Siirry pääsisältöön

Puukauppa väheni 12 prosenttia vuonna 2022 – koivukuitupuun hinta nousi eniten

Uutinen 21.2.2023

Kaikkien yksityismetsistä ostettujen tukki- ja kuitupuulajien nimelliset keskihinnat kohosivat selvästi vuonna 2022 Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan. Poikkeuksellisen korkean inflaation vuoksi teollisuuspuun reaaliset hinnat nousivat pystykaupoissa kuitenkin keskimäärin vain prosentin ja hankintakaupoissa kaksi prosenttia edellisvuodesta. Energiapuun kaupassa rangan keskihinta kohosi pystykaupoissa 30 prosenttia ja hankintakaupoissa yhdeksän prosenttia. Aivan vuoden loppua leimasi karsitun rangan hinnan voimakas nousu.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan, inflaation kiihtyminen, korkojen nopea nousu ja taantuman uhka vaikuttivat vuonna 2022 metsäteollisuustuotteiden kysyntään ja tuotantoon. Vaikutukset vaihtelivat toimialoittain. Sahatavaran jo notkahtaneet vientihinnat nousivat vuoden alkupuoliskolla uudelleen, kunnes kääntyivät kesällä jälleen laskuun. Massa- ja paperiteollisuuden tärkeimpien tuoteryhmien markkinatilanne oli tuottajien näkökulmasta hyvä, ja esimerkiksi sellun, aikakauslehtipaperin, hienopaperin ja kartongin vientihinnat kohosivat tai säilyivät hyvällä tasolla. Markkinoiden tilanne välittyi kotimaan puukauppaan ja hakkuumääriin.  

Koivukuitupuun hinnoissa suurin nousu

Yksityismetsistä ostetusta kuusitukista maksettiin vuonna 2022 pystykaupoissa keskimäärin 71,3 euroa ja mäntytukista 67,0 euroa kuutiometriltä. Vuositasolla keskihinnat jäivät reaalisesti prosentin edellistä vuotta korkeammalle, vaikka havutukin alkuvuoden nopea hinnan nousu kääntyi kesällä laskuun.

Kuusikuitupuusta maksettiin pystykaupoissa keskimäärin 21,9 euroa, mänty- ja koivukuitupuusta kummastakin 19,8 euroa kuutiometriltä. Kuitupuun keskimääräinen hintataso nousi edellisvuodesta prosentin.

– Raakapuun tuonti Venäjältä loppui keväällä 2022 ja tämä nosti etenkin koivukuitupuun hintaa. Koivukuidun keskimääräinen pystykauppahinta nousi viime vuonna reaalisesti neljä prosenttia, kun kuusella ja männyllä hinnat pysyivät kutakuinkin edellisen vuoden tasolla, kertoo yliaktuaari Jukka Torvelainen Lukesta.

Hankintakaupoissa kuitupuun reaaliset keskihinnat nousivat vuositasolla neljästä viiteen prosenttia ja päätyivät puulajeittain vaihdelleen 35,6 ja 36,7 euron välille.

Korkea inflaatio pienensi hintojen reaalista nousua

Puun hinnat tilastoidaan Luken tilastotietokantaan kunkin ajankohdan rahassa sen hetken nimellisinä eli käypinä hintoina. Teksteissä ja graafeissa hintamuutoksia tarkastellaan kuitenkin reaalisina. Menneiden ajankohtien nimellishinnat muunnetaan reaalisiksi elinkustannusindeksin avulla. Nykyhetken rahanarvoon muunnetut hinnat ovat tämän jälkeen keskenään vertailukelpoisia ja inflaation verran nimellishintoja korkeampia. 

Vuoden 2022 pysty- ja hankintakaupoissa kaikkien puutavaralajien keskihinnat olivat edellisen vuoden nimellisiä hintoja korkeampia. Hintojen reaaliset nousut jäivät kuitenkin selvästi nimellisiä muutoksia pienemmiksi.

