Siirry pääsisältöön

Uusia kestäviä ruoka- ja ruokajärjestelmäratkaisuja

Blogi 22.6.2022 Titta Kotilainen

Helsingin yliopiston Viikin kampuksella toimii Viikki Food Design Factory, joka edistää uudenlaista elintarvikeinnovaatiotoimintaa. Tavoitteena on tuoda yhteen elintarvike- ja innovaatioasiantuntijoita ja helpottaa uusien kestävien ratkaisujen luomista ruoan alkutuotantoon, jalostukseen, jakeluun ja     kulutukseen.

Helatorstain aattona osallistuin Helsingissä Startup-kampus Maria 01:n tiloissa järjestettyyn ”Food System Mix & Match” -tapahtumaan. Järjestelyistä vastasivat edellä mainittu Viikki Food Design Factory, UrbanTech Helsinki, Founder Institute, Kiuas Inside ja We Make Change. Tapahtuman ajatuksena oli verkostoitua toimijoiden kesken, etsiä tapoja liittyä elintarvikejärjestelmän muutokseen ja tutustua startup-yrityksiin ruokajärjestelmän alalla. Mukana oli toistakymmentä tiimiä. Kukin esitteli omia näkemyksiään ja toimiaan, joiden avulla he ratkaisevat ruoantuotannon kestävyysongelmia.

Janne Saarikko, joka toimii useammassakin eri yrityksessä, nykyään myös Lukessa, on markkinointistrategi, visionääri sekä uusien yritysten ja innovaatioiden luoja ja rakentaja. Hän avasi tapahtuman listaten asioita, jotka ovat ruoantuotannossa pinnalla juuri nyt: uudet maukkaat, terveelliset ja ilmastoystävälliset kasviproteiinit, solumaatalous, kiertotalous, täsmäviljely, vertikaaliviljely, mikrolevät, sieniproteiinit, robotiikka, teollisuuden sovellukset. Lista on pitkä ja kertoo toimialaan kohdistuvasta kiinnostuksesta ja kasvaneesta rahoituksesta.

Iltapäivä täyttyi toinen toistaan mielenkiintoisemmista start-up yritysten esittelyistä. Mäsli kehittää oluentuotannon sivutuotteena syntyvän mäskin hyödyntämismahdollisuuksia. Nykyisin mäskiä hyödynnetään lähinnä rehuntuotannossa ja monelle panimolle tuottaa suorastaan vaikeuksia päästä eroon mäskistä. Tulevaisuudessa voimme kenties ostaa mysliä ja keksejä, joiden raaka-aineena tätä sivutuotetta on käytetty. OleoFlow on kehittänyt kasvirasvojen käsittelymenetelmän, jonka avulla monien rakastamat, ei niin terveelliset keksit ja suklaat voidaan muuttaa funktionaalisiksi elintarvikkeiksi.

Umami tuo ruokaan suolaista ja hyvää makua. Kasvipohjaisista proteiineista tämä umami puuttuu, mutta lihasta, kalasta ja maitotuotteista sitä löytyy. Kestävämmän ruokajärjestelmän yksi edellytys on, että söisimme kasvispainotteisemmin. Nordic Umamin ajatuksena onkin tehdä kasvipohjaisesta ruoasta maukasta soveltamalla kehittämäänsä teknologiaa maatalous- ja elintarviketeollisuuden syötäviin sivutuotteisiin. Putken toisesta päästä tulee sataprosenttisesti kasvipohjaista umamia koti- tai teollisuuskäyttöön.

SuperGround puolestaan pyrkii saamaan enemmän irti tuotetusta siipikarjasta. Heidän teknologiansa avulla tuotantolinjat pystyvät tuottamaan siipikarjasta 30 prosenttia enemmän hyödyntämällä myös luut, mausta tinkimättä. Five Letter Foods puolestaan kehittää aivan uudenlaisia koiranruokia, joihin kuuluu myös laboratoriossa kasvatettu poronliha.

Tässä oli vain osa esitellyistä yrityksistä, jäämme seuraamaan, mitä ruokajärjestelmän uudet innovaatiot tuovat kauppojen hyllyille!

Kirjoitus on ilmestynyt Puutarha & Kauppa -lehden (11) kolumipalstalla 10.6.2022