Siirry pääsisältöön

Hedelmiä, vihanneksia, yrttejä ja viherrakentamisen kasveja – tervetuloa tutustumaan varmuuskokoelmiin

Taggar:

Suomen kansallisen kasvigeenivaraohjelman 20-vuotisjuhlavuotta juhlitaan myös alkuperäiskasvien varmuuskokoelmissa.  Nähtävää ja koettavaa on keväästä syksyyn kevässipulikukista omenasatoon eri puolilla Suomea.

Osa kohteista on avoinna tiettyinä aikoina, joten seuraa kohteiden viestikanavia ja selvitä etukäteen, milloin vierailu kohteessa on mahdollista. Moniin kohteisiin pääsee ilman pääsymaksua.

Kasveja saa ihastella, tuoksutella ja valokuvata. Älä kerää siemeniä, marjoja, hedelmiä tai muita kasvinosia. Poikkeuksena on tapahtumat, joissa taimia, hedelmiä tai marjoja on ostettavana. Lisäksi monet puutarhojen kasveista on saatavilla taimimyymälöistä.

Kevätsipulikukat. Casa Haartman taidekoti, Naantali

Image
Herrgårdstulpan.
Herrgårdstulpan. Kuva: Sirkka Juhanoja / Luke.

Kun astut sisään taiteilija Axel Haartmanin ja hänen vaimonsa Hedvigin kotiin, suuntaa katse eteisen kattoon tulppaanimaalaukseen. Tulppaaniteema toistuu puutarhassa, jossa on keväällä ja alkukesällä kukkiva pieni kevätsipulikukkien kokoelma. Kokoelmassa on 24 vanhaa kasvikantaa ja yksi niistä on tulppaani Haartmanien kesämökkipitäjästä Kemiönsaaresta. 

Yrtit ja rohdokset sekä humalat. Keuda Saaren kartano, Mäntsälä

Image
Saksankirveli kasvaa puutarhassa.
Saksankirveli. Kuva: Bertalan Galambosi.

Tiedätkö miltä tuoksuu suomalaisten oregano eli mäkimeirami? Entä millainen on vanhan kansan kertoma sydämenvahvistusyrtti eli rohtonukula? Näihin ja 11:sta muuhun yrttien ja rohdosten lajiin pääsee tutustumaan Keudan ammatillisen oppilaitoksen Mäntsälän toimipaikalla, joka toimii historiallisen Saaren kartanon alueella.

Ruusujuuria on kahdeksan erilaista kantaa. Minttuja on kahdenlaista eli piparminttua ja marokonminttua. Yrttien ja rohdosten lisäksi nähtävillä on kymmenen eri puolilta Suomea valitun humalakannan varmuuskokoelma.

Yrttejä ja rohdoksia voi tulla ihastelemaan oppilaitoksen alueelle ja varsinkin lauantaina 20.5. Kevätpuutarhan päivänä. Humalistoa esitellään Suomen luonnon päivänä lauantaina 26.8.

Pensasruusut. Porvoon sairaalan edusta, Porvoo

Image
Pensasruusu
Tarhakurtturuusu ’Pohjolan Kuningatar’. Kuva: Martha Vesterback.

Porvoon puutarhayhdistyksen perustama ja hoitama ruusutarha on aito ”healing garden” parantava puutarha Porvoon sairaalan edustalla. Ruusutarhasta on valittu varmuuskokoelmaan 11 vanhaa lajiketta.

Istahda penkille tuntemaan ruusujen tuoksu, tee kierros ruusutarhassa, tutki miten lajikkeet eroavat toisistaan. Ruusutarhan ruusut on esitelty Porvoon puutarhayhdistyksen sivulla. Yhdistys järjestää vuoden mittaan useita pensasruusuihin ja muihin perinnekasveihin liittyviä tapahtumia.

Alppiruusut ja atsaleat. Marjatan puisto, Laukaa

Image
Alppiruusut kukassa.
Alppiruusu ’Kristiina’. Kuva: Marjatta Uosukainen.

Kesän alussa Marjatta-koristeomenapuurivistö tervehtii Marjatan puistoon tulijaa runsaalla kukinnallaan. Kymmenet alppiruusut ja atsaleat mustikkamattoisessa mäntymetsässä luovat taikamaisen vaikutelman. Ensimmäiset 1990-luvulla istutetut alppiruusut ovat kasvaneet kookkaiksi ja erilaiset atsaleat kukkivat kirkkain värein.

Tule uudestaan viimeistään syksyllä seuraamaan atsaleoiden lehtien syysväritystä, ja ovathan ainavihannat alppiruusutkin vaikuttava näky edelleen. Varmuuskokoelmaan kuuluu 27 alppiruusua ja 10 atsaleaa. Puistossa on helppo kulkea polkuja pitkin.

Ukkomansikat. Maarian pappilan puutarha, Turku

Image
Ukkomansikan kukkia
Ukkomansikka Turun Sipsalosta. Kuva: Hilma Kinnanen.

Pakkaa laukkuun kesäkuun alkupuolella viltti ja kahvitermari ja suuntaa Turkuun Maarian keskiaikaisen kirkon kupeeseen Maarian pappilan puutarhaan etsimään ukkoja ja akkoja omenapuiden juurella kasvavista ukkomansikoiden kasvustoista.

Ukkomansikoita esitellään myös Pehr Kalm -seuran järjestämillä Kalm-keskiviikon tapahtumissa kesä-elokuussa. 

Syreenit. Euran syreenipuisto, Eura

Image
Jalosyreeni
Jalosyreeni 'Paul Olsson'. Kuva: Satu Tegel.

