Siirry pääsisältöön

Alkuperäisrotujen säilytyskarjat palaavat kotikonnuille – Itäsuomenkarja Kajaaniin

Uutinen 2.6.2023

AhlmanEdun itäsuomenkarjan kyyttölehmät ja nuor’karja muuttavat kesäkuun alussa Tampereelta Kajaaniin Kainuun ammattiopiston opetusmaatilalle. Jatkossa AhlmanEdu keskittyy Pirkanmaan oman alkuperäisrodun, länsisuomenkarjan, säilytykseen ja jalostukseen.

Näillä järjestelyillä jatketaan itä-, länsi- ja pohjoissuomenkarjan kansallisten säilytyskarjojen toimintaa niiden perinteisissä maakunnissaan, kertoo tutkimusprofessori Juha Kantanen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

AhlmanEdun itäsuomenkarjan kyyttölehmät ja nuor’karja muuttavat kesäkuun 2023 alussa Tampereelta Kajaaniin Kainuun ammattiopiston opetusmaatilalle. Kuva: Niki Mutta, AhlmanEdu

Alkuperäisroduilla on taloudellisia, biologisia, tieteellisiä ja kulttuurihistoriallisia arvoja. Säilytyskarjojen lisäksi niiden geenejä säilytetään pakastegeenipankissa: nestetyppeen on säilötty alkioita ja sonnien siemennestettä. Säilytys pohjautuu Suomen maa-, metsä- ja kalatalouden kansalliseen geenivaraohjelmaan, jota koordinoi Luke.

Keskeistä toiminnassa ovat alkuperäisrotujen säilytyskarjat Kainuun, AhlmanEdu ja Lappian ammattiopistojen opetusmaatiloilla. Alun perin nämä säilytyskarjat oli perustettu Sukevan ja Pelson vankiloiden maatiloille Sonkajärvelle ja Vaalaan. Kun Sukevan avovankilaosasto ja sen myötä vankilamaatila lakkautettiin vuonna 2007, vankilatilan kyyttökarja lähti evakkoon Kainuun ammattiopiston opetusmaatilalle Kajaaniin ja AhlmanEduun Tampereelle.

Evakkoreissut

Liekö tämä viimeinen itäsuomenkarjan evakkoreissu? Ensimmäinen evakkotaival, sodan kurjuutta pakenevat karjalaiset kyyttöjensä kanssa, on piirtynyt kansalliseen muistiimme, Kantanen pohtii.

Vastaavanlaiset evakkoreissut on kokenut pohjoissuomenkarja eli lapinlehmä. Ensin ne olivat lapinsotaa paossa Pohjois-Ruotisissa vuosina 194445. Rotu oli vähällä kuolla myöhemmin sukupuuttoon, mutta yksityisten aktivistien ja valtiovallan toimenpitein se saatiin elvytettyä. Vastaavan kohtalon oli vähällä kokea myös itäsuomenkarja. Lapinlehmiä kasvatettiin 1984 alkaen Pelson vankilan maatilalla, jossa kotieläinten pito päättyi elokuussa 2022. Edessä oli evakkomatka Ammattiopisto Lappian opetusmaatilalle Tervolaan Etelä-Lappiin.