Siirry pääsisältöön

Palkattu työvoima tekee entistä suuremman osan maa- ja puutarhatalouden työstä

Uutinen 16.9.2021

Maa- ja puutarhatalous työllisti vuonna 2020 noin 138 000 henkilöä ja he tekivät töitä noin 70 800 henkilötyövuoden verran. Suurin työntekijäryhmä oli viljelijät ja heidän perheenjäsenensä, mutta palkatun työvoiman määrä ja erityisesti heidän tekemänsä työmäärä ovat kasvaneet. Merkittävä osa palkatusta työvoimasta on ulkomaista.

Viljelijöitä, yhtymien osakkaita ja heidän perheenjäseniään oli yhteensä 90 500 henkilöä vuonna 2020. Viljelijät ja heidän perheenjäsenensä tekivät 65 prosenttia maa- ja puutarhatalouden töistä. Viljelijöiden ja perheenjäsenten osuus tehdyn työn määrästä on vähentynyt, sillä koko 2010-luvun se on ollut noin 80 prosenttia.

– Vuoden 2020 maatalouslaskennassa perheviljelmille pystyi ensimmäistä kertaa ilmoittamaan enemmän kuin yhden omistajan työmäärän. Tästä syystä viljelijöiden lukumäärä ja työmäärä tilastossa ovat lisääntyneet vuodesta 2016, jolloin edellisen kerran tilastoitiin maa- ja puutarhatalouden työvoimaa. Vastaavasti perheenjäsenten määrä on vähentynyt, kun osa aikaisemmin perheenjäseniksi luokittuneista on nyt luokittunut viljelijöiksi, kertoo yliaktuaari Jaana Kyyrä Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Ulkomaalaisten työntekijöiden määrä on lisääntynyt

Palkatut työntekijät tekivät 30 prosenttia töistä henkilötyövuosina mitattuna. Kokoaikaisesti työskentelevinä vakituisesti palkatut tekivät hieman isomman kokonaistyömäärän kuin lyhytaikaisesti palkatut, vaikka lyhytaikaisen työvoiman henkilömäärä oli lähes kolminkertainen vakituisesti palkattuihin nähden.  Maatalouslomittajat ja urakoitsijat tekivät yhteensä viisi prosenttia maa- ja puutarhatalouden työstä.

Vuonna 2020 Suomessa maa- ja puutarhatiloilla työskenteli 20 800 ulkomaalaista työntekijää. Heistä 3 400 oli vakituisesti palkattuja ja 17 400 tilapäisesti palkattuja. Ulkomaalaisten palkkatyöntekijöiden määrä on lisääntynyt noin viidellä tuhannella vuodesta 2016. Ulkomaalainen työvoima tarkoittaa tiloille palkattuja työntekijöitä, jotka eivät ole Suomen kansalaisia.

– Edelliseen vuoden 2010 maatalouslaskentaan verrattuna maatalous- ja puutarhayritysten lukumäärä on vähentynyt 23 prosenttia. Maa- ja puutarhataloudessa tehdyn työn määrä on vähentynyt kymmenen prosenttia. Viljelyssä oleva ala on samalla ajanjaksolla jopa hieman lisääntynyt, eikä tuotannon määrässä ole tapahtunut merkittäviä muutoksia, Kyyrä jatkaa.

Maatalouslaskenta 2020 keräsi tietoa maa- ja puutarhatalouden työvoimasta

Tiedot maa- ja puutarhatalouden työvoimasta on kerätty Maatalouslaskenta 2020 -tilastokyselyn yhteydessä vajaalta 13 000 tilalta. Tiedonkeruu päättyi huhtikuussa. Kyselyyn vastasi lähes 90 prosenttia Suomen viljelijöistä. Maatalouslaskennasta julkaistaan yhteensä viisi tilastoa. Vuonna 2021 julkaistaan ennakolliset tulokset koko maan tasolla. Seuraavaksi julkaistaan tuloksia maatalous- ja puutarhayritysten muusta yritystoiminnasta lokakuussa. Lopullisina tulokset julkaistaan vuoden 2022 alkupuoliskolla. Lopulliset tulokset julkaistaan myös alueittain ja tuotantosuunnittain.