Siirry pääsisältöön

Metsien suojelu 1.1.2019

Julkaistu 27.9.2019
  • Vuoden 2019 alussa Suomessa oli suojeltuja metsiä yhteensä 2,9 miljoonaa hehtaaria. Suojeltujen metsien pinta-ala koostui lakisääteisten suojelualueiden metsistä, joita oli 2,4 miljoonaa hehtaaria, sekä talousmetsien monimuotoisuuden suojelukohteista, pinta-alaltaan 0,5 miljoonaa hehtaaria. Edelliseen, vuoden 2016 alun tilanteen mukaiseen tilastoon verrattuna koko maan metsien suojelupinta-ala kasvoi 12 prosentista 13 prosenttiin.
  • Valtaosa Suomen suojelluista metsistä, joilla ei harjoiteta lainkaan metsätaloutta, sijaitsevat luonnonsuojelulain nojalla perustetuilla luonnonsuojelualueilla ja suojeluohjelmissa luonnonsuojelualueiksi perustettavaksi varatuilla alueilla sekä erämaa-alueilla. Näiden metsien pinta-ala oli vuonna 2019 yhteensä 2,2 miljoonaa hehtaaria, mikä oli 10 prosenttia metsä- ja kitumaan kokonaispinta-alasta. Täysin metsätalouden toimenpiteiden ulkopuolella olevaa suojeltua metsämaata oli 1,2 miljoonaa hehtaaria eli kuusi prosenttia metsämaan kokonaispinta-alasta.
  • Suurin osa metsien suojelualueista, lähes 80 prosenttia, sijaitsee Pohjois-Suomessa (Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnat). Pohjoisessa niitä oli 2,3 miljoonaa hehtaaria eli 20 prosenttia alueen metsäpinta-alasta. Etelä-Suomessa suojeltuja metsiä oli 0,6 miljoonaa hehtaaria, ja ne kattoivat metsäpinta-alasta viisi prosenttia. Pohjois-Suomen suojelluista metsistä oli metsämaata 1,2 miljoonaa hehtaaria (13 %). Etelä-Suomessa tämän maaluokan pinta-ala oli 0,5 miljoonaa hehtaaria (5 %). Edelliseen, vuoden 2016 alun tilanteen mukaiseen tilastoon verrattuna metsien suojelupinta-ala kasvoi Pohjois-Suomessa 19 prosentista 20 prosenttiin, kun taas Etelä-Suomessa se pysyi viidessä prosentissa.
  • Koko metsätalousmaan (sisältäen metsä- ja kitumaan lisäksi joutomaan ja muun metsätalousmaan) pinta-alasta suojeltuja alueita oli yhteensä 4,7 miljoonaa hehtaaria, 18 prosenttia metsätalousmaan pinta-alasta. Tästä lakisääteisiä suojelualueita oli 4,0 miljoonaa ja talousmetsien monimuotoisuuden suojelukohteita 0,7 miljoonaa hehtaaria.
  • Lakisääteisesti suojeltujen ja talousmetsien monimuotoisuuskohteiden lisäksi rajoitetussa metsätalouskäytössä olevia erilaisia luontoarvojen suojelua tukevia metsiä, joita ei tilastossa luokitella suojelluiksi, oli vuoden 2019 alussa 0,4 miljoonaa hehtaaria.

Metsien suojelutilastossa metsällä tarkoitetaan metsä- ja kitumaan pinta-alaa, jotka yhdessä muodostavat puustoisen alan eli metsän. Suojelluiksi metsiksi luetaan lakisääteisten suojelualueiden ja talousmetsien monimuotoisuuden suojelukohteiden metsä- ja kitumaan kokonaispinta-ala.

Tekstiä on muokattu 20.9.2022

Suunnitelma metsien suojelualue- ja METSO-tilastoinnin kehittämiseksi (METI)
 

Kuvien selitykset:
1A+1B+1C Lakisääteiset suojelualueet yhteensä
1A Luonnonsuojelualueet ja luonnonsuojelualueeksi varatut alueet
1BEH Muut lakisääteiset suojelualueet, ei hakkuita
1BH Muut lakisääteiset suojelualueet, varovaiset hakkuut mahdollisia
1C Määräaikaisesti rauhoitetut suojelualueet yksityismaalla
2A+2B Talousmetsien monimuotoisuuden suojelukohteet yhteensä
2A Talousmetsien monimuotoisuuden suojelukohteet, ei metsätalouskäyttöä
2B Talousmetsien monimuotoisuuskohteet,  rajoitettu metsätalouskäyttö
3 Luontoarvojen suojelua tukevat metsät, rajoitettu metsätalouskäyttö

 

Blogi: Miten Suomen metsien suojelua tilastoidaan?

Allow functional cookies to show the embedded graph.