Hoppa till huvudinnehållet

Integrering av näringskvalitet i miljökonsekvensbedömning och kommunikation - en produktgruppsstrategi

NEPGa

Miljöpåverkan och näring av mat har traditionellt beaktats separat. Det är först nyligen som de har betraktats på ett integrerat sätt, det vill säga samtidigt och till och med med metoder som kombinerar de två. Integrationen av närings- och miljöaspekter blir särskilt viktig när man letar efter lösningar för att minska livsmedlets miljöpåverkan. I detta syfte bör man inte glida in i situationer där mänsklig näring försämras även om miljöpåverkan minskas. Utvecklingen av integrativa bedömningsmetoder är dock fortfarande i början. NEPGa-projektet bidrar till denna utveckling. Både näringspåverkan och miljöpåverkan är komplexa frågor som är utmanande att bedöma och kommunicera till konsumenter. Den grundläggande hypotesen för NEPGa-projektet är att kombinationen av närings- och miljöaspekter kan göras med en produktgruppsspecifik strategi, så att bedömning och kommunikation täcker närings- och miljöhotspots på en mer allmän nivå än produktnivån. Projektet kommer att vidareutveckla tidigare utvecklade LCA-baserade integrerade metoder: uppdatera metoden för proteinkällor och utveckla metoder baserade på den för minst två andra produktgrupper. Projektet främjar också grunden för en integrativ kommunikationsstrategi som kan tillämpas på produktspecifik hållbarhetskommunikation, till exempel kriteriebaserad märkning.

NEPGa-projektet syftar till att diversifiera den aktuella debatten om livsmedelshållbarhet och tillhandahålla verktyg för att producera och dela forskningsbaserad information om livsmedelshållbarhet. NEPGa-projektet konkretiserar hållbarhetsdebatten genom att föra den till konsumenternas val och produkter. NEPGa-projektet ger en vetenskapligt sund, pålitlig och multi-stakeholder-bas för kommunikation på produktnivå som integrerar närings- och miljöhänsyn. När det implementeras kommer ett sådant kommunikationssätt att göra det möjligt för livsmedelsföretag och handel att producera och tillhandahålla jämförbar information. Det stöder konkurrenskraft, diversifiering och produktdesign hos företag som utvecklar hållbara lösningar. Ett pålitligt och funktionellt sätt att kommunicera på produktnivå hjälper konsumenten att jämföra produkter från olika produktionskedjor och göra hållbara produktval. Förutom de direkta effekterna bidrar hållbara konsumentvaruval också till utvecklingen av hållbar produktion genom efterfrågan.

NEPGa-projektet stöder också beslutsfattande om hållbarhet i livsmedelskedjan. Informationen om hållbarhet av livsmedelsprodukter, som integrerar närings- och miljöaspekter, som produceras av projektet, sprider kunskapsbasen för beslutsfattande.

Förutom den livliga allmänna debatten om miljö och näring och politisk relevans är för närvarande integreringen av näring i miljöbedömningen av livsmedel föremål för aktiv internationell vetenskaplig debatt och metodutveckling. NEPGa-projektet kommer att bidra till denna debatt genom att ta fram vetenskapligt relevanta metoder för att kombinera näringsaspekter med bedömningen av livscykelns miljöpåverkan av livsmedelsprodukter i olika produktgrupper. Utvecklingsarbetet som genomförs i projektet sker i ett finskt sammanhang, men begreppen både vetenskapliga metoder och kommunikationsmetoder kan också användas i andra länder.