Suuntaa Euraan Eurantielle Esihistorian opastuskeskuksen pihapiiriin selvittämään, miten villasyreeni tai kaarisyreeni eroaa pihasyreeneistä ja jalosyreeneistä. Syreenien kukkaloisto on parhaimmillaan kesäkuun alkupuolella.

Syreenipuistoon on istutettu 14 erilaista syreenikantaa tai -lajiketta. Samassa pihapiirissä kasvaa euralaisia perinnekasveja Kauttuanruusu, Ahlströmin pioni ja Vaaniin Herkku -peruna.

Humalat. Hämeen ammattikorkeakoulu, Mustiala, Tammela

Image
Humala kasvaa talon seinustalla
Humalaköynnös. Kuva: Jouni Hakalahti.

Tule kulttuurikävelylle Tammelaan Suomen vanhimpaan maatalousalan opinahjoon Mustialaan torstaina 3.8.2023 klo 18. Oppaanasi on Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) lehtori Annika Michelson, jonka opetusalaa ovat maatiaiskasvit. Menneen maailman historiaa huokuvan 1840-luvulta peräisin olevan kampuskierroksen yksi piste on seitsemän humalakannan varmuuskokoelma. Pääset vertailemaan humalan käpyjen muotoja ja tuoksumaailmaa.

Humalakokoelmaan pääsee tutustumaan myös muissa Mustialan kesäkauden tapahtumissa.

Humalat. Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Helsinki

Kolmentoista eri puolilta Suomea kerätyn ja kansalliseen säilytykseen valitun humalakannan varmuuskokoelma on sijoitettu Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan, jonka kasvikokoelmat ovat Luomuksen ylläpitämää kansalliskokoelmaa. Humalien varmuuskokoelma täydentää puutarhan aiempaa humalakokoelmaa.

Korkeat humalasalot näkyvät kauas yli aitojen. Niiden vieressä pääsisäänkäynnin lähellä aukeaa kulttuurikasvien alue Hortus etnobotanicus, jossa esitellään hedelmä- ja marjakasveja, muita ravintokasveja ja lääkekasveja. Puutarhaan on pääsymaksu, mutta samalla lipulla pääset myös maantieteellisille osastoille ihastelemaan eri maanosien kasvillisuutta sekä kaunista Kumpulan kartanomiljöötä ja sen puutarhaa.

Käy puutarhan sivustolla ennen vierailuasi, sillä myös kartanon mineraalikokoelma saattaa olla samaan aikaan avoinna.

Ryvässipulit, raparperit, piparjuuret. Kuralan Kylämäki, Turku

Image
Nippu ryvässipuleita.
Lappeenrantalainen ryvässipuli. Kuva: Saija Vieremö.

Kylämäen kasvimaalla, raparperin alla, perinnekasveilla koti oli kultainen. Eläydy Sirkka Valkola-Laineen lastenlauluun "Raparperin alla" ja tutki, miltä viiden erilaisen raparperin lehden alapuoli näyttää.

Kiinnostavaa seurattavaa pitkin kesää tarjoavat myös ryvässipulit, joita on seitsemän erilaista kantaa. Seuraa kuinka ryvässipuleihin muodostuu sivusipuleita. Alueella on myös viittä erilaista piparjuurta, tuota suomalaisten omaa wasabia. Jos sinua onnistaa, saatat päästä maistamaan näistä kasveista valmistettuja leivonnaisia alueen kahvilassa. Kuralan Kylämäki on avoin kulttuurivirkistysalue, jossa on myös monipuolista ohjelmatarjontaa.

Pohjoiset puutarhakasvit. Lappia, Tervola

Image
Keltaisia tervolanhanhikki-nimisiä kukkasia kasvamassa.
Pensashanhikki ’Tervola’. Kuva: Marjatta Uosukainen.

Pohjoisten puutarhakasvien varmuuskokoelmaa ylläpidetään Suomen pohjoisimmassa maatalous- ja puutarha-alan toisen asteen oppilaitoksessa Ammattiopisto Lappian Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksessa Louella.

Kesällä 2023 valmistuu puolen hehtaarin kokoinen Kuntouttava arktinen puutarha, jonne istutetaan 55 pohjoista alkuperää olevaa puutarhakasvia. Opetusmaatilan seitsemän hehtaarin koealueella on 20 pohjanpunaherukkapensasta ja seitsemän ryvässipulikantaa. Varmuuskokoelman lisäksi koealueella on viralliset nurmikokeet ja mittava 650:n köynnöksen humalisto sekä nokkoskokoelma, johon kuuluu pohjannokkonen ja kaksi muuta nokkoskantaa.

Osaamiskeskukseen on tervetullut vierailemaan kesä-elokuussa ja erityisesti Maaseudulta käsin -messuilla 26.-27.8.2023.

Tarhaomenapuut ja koristeomenapuut. Fruticetum, Lohja

Image
Punaisia omenoita puussa.
Omenalajike 'Kirkniemen Talvi'. Kuva: Hilma Kinnanen.

Tee sadonkorjuuretki syyskuun viikonloppuna Lohjansaaressa sijaitsevaan Fruticetum hedelmälajipuistoon. Puistossa on hedelmien ja marjojen itsepoimintaa kassi- ja rasiahinnalla. Puistossa on yli 400 lajiketta hedelmä- ja marjalajeista. Tarhaomenan lajikkeita on kaikkiaan yli 220. Näistä kolmekymmentä on valittu varmuuskokoelmaan.

Puistossa järjestetään esittelykierroksia ryhmille ja siellä mielellään opastetaan marja- ja hedelmäkasvien kasvattamisen ja hoidon asioissa. Tutustu Fruticetumin marja- ja hedelmäkasvien monimuotoisuuteen ja seuraa tapahtumakalenteria.