Tuotantoeläinten hyvinvointi
Lukessa tutkitaan tuotantoeläinten hyvinvointia ja miten sitä voitaisiin parantaa. Tutkimusmenetelmät ja näkökulmat vaihtelevat jalostuksesta eläinten käyttäytymiseen, lainsäädäntöön, talouteen ja kuluttajien asenteisiin.
Mitä on tuotantoeläinten hyvinvointi ja miten sitä tutkitaan?
Eläimen hyvinvoinnilla tarkoitetaan eläinyksilön subjektiivisia kokemuksia sen fyysisestä ja psyykkisestä tilasta. Kokemuksiin vaikuttavat ympäristötekijät ja eläimen itsensä ominaisuudet.
Eläimen subjektiivisia kokemuksia voidaan mitata vain epäsuorasti. Eläinten hyvinvointitutkimuksissa mitataan eläinten käyttäytymistä, fysiologiaa, terveyttä ja tuotosta. Yksittäisiä menetelmiä on satoja.
Eläinten hyvinvointia tilatasolla arvioitaessa mitataan sekä eläimiä (käyttäytyminen ja terveys) että niiden ympäristöä (kasvatusympäristö ja ravitsemus).
Webinaari 6.10.2025
Ajankohtaista tutkimuksesta
Blogi
|
Maria Leino, Riitta Kempe
|
8.10.2025
Kotieläintuotanto
Dataa jakamalla kohti kestävämpää eläintuotantoa – Luke kumppaneineen kehittää alalle digiratkaisuja
Uutinen
Kotieläintuotanto
Maatalous
Yritystoiminta
Uutinen
Hyvinvointi ja terveys
Kotieläintuotanto
Maatalous
Uutinen
Hyvinvointi ja terveys
Kalat ja kalatalous
Blogi
|
Jouni Vielma
|
21.2.2025
Kalat ja kalatalous
Suosituksia
Muut julkaisut
|
2025
Sivu
Kotieläintuotanto
Maatalous
Vesistöt
Projekteja
- Digitaaliset ja, dataan perustuvat ratkaisut tuotantoeläinten seurannassa (Digi4Live)
- Animal Welfare Verification System
- Kalojen hyvinvointiohjelman suunnittelu ja käynnistäminen
- Broilerin rintalihaksen puurintaisuussyndrooma: syntymekanismien selvittäminen ongelman lievittämiseksi
- Hidaskasvuisten broilereiden tuotanto Suomessa
- Broilereiden krooninen suolistotulehdus - syiden selvittämisen kautta ratkaisuja ongelmaan
- Turvevapaa ruokaketju