Siirry pääsisältöön

Luonnonvarakeskus on päättänyt susien pannoitukset tältä vuodelta

Uutinen 9.4.2024

Luonnonvarakeskus pannoitti osana WINDLIFE-hanketta helmi-maaliskuun aikana kaksi sutta Pohjois-Pohjanmaalla. Toinen susista lopetettiin huhtikuun alussa poronhoitoalueella vahinkoperusteisella poikkeusluvalla. Luonnonvarakeskus ei ole osallistunut suden lopettamiseen.


Pannoitetuista susista elossa oleva on alle vuoden ikäinen naarassusi. Poikkeusluvalla lopetettu susi oli nuori aikuinen naaras. Molemmat pannoitettiin Oulujärven pohjoispuolella. Vasta geneettinen analyysi varmistaa, minkä reviirin tai reviirien sudet ovat kyseessä.

Hankikanto vaikeuttaa jäljitystä

Haastavat keliolosuhteet vaikeuttivat pannoitusta. Sudet liikkuvat nopeasti kantavalla hangella, eikä hangelle jää jälkiä seurattavaksi. Sudet voivat liikkua päivän aikana jopa kymmeniä kilometrejä. Lisäksi sudet liikkuivat vain osan ajasta alueilla, joissa Lukella on lupa pannoittaa susia.

”Haastavista olosuhteista huolimatta saimme tärkeää kokemusta ja tietoa susien merkinnästä tällä alueella, ja voimme kehittää toimintamallia seuraavaa vuotta varten. Yksi pantasusi ei vielä riitä tutkimuksen tarpeisiin, mutta meillä on myös aikaisempaa pannoitusaineistoa tukemaan tutkimusta. WINDLIFE-hanke jatkuu vuoteen 2027, joten pääsemme jatkamaan pannoituksia vielä kolmena kevättalvena”, sanoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola.

Lopetuksen syynä porovahingot

Poronhoitoalueella liikkunut susi lopetettiin vahinkoperusteisella poikkeusluvalla huhtikuun alussa, koska se oli aiheuttanut porovahinkoja. Pannoituksen jälkeen ilmeni, että susi liikkui molemmin puolin poronhoitoalueen rajaa, ja lopetushetkellä se oli noin 40 kilometrin päässä pannoituspaikasta.

Tuulivoimaa on rakennettu viime vuosina runsaasti ja rakentaminen jatkuu tulevinakin vuosina voimakkaana. Luonnonvarakeskus aloitti vuoden 2023 alussa WINDLIFE-hankkeen, jossa selvitetään tuulivoiman vaikutuksia metsäeläimiin. Hankkeessa kerätään tietoa eläinten esiintymisestä ja liikkumisesta tuulivoima-alueilla sekä niiden läheisyydessä. Hankkeen tavoitteena on tuottaa ohjeita, joilla tutkimusten kohteena olevien lajien elinympäristövaatimukset ja direktiivin vaatimukset voidaan ottaa entistä paremmin huomioon sijoitettaessa tuulivoimaloita.

Metsäeläinten esiintyminen ja elinympäristöjen käyttö tuulivoimaloiden lähialueilla -hanke (WINDLIFE) päättyy vuonna 2027. Hankkeen rahoitukseen osallistuvat Luke ja 14 tuulivoimayhtiötä yhdessä. Mukana on myös Suomen Tuulivoimayhdistys. Hankkeen toteuttamisesta vastaa Luke.

Lisätietoja

Susitutkimus: Ilpo Kojola, tutkimusprofessori 
029 532 7411, ilpo.kojola[at]luke.fi

WINDLIFE-hanke: Ari Nikula, erikoistutkija 
029 532 5568, ari.nikula[at]luke.fi

Suteen liittyvät toimintaperiaatteet ja Luonnonvarakeskuksen viranomaistehtävät:  
Katja Holmala, ohjelmajohtaja, erikoistutkija 
029 532 7206, katja.holmala[at]luke.fi 

WINDLIFE-hankkeen verkkosivu: https://www.luke.fi/fi/projektit/tuuliriista

Kysymyksiä ja vastauksia eläinten merkinnästä tutkimustarkoituksessa