Tornion- ja Simojokeen on noussut vähän lohia
Alkukesän aikana Tornion- ja Simojokeen nousseiden lohien määrä ei eroa merkittävästi vuosien 2023 ja 2024 vastaavan ajankohdan määristä. Tähänastiset seurantatiedot vahvistavat ennakkokäsitystä, jonka mukaan kuluva kesä tulee olemaan kolmas peräkkäinen niukkalohinen kesä.
Vaelluksen ensimmäisten viikkojen aikana jokiin nousi hieman tavanomaista enemmän suuria ja vanhoja lohiyksilöitä. Nämä lohet eivät kuitenkaan koskaan ole kovin runsaslukuisia. Sen sijaan vaellushuipun muodostavat kesäkuun puolivälin ja heinäkuun alun välisenä aikana jokiin nousevat keskikokoiset, painoltaan noin 4–8 kilon, lohet. Tähän mennessä kertyneet seurantatulokset viittaavat siihen, että vaellushuippu jää vaatimattomaksi ja siten koko kesän lohimäärä vähäiseksi.
Kesäkuun 29. päivään mennessä Simojokeen on noussut 926 lohta ja Tornionjokeen on noussut 15 467 lohta. Kahtena edellisvuonna vastaavaan ajankohtaan mennessä oli noussut lohia Simojokeen noin 1100–1300, ja Tornionjokeen noin 10 000–14 000.
– Lohien luontainen eloonjäänti merellä on viime vuosina ollut aiempaa heikompaa. Tästä syystä aikuisia kudulle palaavia lohia ei nyt ole enempää, vaikka merelle vaeltaneet poikasmäärät ovat toistaiseksi säilyneet runsaina, kertoo erikoistutkija Jenni Prokkola Luonnonvarakeskuksesta (Luke).
Kudulle selviytyneet lohimäärät ovat pienentyneet niin paljon, että lähitulevaisuudessa poikasmäärätkin uhkaavat pienentyä. Tämä voi kiihdyttää lohikantojen heikentymistä.
Pohjanlahdella lohisaaliit vähäisiä
Ammattikalastajat ovat saaneet Pohjanlahdella alkukesän aikana noin puolet kahden edellisvuoden vastaavan ajankohdan lohimäärästä. Suomen lohikiintiö Pohjanlahdella on ollut viime vuosina noin 17 000–27 000 lohta, ja vuosittain siitä on kalastettu 50–70 prosenttia. Kuluvan vuoden lohikiintiö, vajaat 9 000 lohta, on paljon edellisvuosia pienempi. Merikalastuksen kiintiön pienentämisellä pyritään säästämään lohia kudulle aiempaa suurempi osuus.
Lohenkalastusta on rajoitettu tänä vuonna aiempaa voimakkaammin myös Ruotsissa Pohjanlahden rannikolla sekä Suomen ja Ruotsin yhdessä hallinnoimalla Tornionjoella. Tänä kesänä Tornionjoella on sallittua ottaa saaliiksi enintään kaksi lohta kalastajaa kohden. Vapaa-ajankalastajilla on tästä vuodesta lähtien velvollisuus ilmoittaa lohisaaliinsa Luonnonvarakeskukselle esimerkiksi Omakala-sovelluksen kautta.
Seuraa lohennousua verkossa 24/7
Nousulohimäärien kehitystä voi seurata verkossa alkusyksyyn saakka, jolloin nousukalaseuranta päättyy. Luke julkaisee uusia tietoja lohimäärien kehityksestä lähes päivittäin.