Siirry pääsisältöön

Susien DNA-näytteiden määrä pysyi hyvällä tasolla

Uutinen 30.3.2023

Susien DNA-näytteiden keräyskausi talven 2022–2023 osalta on päättynyt. Näytteitä kertyi hieman aiempaa vuotta enemmän ja myös niiden maantieteellinen kattavuus parani edelleen. Tarkat DNA-yksilöintitulokset julkaistaan kanta-arvion julkaisun yhteydessä kesäkuussa.

Näytteitä jälleen yli tuhat – kiitos vapaaehtoisille!

Susien DNA-näytteiden keräykseen osallistuvat vapaaehtoiset kerääjät ja keräysvastaavat sekä Suomen riistakeskuksen ja Luken ammattilaiset. Näytteitä kerättiin marraskuun alusta helmikuun loppuun. Joitain täydentäviä näytteitä otettiin vastaan vielä maaliskuun puolella erityisesti alueilta, joilta niitä vielä kaivattiin. Maaliskuun loppuun mennessä näytteitä oli kertynyt yhteensä 1 146, mutta määrä saattaa vielä tarkentua laboratorioanalyysien jälkeen.

Kaikista näytteistä vapaaehtoiset kerääjät keräsivät menneellä kaudella 66 % ja näytteitä toimitti yli 170 vapaaehtoista. Vapaaehtoiset keräsivät näytteitä lähes saman määrän kuin viime vuonna. Kiitos kaikille näytekerääjille arvokkaasta työstä!

Riistakeskusalue Näytteitä kpl
Etelä-Häme 10
Etelä-Savo -
Kaakkois-Suomi 26
Kainuu 115
Keski-Suomi 8
Lappi -
Oulu 133
Pohjanmaa 52
Pohjois-Häme 31
Pohjois-Karjala 376
Pohjois-Savo 38
Rannikko-Pohjanmaa 45
Satakunta 116
Uusimaa 60
Varsinais-Suomi 136
Yhteensä 1 146

 

Taulukko 1. Susien DNA-näytekertymien määrät riistakeskusalueittain. Tilanne 28.3.2023.

Näytteitä saatiin uusilta alueilta

Arvio susikannan koosta ei ole suoraan yhteydessä kerättyjen DNA-näytteiden määrään. Näytteiden määrä vaikuttaa kuitenkin kanta-arvion tarkkuuteen eli siihen, kuinka varmoja voidaan olla kannan todellisesta koosta. Myös se, että näytteitä saadaan mahdollisimman tasaisesti eri puolilta Suomea, on tärkeää.

Näytteiden maantieteellinen kattavuus pysyi tälläkin keräyskaudella erittäin hyvällä tasolla. Näytteitä kertyi uusilta alueilta, kuten Itä-Uudeltamaalta. Näytekertymä oli myös aiempaa kattavampi muun muassa Kaakkois-Suomen alueelta, kertoo erikoistutkija Mia Valtonen.

Kuva 1. Susien DNA-näytekeräys 2022–2023, alueellinen jakautuminen. Tilanne 28.3.2023.

DNA-tulokset julkaistaan kanta-arvion yhteydessä

Kerätyt suden DNA-näytteet analysoidaan Luonnonvarakeskuksen laboratoriossa. Tutkijat saavat DNA-tulokset valmiiksi arviolta toukokuun puolivälissä. Sitten DNA-tiedot yhdistetään muihin tietoaineistoihin, kuten susien pari- ja laumahavaintoihin, ja sukulaisuusanalyysien perusteella tunnistetaan perhelaumat. Näin muodostuu kokonaiskuva susikannasta. Kaikki DNA-yksilöintitulokset julkaistaan Luonnonvaratieto-palvelussa kesäkuussa kanta-arvion julkaisun yhteydessä.

DNA-seurantaa kehitetään SusiLIFE-hankkeessa, jota toteuttavat Luken lisäksi Suomen riistakeskus, Metsähallitus, Itä-Suomen poliisilaitos ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri.

DNA-keräyksestä pähkinänkuoressa

  • Suden DNA-näytteitä kerätään pääsääntöisesti 1.11.–28.2.
  • Luke ja Suomen riistakeskus ovat keränneet DNA-näytteitä vuodesta 2014.
  • Talvella 2021–2022 näytteitä saatiin 1 032 kappaletta. Tänä talvena näytteitä on kertynyt 1 146 kappaletta.
  • Näytteitä analysoidaan Luonnonvarakeskuksen laboratoriossa.

Susilife.fi
SusiLIFE-hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta (LIFE BOREALWOLF, LIFE18 NAT/FI/000394). Hanke on täysin vastuussa tuottamastaan sisällöstä. Euroopan komissio tai CINEA eivät ole vastuussa aineistosta tai aineiston sisältämien tietojen käytöstä.