jäljitettävyys paranevat, mikä auttaa tuotantoketjua kokonaiskestävyyden kehittämisessä. Hiilijalanjäljen laskennan ja elinkaarianalyysin menetelmät kehittyvät.

Tutkimuspäällikkö