Siirry pääsisältöön

Metsien suojelu 1.1.2022

Julkaistu 3.11.2022

Suomen metsistä oli suojeltu 1.1.2022 yhteensä 2,94 miljoonaa hehtaaria eli 13 prosenttia metsäpinta-alasta. Suojeltujen metsien pinta-ala kasvoi vuodesta 2019 kaikkiaan 57 000 hehtaaria.

  • Vuoden 2022 alussa Suomessa oli suojeltuja metsiä yhteensä 2,94 miljoonaa hehtaaria. Ne koostuivat lakisääteisten suojelualueiden metsistä (2,46 miljoonaa hehtaaria) sekä talousmetsien monimuotoisuuden suojelukohteista (0,48 miljoonaa hehtaaria).
  • Vuoden 2019 alun tilanteeseen verrattuna metsien suojelupinta-ala kasvoi kaikkiaan 57 000 hehtaaria, josta lakisääteisiä suojelualueita oli 41 000 hehtaaria ja talousmetsien monimuotoisuuden suojelukohteita 16 000 hehtaaria. Suojeltujen metsien osuus metsäpinta-alasta oli edelleen 13 prosenttia.
  • Pääosa Suomen suojelluista metsistä on täysin metsätalouden toimenpiteiden ulkopuolella. Nämä metsät sijaitsevat luonnonsuojelulain nojalla perustetuilla luonnonsuojelualueilla, suojeluohjelmissa luonnonsuojelualueiksi varatuilla alueilla ja erämaa-alueilla. Täysin metsätalouden ulkopuolella olevaa suojeltua metsää oli vuoden 2022 alussa 2,27 miljoonaa hehtaaria eli kymmenen prosenttia Suomen metsäpinta-alasta. Tästä metsämaan osuus oli 54 prosenttia (1,23 milj. ha) ja kitumaan 46 prosenttia (1,04 milj. ha).
  • Pohjois-Suomen eli Lapin, Pohjois-Pohjanmaan sekä Kainuun alueella sijaitsi kolme neljännestä eli 2,29 miljoonaa hehtaaria Suomen suojelluista metsistä. Tämä tarkoittaa sitä, että 20 prosenttia Pohjois-Suomen metsistä on suojeltu. Suojeltua metsämaata Pohjois-Suomessa oli 1,16 miljoonaa hehtaaria ja kitumaata 1,13 miljoonaa hehtaaria. Tästä täysin metsätalouden ulkopuolelle jäi 1,89 miljoonaa hehtaaria.
  • Tilastossa muut maakunnat lukeutuvat Etelä-Suomeen, jonka metsistä oli suojeltu kuusi prosenttia eli 0,65 miljoonaa hehtaaria. Tästä 0,38 miljoonaa hehtaaria oli kokonaan metsätalouden ulkopuolella. Etelässä metsämaan osuus suojellusta metsäalasta oli 84 prosenttia (0,54 milj. ha) eli merkittävästi suurempi kuin pohjoisessa. Kitumaata suojelluista metsistä oli 0,11 miljoonaa hehtaaria.
  • Suojelualueiden pinta-alasta osa sijaitsee muualla kuin metsässä. Metsän lisäksi metsätalousmaahan sisältyvät myös joutomaa ja muu metsätalousmaa. Metsätalousmaasta oli suojeltu yhteensä 4,78 miljoonaa hehtaaria, 18 prosenttia metsätalousmaan pinta-alasta. Tästä 4,10 miljoonaa hehtaaria oli lakisääteisiä suojelualueita ja 0,68 miljoonaa hehtaaria talousmetsien monimuotoisuuden suojelukohteita.

Erilaisia luontoarvojen suojelua tukevia metsiä oli vuoden 2022 alussa 0,42 miljoonaa hehtaaria. Niitä ei tilastossa luokitella suojelluiksi metsiksi.

Luonnonvarakeskus tilastoi metsien suojelua kolmen vuoden välein, ja julkaistava tilasto kuvaa suojelutilannetta vuoden alussa. Tilastossa metsällä tarkoitetaan Suomessa kansallisesti käytetyn metsän määritelmän mukaisesti metsä- ja kitumaan yhteispinta-alaa. Metsä- ja kitumaan välisenä erona on puuston kasvunopeus, joka jää kitumaalla metsämaata alhaisemmaksi. Nämä yhdessä muodostavat puustoisen alan eli metsän.

Suomessa oman kansallisen metsän määritelmän mukainen metsäala on hyvin lähellä kansainvälisissä tilastoissa käytettyä Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) määritelmän mukaista maamme metsäalaa (ero 1,7 prosenttia). Kansainvälisissä suojelutilastoissa sovelletaan FAO:n luokitusta. Jos sama alue kuuluu useampaan suojeluohjelmaan, se kirjautuu tilastoon mukaan kyseisen alueen tiukimman suojeluluokan mukaisena.

Suunnitelma metsien suojelualue- ja METSO-tilastoinnin kehittämiseksi (METI) (mmm.fi)

Kuvien selitykset:
1A+1B+1C Lakisääteiset suojelualueet yhteensä
1A Luonnonsuojelualueet ja luonnonsuojelualueeksi varatut alueet
1BEH Muut lakisääteiset suojelualueet, ei hakkuita
1BH Muut lakisääteiset suojelualueet, varovaiset hakkuut mahdollisia
1C Määräaikaisesti rauhoitetut suojelualueet yksityismaalla
2A+2B Talousmetsien monimuotoisuuden suojelukohteet yhteensä
2A Talousmetsien monimuotoisuuden suojelukohteet, ei metsätalouskäyttöä
2B Talousmetsien monimuotoisuuskohteet,  rajoitettu metsätalouskäyttö
3 Luontoarvojen suojelua tukevat metsät, rajoitettu metsätalouskäyttö

Allow functional cookies to show the embedded graph.