Mauricio Acuna on nimitetty tutkimusprofessoriksi Lukeen
Mauricio Acuna on nimitetty Luonnonvarakeskuksen (Luke) metsätalouden automatisoinnin ja tekoälyn tutkimusprofessoriksi. Acuna aloittaa uudessa tehtävässään 1. kesäkuuta 2023.

Tohtori Mauricio Acuna on nimitetty metsäoperaatioiden automatisointi ja tekoälyn tutkimusprofessoriksi. Acuna aloittaa viisivuotisen toimikautensa 1. kesäkuuta 2023 Luken tuotantojärjestelmien yksikössä. Hänen tutkimuksensa keskittyy uusien älykkäiden digitaalisten ratkaisujen edistämiseen metsätoiminnan seuraavan teknologisen harppauksen mahdollistamiseksi. Tavoitteena on kehittää kustannustehokkaita menetelmiä, jotka tukevat metsien kestävää käyttöä, laadukkaiden raaka-aineiden saatavuutta, ekosysteemipalveluja ja luonnon monimuotoisuutta.
Acunalla on metsätekniikan tohtorin tutkinto Oregonin yliopistosta, toiminnanohjauksen maisterin tutkinto Chilen yliopistosta ja metsätekniikan kandidaatin tutkinto Chilen Australian yliopistosta. Ennen nimitystään Acuna työskenteli metsätoiminnan johtavana tutkijana University of the Sunshine Coastissa (UniSC) ja Tasmanian yliopistossa Australiassa. Hän on myös metsätalouden apulaisprofessori UniSC:ssä. Näissä aiemmissa tehtävissään hän teki soveltavaa tutkimusta ja kehitti työkaluja Australian metsäteollisuudelle muun muassa seuraavilla aloilla: anturiteknologia ja tekoäly metsätoiminnoissa, matemaattinen ohjelmointi ja optimointitekniikat metsänhoitoa ja metsätoimintoja varten, puun ja biomassan korjuu- ja kuljetuslogistiikka, operaatiotutkimus ja päätöksenteon tukijärjestelmät sekä korjuukoneiden arviointi.
- Olen innoissani tästä tehtävästä ja siitä, että olen osa valittua professoreiden ja tutkijoiden ryhmää Lukessa. Pääsen nimittäin kehittämään uraani edelleen tekoälyn ja optimoinnin alalla metsätoiminnassa ja tekemään vaikuttavaa tutkimusta, joka auttaa parantamaan puun toimitusketjujen kestävyyttä ja Suomen metsäsektorin kilpailukykyä, Acuna kommentoi nimitystään.
Acuna odottaa tehtäviltään yhteistyötä laajan ja monitieteisen professoreiden, tutkijoiden ja käytännön toimijoiden ryhmän kanssa eri aloilta, kuten metsätaloudesta, toimitusketjujen hallinnasta, robotiikasta, tekoälystä, automaatiosta ja optimoinnista. Hän odottaa myös kontaktiverkostonsa laajentamista Euroopassa ja hankkeissa mukana olemista, joissa ratkaistaan metsätoiminnan haasteita.
- Toivon myös voivani jakaa tietämystäni nuorten tutkijoiden ja opiskelijoiden kanssa, jotka auttavat valmistelemaan ja kouluttamaan seuraavan sukupolven asiantuntijoita puun toimitusketjun ja metsätoimintojen hallinnan alalla, Acuna lisää.
- Tutkimuksessani keskityn käyttämään innovatiivisia ja edistyksellisiä automaatio-, tekoäly- ja optimointimenetelmiä ja -teknologioita, jotka tukevat metsien kestävää käyttöä ja parantavat Suomen metsäsektorin kilpailukykyä. Nämä ratkaisut mahdollistavat seuraavan teknologisen harppauksen metsätoiminnassa Suomessa ja maailmalla, Acuna kertoo tehtäviensä fokuksesta.
- Olemme erittäin iloisia voidessamme toivottaa Mauricion tervetulleeksi Lukeen ja Joensuuhun. Hänen osaamisensa ja monipuoliset kansainväliset verkostot tukevat ja vahvistavat monin tavoin metsäteknologian tutkimustamme ja toimintaa metsäsektorilla yleensä. Olen kuullut, että Mauricio on jo ottanut vauhdikkaan startin, ideoita on virrannut kevätkauden aikana ja tulevan toiminnan suunnittelu on käynnistynyt, joten odotan merkittäviä läpimurtoja tulevina vuosina, Tuotantojärjestelmät-yksikön johtaja Anu Kaukovirta kommentoi nimitystä.
Tutkimusprofessorit ovat avainasemassa Luken tieteellisen asiantuntemuksen sekä kansainvälisen näkyvyyden ja vaikuttavuuden kannalta. Tavoitteena on varmistaa Luken strategisten alojen huippututkimus sekä tutkimuksen sovellettavuus elinkeinoelämässä