Siirry pääsisältöön

YK:n kestävän kehityksen tavoite 2: Poistaa nälkä, saavuttaa ruokaturva, parantaa ravitsemusta ja edistää kestävää maataloutta

Tavoitteenamme on lisätä ruoantuotannon kannattavuutta, vastata markkinoiden kysyntään sekä samaan aikaan huolehtia ilmasto- ja ympäristövaikutusten hillinnästä. Suomalaisen ruuantuotannon jatkuvuus, omavaraisuus ja huoltovarmuus ovat haasteita, joiden ratkaisemisen tärkeys on viime vuosina kasvanut. Kehitämme uusia teknologioita alkutuotannon ja sen arvoketjujen tarpeisiin sekä seuraamme markkinoiden toimintaa ja niihin vaikuttavia tekijöitä.

Teemme myös lakisääteistä geenivaratyötä sekä geenivaroihin liittyvää tutkimusta. Lakisääteinen geenivaratyö ylläpitää alkutuotannossa hyödynnettävien eliölajien geneettistä monimuotoisuutta ja edistää niiden kestävää käyttöä sekä hyödyntämistä tutkimuksessa, jalostuksessa ja opetuksessa. Alkutuotannon geenivarojen suojelu perustuu maa-, metsä- ja kalatalouden kansalliseen geenivaraohjelmaan (MMM 2018/11a), jonka toimeenpanoa koordinoimme. Meillä säilytetään myös uhanalaisia kalalajeja ja kalakantoja sekä tuotetaan niiden mätiä ja poikasia jatkoviljelyä ja kantojen elvyttämistä varten.

Julkaisimme vuonna 2024 synteesiraportin Suomen maataloustuotannon energiankulutuksesta. Raportista käy ilmi, että maatalouden kokonaisenergiankulutuksessa ei ole tapahtunut viimeisen 15 vuoden aikana laskua, vaikka maatilayritysten määrä on laskenut. Fossiilisten polttoaineiden ja sähkön käyttöä voitaisiin vähentää siirtymällä energiatehokkaampiin tuotantoprosesseihin, lisäämällä korvaavien energialähteiden käyttöä sekä parantamalla koneiden ja laitteiden energiahyötysuhdetta.

Osallistuimme myös vuonna 2024 julkaistujen uusien kansallisten ravitsemussuositusten toteutukseen. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset ohjaavat kohti kasvipainotteisempia ruokavalioita sekä terveys- että ympäristösyistä. Suosituksilla pyritään lisäämään lautasille kasviksia, marjoja ja hedelmiä, täysjyväviljaa, palkokasveja, kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa sekä vähentämään punaista lihaa, lihavalmisteita sekä suolan määrää.

Esimerkkeinä toimistamme tavoitteen kaksi eteen esittelemme muun muassa kasviproteiinintuotannon mahdollisuuksia Suomessa sekä keinoja ravitsevan, monipuolisen ja edullisen ruoan kestävään tuotantoon, jalostukseen ja kulutukseen Afrikassa.

Politiikkasuosituksia 1 kpl vuonna 2024

Tieteellisiä artikkeleita yhteensä 118 kpl vuonna 2024

Tieteellisistä artikkeleista avoimesti saatavilla 92 %