Siirry pääsisältöön

Ruokasektorin ilmastotyön tukeminen

Ruoan tuotanto ja kulutus aiheuttavat huomattavia kasvihuonekaasupäästöjä. Elintarvikealalla on merkittävä mahdollisuus edistää kestävää ruoan kulutusta tarjoamalla ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja ja ohjaamalla kuluttajien valintoja. Tuimme vuonna 2024 alaa ilmastotyössä useilla toimenpiteillä.

Tuotimme vuonna 2024 avoimen ilmastovaikutusaineiston, joka sisältää yli 1200 raaka-aineen hiilijalanjälkitiedot. Aineisto on avoimesti saatavilla, ja sen avulla voidaan muun muassa seurata raaka-aineiden ilmastovaikutuksia, laskea aterioiden hiilijalanjälkiä sekä suunnitella ilmastoystävällisempää ruokatarjontaa. Aineisto perustuu elinkaariarviointiin (Life Cycle Assessment, LCA), jossa huomioidaan raaka-aineiden ilmastovaikutukset koko niiden elinkaaren ajalta – maatalouden tuotantopanosten valmistuksesta aina tukkukauppaan asti.

Ruoan ensisijainen tehtävä on tarjota riittävä ravitsemus, mistä syystä myös ravitsemuksen sisällyttäminen osaksi ympäristövaikutusten arviointia on tärkeää. Siksi kehitimme menetelmän, joka huomioi elintarvikkeiden ravitsemuksellisen laadun ympäristövaikutusten vertailussa. Muun muassa ruokapalvelut voivat hyödyntää menetelmää kehittäessään ravitsemuksellisesti laadukkaita ja samalla ympäristöystävällisiä aterioita.

Laadimme elintarvikealan yrityksille viestintäohjeistuksen, joka auttaa kertomaan elintarvikkeiden ympäristövaikutuksista faktapohjaisesti ja luotettavasti. Ohjeistuksessa kerrotaan muun muassa, mitä kaikkea tietoa elinkaariarviointiin perustuvan ympäristöväittämän eli ympäristöjalanjälkiväittämän tulisi sisältää. Ohjeistuksen taustalla ovat muun muassa nykyinen EU-lainsäädäntö ja EU:ssa valmisteilla oleva Green Claims -direktiivi, joka tähtää harhaanjohtavien ympäristöväitteiden sääntelyyn.

Julkaisimme elintarvikealan yrityksille Ruoka-LCA-laskentaohjeistuksen, joka auttaa yrityksiä toteuttamaan nykyistä luotettavampia ja vertailukelpoisempia elinkaariarviointeja osaksi elintarvikkeiden ympäristöjalanjälkien kuluttajaviestintää. Ohjeistus lisää elinkaariarviointien läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta, tukee yritysten reilua kilpailua ja auttaa kuluttajia tunnistamaan ympäristön kannalta parhaat tuotteet.