Siirry pääsisältöön

Luke kehittää uutta teknologiaa korkeiden kasvien kaupalliseen vertikaaliviljelyyn

Uutinen 2.2.2021

Luonnonvarakeskus (Luke) kehittää korkeiden tuotantokasvien vertikaaliviljelyratkaisua Business Finlandin myöntämän 392 000 euron Research to Business-rahoituksen avulla. Vertikaaliviljely kasvitehtaissa mahdollistaa ruoantuotannon esimerkiksi alueilla, joilla avomaankasvatus tai perinteinen kasvihuoneviljely eivät ilmasto-olosuhteiden takia onnistu.

Ilmastonmuutos lisää sääolosuhteiden vaihtelua, ja satoriskit kaikkialla maailmassa kasvavat. Suljetun kasvatusympäristön ansiosta ilmasto-olosuhteista riippumattomat kasvitehtaat mahdollistavat kasvituotannon esimerkiksi urbaaneilla alueilla. ”Niissä voidaan tuottaa ruokaa paikallisesti ja tehokkaasti vuorokauden ja vuoden ympäri. Teknologiaa ja automaatiota täytyy kehittää edelleen, jotta erilaisten kasvien tuotanto voi yleistyä kasvitehtaissa kannattavasti ja kokonaiskestävällä tavalla”, projektipäällikkö, Luken erikoistutkija Titta Kotilainen sanoo.

Intensiivinen kaupallinen tuotanto tapahtuu suljetussa ympäristössä LED-valojen alla ja kasveja kasvatetaan toistensa päälle pinotuissa hyllyissä (vertical farming). Suljetun kasvatusympäristön ansiosta se on paikallisista ilmasto-olosuhteista riippumaton tuotantomenetelmä. Kasvien kasvuun vaikuttavia tekijöitä pystytään hallitsemaan ja vedenkulutus sekä torjunta-aineiden käyttö minimoimaan. Näitä kasvitehtaita voidaan sijoittaa urbaaneille alueille ja niissä voidaan tuottaa ruokaa paikalllisesti ja tehokkaasti vuorokauden ja vuoden ympäri. Teknologiaa ja automaatiota täytyy kehittää edelleen, jotta erilaisten kasvien tuotanto voi yleistyä kasvitehtaissa kannattavasti ja kokonaiskestävällä tavalla. Tällä hetkellä kasvitehtaissa kasvatetaan tyypillisesti matalia kasveja, kuten salaatteja ja yrttejä.

Luken vertikaaliviljelyratkaisu mahdollistaa köynnöstävien ja/tai korkeiden tuotantokasvien, kuten kurkun tai papujen kustannustehokkaan monikerrosviljelyn.

Markkinoilla ei ole vielä ratkaisua ja teknologiaa, joka mahdollistaisi köynnöstävien ja/tai korkeiden tuotantokasvien, kuten kurkun tai papujen kustannustehokkaan kasvattamisen kasvitehtaassa ja ennen kaikkea monikerrosviljelynä. Luken tutkimuksessa kehitetty uusi tuotantomenetelmä tuo tähän ratkaisun ja synnyttää uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Korkeiden tuotantokasvien vertikaaliviljelyn konsepti - projektin lähtökohtana on Lukessa tehty keksintö, jolle on haettu patenttisuojaa. Luken keksintö tuo urbaanissa toimintaympäristössä paikallisen, suljetun ja automatisoidun kasvituotannon edut; tuotteiden puhtauden ja turvallisuuden, sää- ja satoriskin hallinnan, tuotannon tehostumisen ja tasaisuuden, myös korkeiden tuotantokasvien maailmaan.

Ratkaisun taustalla on useiden vuosien tutkimuskokemus tuotantokasveista ja kasvihuoneteknologiasta. ”Tätä projektia alustettiin Luken Piikkiön kasvihuoneilla tehdyissä kokeissa sekä Luken strategisen että Rikalan säätiön rahoituksen turvin vuosina 2017 - 2018”, Kotilainen kertoo. Vertikaalikonseptin tuotantopotentiaalin tutkimiseksi ja kehittämiseksi Luke on suunnitellut ja tilannut ensimmäisen tutkimuslaiteprototyypin, jota hyödynnetään menetelmän tutkimuksissa Piikkiön koetoiminta-asemalla. Projektin aikana valmistellaan vertikaaliviljelykonseptin kaupallistamismahdollisuuksia ja -väyliä sekä tavoitellaan uutta liiketoimintaa joko startup-yrityksen tai lisensioinnin kautta.

Kurkkutehdas -projektissa (1.9.2020–31.8.2022) yhdistyy asiantuntemus kasvihuonetuotannon ja kaupallistamisen aloilta. Ohjausryhmä koostuu asiantuntijoista, jotka tuovat projektiin osaamista ratkaisun suunnittelusta ja valmistuksesta, sekä hyödyntäjä- että sijoittajanäkökulmasta.