Tällä sivulla
Kehitimme tieteellisesti validoidun menetelmän, jonka avulla ruokatuotteiden tärkein tehtävä, ravitsemuksen tarjoaminen, voidaan sisällyttää elinkaariarviointiin (LCA) elintarvikkeiden ympäristövaikutusten vertailun perustaksi. Laatimamme LCA-laskentaohjeistus puolestaan auttaa elintarvikealan yrityksiä yhdenmukaistamaan ympäristövaikutusten arviointimenetelmiään. Työmme avulla elintarvikkeiden ympäristövaikutusten vertailtavuutta voidaan parantaa.
Perinteinen elinkaariarviointi on jättänyt huomiotta ruoan keskeisen tehtävän: ravitsemuksen. Tämä on vaikeuttanut tuotteiden ympäristövaikutusten vertailua.
Kehittämämme konkreettinen menetelmä korjaa tätä. Se ottaa huomioon useita ravintoaineita samanaikaisesti ja perustuu tuottamiimme, suomalaiseen ruokakulttuuriin sopiviin ravitsemuksellisiin toiminnallisiin yksiköihin. Niitä voi käyttää ympäristövaikutusten vertailun pohjana proteiinilähteille, hiilihydraatin lähteille, kasviksille, marjoille ja hedelmille sekä maidolle ja kasvimaidoille. Menetelmää sovellettiin myös espanjalaiseen ruokakulttuuriin.
Luken johtama NEPGa-hanke toteutettiin yhteistyössä Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteilijöiden kanssa, ja sen tulokset herättivät huomiota niin kotimaassa kuin kansainvälisesti ja saivat tieteellistä tunnustusta.
Esittelimme tuloksia kuudessa vertaisarvioidussa artikkelissa ja useissa esityksissä kansainvälisissä tieteellisissä konferensseissa. Menetelmää esiteltiin myös Euroopan komission elinkaariarviointia koskevaa aloitetta (PEF) hallinnoiville viranomaisille. Uutta tietoa hyödynnettiin suomalaisten ravitsemussuositusten päivityksessä, jossa ympäristönäkökulmat huomioitiin ensimmäisen kerran laajasti.
Teimme hankkeessa yhteistyötä useiden suomalaisten elintarvikealan yritysten kanssa, ja menetelmä kiinnosti myös kansainvälisiä yrityksiä. Jatkossa kehitämme menetelmää hyödyntäviä kuluttajaviestinnän työkaluja, kuten pakkausmerkintöjä ja digitaalisia palveluja.
Yrityksille ohjeistus ympäristövaikutusten arviointimallien yhtenäistämiseksi
Ruoka-LCA-laskentaohjeistus auttaa suomalaisia elintarvikeyrityksiä yhdenmukaistamaan elintarvikkeiden elinkaariarvioinneissa käyttämiään päästö- ja ympäristövaikutusten arviointimalleja. Laskentaohjeistus on yhteensopiva EU:n PEF:in kanssa, ja se sisältää myös uusia malleja maatalouden maankäytöstä ja tuotteen kulutusvaiheesta aiheutuvien päästöjen arviointiin.
Julkaisimme lisäksi ympäristöjalanjälkien viestintäsuosituksen, joka auttaa yrityksiä ennakoimaan EU:n Green claims -direktiivin vaatimuksia tuotteiden ympäristöviestinnästä. Kuluttajille suunnatun viestintäkampanjan avulla kehotimme kuluttajia arvioimaan kriittisesti erilaisia pakkauksien ympäristömerkintöjä ja -väittämiä. Politiikkasuosituksella veimme viestiä myös päättäjien suuntaan ja nostimme esiin yhtenäisen elinkaariarvioinnin tärkeyden.
Tiiviissä vuorovaikutuksessa yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa tekemämme työ tukee yritysten reilua kilpailua. LCAFoodprint-hankkeessa ohjeistusten laatimiseen osallistui yli 30 yritystä ja toimialajärjestöä, yliopistoja ja muita tutkimuslaitoksia. Laskentasuosituksia esiteltiin sekä kansainvälisissä tieteellisissä konferensseissa että alan merkittävimmissä kotimaisissa tilaisuuksissa.
Tuotteiden ympäristövaikutusten elinkaariarviointi on tärkeää yhä useammalle yritykselle, tutkimukselle ja kuluttajalle. Menetelmän avulla saatava tieto ohjaa myös poliittista päätöksentekoa. LCA-menetelmiä kehitetään jatkuvasti Luken hankkeissa, ja niiden tuloksia seurataan mielenkiinnolla niin kotimaassa kuin kansainvälisesti, sanoo NEPGa-hanketta johtanut erikoistutkija Merja Saarinen.
Lisätietoa
- NEPGan menetelmäspesifikaatiot
- Politiikkasuositus: Ruokajärjestelmän kestävyyttä voidaan parantaa ottamalla ravitsemus elintarvikkeiden ympäristövaikutusten vertailun perustaksi
- Ruoka-LCA-laskenta- ja viestintäohjeistus sekä politiikkasuositus
- Blogi: Näillä vinkeillä tunnistat luotettavammat elintarvikkeiden ympäristöväittämät