Hoppa till huvudinnehållet

Integrering av näringskvalitet i miljökonsekvensbedömning och kommunikation - en produktgruppsstrategi

NEPGa

Miljöpåverkan och näring av mat har traditionellt beaktats separat. Det är först nyligen som de har betraktats på ett integrerat sätt, det vill säga samtidigt och till och med med metoder som kombinerar de två. Integrationen av närings- och miljöaspekter blir särskilt viktig när man letar efter lösningar för att minska livsmedlets miljöpåverkan. I detta syfte bör man inte glida in i situationer där mänsklig näring försämras även om miljöpåverkan minskas. Utvecklingen av integrativa bedömningsmetoder är dock fortfarande i början. NEPGa-projektet bidrar till denna utveckling. Både näringspåverkan och miljöpåverkan är komplexa frågor som är utmanande att bedöma och kommunicera till konsumenter. Den grundläggande hypotesen för NEPGa-projektet är att kombinationen av närings- och miljöaspekter kan göras med en produktgruppsspecifik strategi, så att bedömning och kommunikation täcker närings- och miljöhotspots på en mer allmän nivå än produktnivån. Projektet kommer att vidareutveckla tidigare utvecklade LCA-baserade integrerade metoder: uppdatera metoden för proteinkällor och utveckla metoder baserade på den för minst två andra produktgrupper. Projektet främjar också grunden för en integrativ kommunikationsstrategi som kan tillämpas på produktspecifik hållbarhetskommunikation, till exempel kriteriebaserad märkning.

NEPGa-projektet syftar till att diversifiera den aktuella debatten om livsmedelshållbarhet och tillhandahålla verktyg för att producera och dela forskningsbaserad information om livsmedelshållbarhet. NEPGa-projektet konkretiserar hållbarhetsdebatten genom att föra den till konsumenternas val och produkter. NEPGa-projektet ger en vetenskapligt sund, pålitlig och multi-stakeholder-bas för kommunikation på produktnivå som integrerar närings- och miljöhänsyn. När det implementeras kommer ett sådant kommunikationssätt att göra det möjligt för livsmedelsföretag och handel att producera och tillhandahålla jämförbar information. Det stöder konkurrenskraft, diversifiering och produktdesign hos företag som utvecklar hållbara lösningar. Ett pålitligt och funktionellt sätt att kommunicera på produktnivå hjälper konsumenten att jämföra produkter från olika produktionskedjor och göra hållbara produktval. Förutom de direkta effekterna bidrar hållbara konsumentvaruval också till utvecklingen av hållbar produktion genom efterfrågan.

NEPGa-projektet stöder också beslutsfattande om hållbarhet i livsmedelskedjan. Informationen om hållbarhet av livsmedelsprodukter, som integrerar närings- och miljöaspekter, som produceras av projektet, sprider kunskapsbasen för beslutsfattande.

Förutom den livliga allmänna debatten om miljö och näring och politisk relevans är för närvarande integreringen av näring i miljöbedömningen av livsmedel föremål för aktiv internationell vetenskaplig debatt och metodutveckling. NEPGa-projektet kommer att bidra till denna debatt genom att ta fram vetenskapligt relevanta metoder för att kombinera näringsaspekter med bedömningen av livscykelns miljöpåverkan av livsmedelsprodukter i olika produktgrupper. Utvecklingsarbetet som genomförs i projektet sker i ett finskt sammanhang, men begreppen både vetenskapliga metoder och kommunikationsmetoder kan också användas i andra länder.

Ruoan ympäristövaikutuksia ja ravitsemusta on perinteisesti tarkasteltu erikseen. Vasta viime aikoina niitä on ruvettu tarkastelemaan samanaikaisesti ja jopa nämä kaksi näkökulmaa yhdistävillä menetelmillä. Erityisen tärkeäksi ravitsemus- ja ympäristönäkökulmien integrointi nousee silloin, kun etsitään ratkaisuja ruoan aiheuttaminen ympäristövaikutusten vähentämiseen. Ruoan kestävyysmurroksen edistämisessä muutos tärkeää toteuttaa tavalla, jossa emme tule luoneeksi uusia ongelmia ihmisten ravitsemukseen. 

