Siirry pääsisältöön

Näkökulmia monimuotoisuuteen

Blogi 8.6.2023 Titta Kotilainen

Luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti tarkoittaa elämän monimuotoisuutta kaikissa muodoissaan. Se sisältää lajien määrän, niiden geneettisen variaation moninaisuuden sekä eliöiden ja olioiden vuorovaikutuksen erilaisissa ekosysteemeissä. Luonnon rikkaus ja elinvoima perustuu tähän vaihteluun ja lajirunsauteen.

Tätä elinvoimaa voivat heikentää mm. nykyiset metsätalouskäytännöt ja rakentaminen. Ratkaisuja ovat hakkuutapojen muutos ja ennallistaminen sekä monimuotoisuuden huomioiminen tukipolitiikassa, kaavoituksessa ja muussa toiminnassa. Pihojen ja kotipuutarhojen osalta toivoisi, että nurmikot pyhitettäisiin jalkapalloilijoille ja golffareille, mihin me muut niitä tarvitsemme?

Tämä monimuotoisuus-asia on ollut mielessä myös lukiessani kasvihuonetomaatin ja -kurkun suhdannenäkymistä, ajoittaisesta ylituotannosta ja alhaisista tuottajahinnoista. Mietin taannoin hollantilaista munakoisoa marketista ostaessani, etteikö tätä olisi voitu tuottaa Suomessa? Monimuotoisuutta kasvihuonevihannesten tuotantoon, olisiko siitä apua ylituotanto-ongelmiin?

Puutarha & Kauppa -lehdessä äskettäin julkaistussa jutussa kerrottiin erilaisten marjojen lisääntyneestä kasvihuoneviljelystä. Viljelijöillä on kiinnostusta ja kuluttajilla selvää tilausta kotimaiselle tuotannolle. Ja vaikka alku on aina hankalaa, tällaisessa tuotannossa on potentiaalia. Tässä yhteydessä voi miettiä myös kuluttajakaupan moninaisuutta; uudet rohkeat tuotteistukset, jatkojalostus ja jakeluketjut voisivat luoda kasvun mahdollisuuksia useille kasveille ja viljelijöille.

Lukiessani uutisia ja mielipidekirjoituksia liittyen Helsingin ydinkeskustan näivettymiseen, monimuotoisuuskysymys tulee jälleen mieleeni. Selityksiä hiljentyneelle keskustalle on esitetty erilaisia, alkaen koronasta, huonoista liikennejärjestelyistä ja parkkipaikkojen kalleudesta. Keskusta-alueen ulkopuolella löytyy runsaasti suuria kauppakeskuksia, jotka moni näkee pääsyyllisenä keskustan autioitumiseen. Tätäkin asiaa voisi tarkastella monimuotoisuuslasien läpi: kaikissa kaupungeissa, mukaan lukien Helsingin keskusta ja sitä ympäröivät kauppakeskukset, löytyvät ne täsmälleen samat vaatekauppaketjut ja ravintolat. Miksi mennä keskustaan tai yhtään kauemmaksi vaikkapa toiseen kaupunkiin, jos ne samat liikkeet löytyvät lähempää jostain kauppakeskuksesta parempien liikenneyhteyksien päästä?

Puutarha & Kauppa -lehden kolumnisti Risto Lehto kertoi aiemmin keväällä käyvänsä taimimyymälöissä ja ryhmäkasvi- ja yrttipuutarhoissa, jotka keskittyvät paikalliseen myyntiin. Saattaisi löytyä enemmänkin kuluttajia, jotka löytäisivät tiensä erikoistuneiden valikoimien äärelle kauempaakin, jos tuote ja asiakaskokemus tavoittavat kohderyhmän?

Ja vielä työyhteisötkin saman otsikon alle: Pohjanmaan alueen toimijat palkitsivat äskettäin närpiöläisen Bigro Ab:n vuoden tasa-arvoyrityksenä. Valintaraati perusteli valintaa työllä, jonka avulla Bigrossa vaalitaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ja miten työyhteisön moninaisuus nähdään yrityksessä aidosti vahvuutena. Monimuotoisuudesta voi olla hyötyä niin monelta kantilta!

Kirjoitus on ilmestynyt Puutarha & Kauppa -lehden (10) kolumipalstalla 2.6.2023