– Ennen vuotta 2022 inflaatio pysyi pitkään matalana, jolloin nimellisten ja reaalisten hintamuutosten ero oli vuositasolla melko pieni. Viime vuonna inflaatio kohosi kuitenkin vuositasolla peräti seitsemään prosenttiin ja rahan ostovoima pieneni tavallista nopeammin. Esimerkiksi havutukkien pystykaupoissa viiden euron, eli kahdeksan prosentin nimellishintojen nousu oli reaalisesti prosentin suuruinen, kertoo Torvelainen.

Kuva: Erkki Oksanen

Puukauppa väheni vuoden takaisista huippulukemista

Luken puukauppatilastoon kirjautui viime vuonna kaikkiaan 42 miljoonaa kuutiometriä yksityismetsistä ostettua teollisuuspuuta. Määrä pieneni edellisvuodesta 12 prosenttia ja jäi kolme prosenttia edellisen viiden vuoden keskiarvosta. Tukkipuun kauppa laski vuositasolla 17 prosenttia, ja kuitupuun kauppa seitsemän prosenttia.

Puutavaralajeista ostettiin eniten kuusitukkia, neljäsosa puukaupan kokonaismäärästä. Mäntykuitupuuta oli vajaa neljäsosa ja mäntytukkia viidesosa. Tukkipuun kauppa väheni huomattavasti edellisen vuoden poikkeuksellisen korkealta tasolta. Tukin ja pikkutukin yhteenlaskettu määrä säilyi kuitenkin vielä hieman kuitupuuta suurempana.

Karsitun rangan hinta nousi voimakkaasti

Lämmin alkuvuosi 2022 pienensi kotimaisen energiapuun kysyntää, mutta esimerkiksi muun energian ja päästöoikeuksien hintojen kallistuminen sekä venäläisen puun tuonnin loppuminen lisäsivät sitä.

Energiapuun tilastoitu kauppa jatkui vilkkaana, vaikka supistuikin kolme prosenttia edellisvuoden ennätyslukemista. Tärkeimmissä energiapuulajeissa latvusmassan määrä nousi 16 prosenttia ja karsitun rangan väheni 19 prosenttia. Tarkastelussa on hyvä muistaa, että energiapuun kauppa, hakkuut ja käyttö olivat edellisenä vuonna ennätyksellisen korkealla.

Kaikesta suoraan metsästä ostetusta energiapuusta oli latvusmassaa vähän yli puolet. Latvusmassan keskihinta oli pystykaupoissa 4,8 euroa ja hankintakaupoissa 19,3 euroa. Hinta laski pystykaupoissa edellisvuodesta reaalisesti seitsemän prosenttia ja nousi hankintakaupoissa neljä prosenttia.

Karsitun rangan osuus energiapuun kaupasta pieneni hieman kahteen viidesosaan. Sen keskihinta kohosi pystykaupoissa 7,1 euroon ja hankintakaupoissa 32,0 euroon kuutiometriltä. Vuositasolla nousua tuli vastaavasti 30 prosenttia ja yhdeksän prosenttia.

– Karsitun rangan hinnat kohosivat vuoden 2022 viimeisellä vuosineljänneksellä poikkeuksellisen nopeasti ja korkealle. Pystykaupoissa hinta päätyi koko edellisen vuoden keskihintaan verrattuna reaalisesti 2,4 kertaiseksi eli 13,7 euroon. Hankintakaupoissa hinta nousi 1,2 kertaiseksi 36,7 euroon, kertoo Torvelainen.

Tilaston taustaa

Tilastoidut hinnat perustuvat puun ostajien ja myyjien välisiin puunkauppasopimuksiin kirjattuihin hintoihin. Mahdolliset muut puukauppaan liittyvät lisät ja palvelut eivät sisälly tilastoon.

Tilastoon ilmoittavat puukauppatietoja suurimmat puun ostajat ja metsänhoitoyhdistykset. Tietoja ei laajenneta vastaamaan kaikkea yksityismetsien puukauppaa, joten julkaistut puumäärät edustavat noin 90 prosenttia metsäteollisuuden yksityismetsistä ostamasta puusta.