NEPGa-hankkeessa kehitetään menetelmiä, joissa elintarvikkeiden ravitsemuksellinen laatu voidaan tuoda osaksi tuotteiden ympäristövaikutusten arviointia. NEPGa-hankkeen lähtökohtana on, että ravitsemus- ja ympäristönäkökulmien yhdistäminen voidaan tehdä tuoteryhmäkohtaisella lähestymistavalla siten, että arviointi ja viestintä kattavat tuotetasoa yleisemmällä tasolla ilmenevät ravitsemukselliset ja ympäristölliset hotspotit. Menetelmän tuottamaa tietoa on mahdollista hyödyntää tulevaisuudessa erilaisissa kuluttajille ja yrityksille suunnatuissa viestintäsovelluksissa. Työskentelemme sen eteen, että menetelmä voisi mahdollisesti toimia perustana elintarvikkeiden pakkausmerkille, joka ohjaa kuluttajakäyttäytymistä kohti kestävämpää ruokajärjestelmää.

Lue lisää menetelmästä täältä

Tutustu hankkeen tuloksiin!

Hankkeen yleistajuinen loppuraportti Ravitsemus elintarvikkeiden elinkaariarvioinnissa ja ympäristömerkinnässä on nyt julkaistu! Löydät raportin täältä.

Tutkimuspäällikkö, erikoistutkija Merja Saarinen esittelee NEPGa-hanketta Elintarvikepäivässä tiistaina 14.5. Saarinen esiintyy iltapäivän klo.12.45 alkavassa rinnakkaisohjelmassa Kestävää ravitsemusta suosituksin ja merkinnöin. Hankkeeseen voi tulla tutustumaan ja tapaamaan hankkeen tutkijoita myös Luken ständille Elintarvikepäivän messualueelle.

Järjestämme myös yhteistyöyrityksille ja muille yhteistyökumppaneille hankkeen päätöstilaisuuden tiistaina 21.5 klo. 9-11.00. Lisätietoja: marita.kettunen@luke.fi

 

Julkaisut

Tieteelliset artikkelit

Kyttä, V., Kårlund, A., Pellinen, T., Pietiläinen, O., Tuomisto, H. L., Kolehmainen, M., Pajari, A.-M., & Saarinen, M. 2023a. Product-group-specific nutrient index as a nutritional functional unit for the Life Cycle Assessment of protein-rich foods. The International Journal of Life Cycle Assessment. https://doi.org/10.1007/s11367-023-02217-2

Kyttä, V., Kårlund, A., Pellinen, T., Tuomisto, H. L., Kolehmainen, M., Pajari, A.-M., & Saarinen, M. 2023b. Extending the product-group-specific approach in nutritional life cycle as-sessment. The International Journal of Life Cycle Assessment. https://doi.org/10.1007/s11367-023-02235-0

Kårlund, A., Kyttä, V., Pellinen, T., Tuomisto, H. L., Pajari, A.-M., Kolehmainen, M., & Saarinen, M. 2024. Validating nutrient selection for product-group-specific nutrient indices for use as functional units in life cycle assessment of foods. British Journal of Nutrition, 1–23. https://doi.org/10.1017/S0007114524000709

Torán-Pereg, P., Kyttä, V., Pardo, G., & Saarinen, M. (julkaisematon). Adapting the product group-specific nutritional functional units to the Spanish context.

Kyttä, V., Ghani, U., Pellinen, T., Kårlund, A., Tuomisto, H. L., Kolehmainen, M., Pajari, A.-M., & Saarinen, M. (julkaisematon). Novel Sustainable Food Profiling Model to evaluate envi-ronmental sustainability of food products while taking nutritional quality into account.

ProGradu-tutkielmat

Kovanen ym. (julkaisematon). Nutritional Life Cycle Assessment of milk and plant-based drinks. 

Tukiainen ym. (julkaisematon). Protein quality and climate impact of home-cooked meals with different protein sources.

Yleistajuiset julkaisut

Saarinen, M. 2022. Kestävät ruokavalinnat ottavat huomioon ympäristövaikutukset ja ravitsemuksen. Kehittyvä Elintarvike -lehti 5/2022. 

Saarinen, M. 2022. Ruokavalinnoilla on merkitystä ympäristölle – ravitsemuslaadun pitää kuitenkin olla tuotteiden vertailussa mukana. Ravitsemuskatsaus (1/2022). 

Blogit

Kara, A. (Sydänliitto) & Nurmi, M. (LUKE). 2023. Elintarvikemerkinnät EU:ssa.

Nurmi, M. 2022. Antiravintoaineet vaikuttavat tuotteiden ravitsemukselliseen laatuun.

Saarinen, M. 2022. Ravitsemuksellinen laatu halutaan mukaan ruoan elinkaariarviointiin.

Saarinen, M. 2021. Maitoa vai kaurajuomaa? NEPGa-hanke tuo ravitsemuksen osaksi ruoan ympäristövaikutusarviointia.