Siirry pääsisältöön

Viljelykasvien perinnöllistä monimuotoisuutta turvataan monin tavoin – Kansallinen kasvigeenivaraohjelma täyttää 20 vuotta

Uutinen 23.3.2023
Image
Kasvigeenivarat juhlalogo

Kansallisessa kasvigeenivaraohjelmassa on tehty 20 vuotta työtä pelto- ja puutarhakasvien geenivarojen suojelun edistämiseksi. Tavoitteena on ollut huolehtia siitä, että Suomen olosuhteisiin sopeutuneiden ravinto- ja rehukasvien sekä viheralalle tärkeiden kasvien keskeinen geneettinen monimuotoisuus on tallessa nykyisille ja tuleville käyttäjille.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tehtävänä on koordinoida kansallisen kasvigeenivaraohjelman toimeenpanoa. Kasvigeenivaraohjelma on osa Suomen maa-, metsä- ja kalatalouden kansallista geenivaraohjelmaa.

– Tänä päivänä Lukella on hallinnassaan arvokas suomalaisiin viljelyolosuhteisiin sopeutuneiden viljelykasvien tutkitusti monimuotoinen keskuskokoelma, joka käsittää yhteensä noin tuhat erilaista kasvikantaa, kertoo Luken tutkimuspäällikkö ja Suomen kansallisen kasvigeenivaraohjelman koordinaattori Elina Kiviharju.

Juhlavuoden yleisötapahtumat alkavat e-luentosarjalla 

Juhlavuoden aikana on mahdollisuus tutustua monipuolisesti geenivaratyöhön ja kasvikokoelmiin. Tilaisuudet on tarkoitettu kaikille aihepiiristä kiinnostuneille.

Tapahtumat aloittaa kevään aikana toteutettava viisiosainen e-luentosarja (31.3.-27.4.2023). Luennoilla Luken tutkijat kertovat, millaista työtä tehdään pelto- ja puutarhakasvien monimuotoisuuden säilymisen ja kestävän käytön edistämiseksi. Lisäksi kuullaan ajankohtaista tutkimustietoa eri kasviryhmistä sekä niiden säilytys- ja käyttötavoista. Luennot ovat vapaasti kuunneltavissa.

Luentosarjan lisäksi juhlavuoden aikana voi tutustua geenivaroihin erilaisissa tapahtumissa ja avoinna olevissa kohteissa.

Kajaanissa esitellään kesäkuussa yrttien- ja rohdosten keskuskokoelmaa. Kannattaa tulla tutustumaan myös Jokioisille Wendlan puutarhaan tai Piikkiöön Yltöisten arboretumiin. Näihin kohteisiin on koottu puutarhakasvien paikallislajikkeita. Puutarhat ovat avoinna ja vapaasti tutustuttavissa kohteen verkkosivulla ilmoitettuina ajankohtina. Arboretumiin kannattaa suunnata erityisesti alppiruusukukinnan aikaan alkukesästä.

Luken ylläpitämää pitkäaikaissäilytettävää keskuskokoelmaa turvataan Luken ulkopuolisten toimijoiden varaan rakennetun varmuuskokoelmaverkoston avulla. Kokoelmat ovat pääsääntöisesti vapaasti tutustuttavia ja niillä on omia tapahtumia kesän mittaan. Varmuuskokoelmat on lyhyesti esitelty nettisivulla.

Yhteistyössä Maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierron kanssa syyskuussa järjestettävässä omenanäyttelyssä esitellään omenapuiden keskuskokoelman satoa. Lisäksi Elonkierron maatiaisviljakentällä järjestetään teemailtapäivä. Nämä tapahtumat järjestetään Jokioisilla.

Miksi kasvigeenivarojen suojelu on tärkeää?

Kasvigeenivarat ovat sekä ekologisesti että taloudellisesti merkittävä osa luonnon monimuotoisuutta. Kasvigeenivarojen suojelu liittyy kiinteästi yhteiskunnan kriisivalmiuteen ja riskienhallintaan, se on myös maa- ja puutarhatalouden sektorin elinkeinojen perusta ja niiden kehittämisen lähtökohta. Geenivarat ovat siten osa huoltovarmuutta, ja myös kulttuurihistoriallisesti arvokasta perintöä. Geenivaratyö on pitkän tähtäimen tehtävä.

Jokainen maa on itse velvollinen huolehtimaan omiin kasvuolosuhteisiinsa sopeutuneiden geenivarojen monimuotoisuuden säilymisestä. Luke huolehtii kasvullisesti lisättävien pelto- ja puutarhakasvien monimuotoisuuden keräämisestä, arvioinnista ja ylläpidosta. Siemenlevintäisten viljelykasvien geenivarat säilytetään yhteistyössä Pohjoismaisessa geenivarakeskuksessa, NordGenissa. Suomalaisia asiantuntijoita osallistuu sen säilytystä organisoivien työryhmien toimintaan. Myös Euroopan tason yhteistyö on aktiivista.  Lisäksi kasvigeenivaraohjelma huolehtii erilaisista asiantuntijatehtävistä ja geenivaroihin liittyvän yleisen tiedon lisäämisestä.   

Lisätietoa:

Suomen maa-, metsä- ja kalatalouden kansallinen geenivaraohjelma (MMM 18a/2018) ohjaa geenivarojen säilytystä, suojelua ja kestävää käyttöä koskevaa toimintaa. Ohjelman koordinaatio on osoitettu Lukelle. 

Suomen maa-, metsä- ja kalatalouden kansallinen geenivaraohjelma