Ravitsemuksellisen laadun sisällyttäminen ruoan ympäristövaikutusten arvioimiseen ja viestintään – tuoteryhmäkohtainen lähestymistapa
Ruoan ympäristövaikutuksia ja ravitsemusta on perinteisesti tarkasteltu erikseen. Vasta viime aikoina niitä on ruvettu tarkastelemaan samanaikaisesti ja jopa nämä kaksi näkökulmaa yhdistävillä menetelmillä. Erityisen tärkeäksi ravitsemus- ja ympäristönäkökulmien integrointi nousee silloin, kun etsitään ratkaisuja ruoan aiheuttaminen ympäristövaikutusten vähentämiseen. Ruoan kestävyysmurroksen edistämisessä muutos tärkeää toteuttaa tavalla, jossa emme tule luoneeksi uusia ongelmia ihmisten ravitsemukseen.
NEPGa-hankkeessa kehitetään menetelmiä, joissa elintarvikkeiden ravitsemuksellinen laatu voidaan tuoda osaksi tuotteiden ympäristövaikutusten arviointia. NEPGa-hankkeen lähtökohtana on, että ravitsemus- ja ympäristönäkökulmien yhdistäminen voidaan tehdä tuoteryhmäkohtaisella lähestymistavalla siten, että arviointi ja viestintä kattavat tuotetasoa yleisemmällä tasolla ilmenevät ravitsemukselliset ja ympäristölliset hotspotit. Menetelmän tuottamaa tietoa on mahdollista hyödyntää tulevaisuudessa erilaisissa kuluttajille ja yrityksille suunnatuissa viestintäsovelluksissa. Työskentelemme sen eteen, että menetelmä voisi mahdollisesti toimia perustana elintarvikkeiden pakkausmerkille, joka ohjaa kuluttajakäyttäytymistä kohti kestävämpää ruokajärjestelmää.
Lue lisää menetelmästä täältä.
Tutustu hankkeen tuloksiin!
Hankkeen yleistajuinen loppuraportti Ravitsemus elintarvikkeiden elinkaariarvioinnissa ja ympäristömerkinnässä on nyt julkaistu! Löydät raportin täältä.
Järjestämme myös yhteistyöyrityksille ja muille yhteistyökumppaneille hankkeen päätöstilaisuuden tiistaina 21.5 klo. 9-11.00. Lisätietoja: marita.kettunen@luke.fi.
Julkaisut
Tieteelliset artikkelit
Kyttä, V., Kårlund, A., Pellinen, T., Pietiläinen, O., Tuomisto, H. L., Kolehmainen, M., Pajari, A.-M., & Saarinen, M. 2023a. Product-group-specific nutrient index as a nutritional functional unit for the Life Cycle Assessment of protein-rich foods. The International Journal of Life Cycle Assessment. https://doi.org/10.1007/s11367-023-02217-2
Kyttä, V., Kårlund, A., Pellinen, T., Tuomisto, H. L., Kolehmainen, M., Pajari, A.-M., & Saarinen, M. 2023b. Extending the product-group-specific approach in nutritional life cycle as-sessment. The International Journal of Life Cycle Assessment. https://doi.org/10.1007/s11367-023-02235-0
Kårlund, A., Kyttä, V., Pellinen, T., Tuomisto, H. L., Pajari, A.-M., Kolehmainen, M., & Saarinen, M. 2024. Validating nutrient selection for product-group-specific nutrient indices for use as functional units in life cycle assessment of foods. British Journal of Nutrition, 1–23. https://doi.org/10.1017/S0007114524000709
Torán-Pereg, P., Kyttä, V., Pardo, G., & Saarinen, M. (julkaisematon). Adapting the product group-specific nutritional functional units to the Spanish context.
Kyttä, V., Ghani, U., Pellinen, T., Kårlund, A., Tuomisto, H. L., Kolehmainen, M., Pajari, A.-M., & Saarinen, M. (julkaisematon). Novel Sustainable Food Profiling Model to evaluate envi-ronmental sustainability of food products while taking nutritional quality into account.
ProGradu-tutkielmat
Kovanen ym. (julkaisematon). Nutritional Life Cycle Assessment of milk and plant-based drinks.
Tukiainen ym. (julkaisematon). Protein quality and climate impact of home-cooked meals with different protein sources.
Yleistajuiset julkaisut
Saarinen, M. 2022. Kestävät ruokavalinnat ottavat huomioon ympäristövaikutukset ja ravitsemuksen. Kehittyvä Elintarvike -lehti 5/2022.
Saarinen, M. 2022. Ruokavalinnoilla on merkitystä ympäristölle – ravitsemuslaadun pitää kuitenkin olla tuotteiden vertailussa mukana. Ravitsemuskatsaus (1/2022).
Blogit
Kara, A. (Sydänliitto) & Nurmi, M. (LUKE). 2023. Elintarvikemerkinnät EU:ssa.
Nurmi, M. 2022. Antiravintoaineet vaikuttavat tuotteiden ravitsemukselliseen laatuun.
Saarinen, M. 2022. Ravitsemuksellinen laatu halutaan mukaan ruoan elinkaariarviointiin.
Saarinen, M. 2021. Maitoa vai kaurajuomaa? NEPGa-hanke tuo ravitsemuksen osaksi ruoan ympäristövaikutusarviointia.
Esitykset
Saarinen, M. 2024. Miksi ravitsemusta ja ympäristötietoa pitäisi tarkastella kokonaisuutena. Elintarvikepäivä.
Saarinen, M. 2024. Integrating nutritional aspects and planetary boundaries in food LCA. Keynote speech. SETAC Europe 34th Annual Meeting-konferenssi.
Saarinen, M. 2024. Ravitsemuksen sisällyttäminen elintarvikkeiden ympäristövaikutusten arviointiin – tuoteryhmäkohtainen menetelmä. Maatalouspäivät.
Kyttä, V. 2023. Tuotteiden ympäristövaikutusten vertaaminen ravintosisältö huomioiden. Luomupäivät.
Kyttä, V. 2023. Tuotteiden ympäristövaikutusten vertaaminen ravintosisältö huomioiden. Ympäristökestävyyden edistäminen ruokasektorilla-seminaari.
Mononen, J. & Saarinen, M. 2022. Eläinten hyvinvointi, lihantuotannon ympäristövaikutukset/kestävyys sekä erilaisten proteiinilähteiden ravitsemuksellisen laadun tarkastelu. Lihateknologien jatkokoulutuspäivät.
Hankkeen sidoryhmätilaisuudet
Päästösaamupala 2024
Työpajat
III Kestävien tuotteiden identifiointi ja menetelmän hyödyntäminen pakkausmerkissä 2023
II Merkintäjärjestelmän kustannukset, ylläpito ja valvonta sekä merkin tyyppi ja pilotointi 2022
I Yhdistävän merkin tarpeellisuus ja merkin käyttöönoton edistäminen 2021
Hankkeen sidosryhmäprosessi ja työpajojen tulokset on kuvattu loppurapotin luvussa 4.