Siirry pääsisältöön

Elintarviketuotannon innovaatioita harvesterin kourasta – elintarviketuotannon yhdistäminen metsänhoidon toimenpiteisiin

SieniHarvesteri

Tämän hankkeen tavoitteena on tuottaa valtakunnallisesti merkittäviä avauksia uusien biotuotteiden ja tuotantomenetelmien jalkauttamisessa metsäbiotalouteen. Nämä uudet avaukset tähtäävät metsäbiotalouden resurssitehokkuuden kasvattamiseen, ympäristövaikutusten vähentämiseen, metsätalouden hiilijalanjäljen pienentämiseen ja sekä alan liikevaihdon kasvattamiseen.

Metsän biomassojen hyödyntämiseen pohjautuva luonnontuotealan kasvun on ollut voimakasta ja sen oikaisematon liikevaihto oli noin 530 miljoonaa euroa. Alan suurimpana haasteena on raaka-aineen toimitusvarmuus mikä on merkittävin luonnontuotealan yritystoiminnan laajentamisen ja kansainvälistymisen haasteista. Yksi syy tähän on, että resurssin omistajat eli metsänomistajat eivät ole sitoutuneet tuotantoon tai tietoisia metsiensä tuotantomahdollisuuksista.

Tässä hankkeessa vastataan luonnontuotealan yhden merkittävimmän raaka-aine ryhmän, sienten toimitusvarmuuteen Luonnonvarakeskuksen innovaatiolla. Hankkeessa jalkautetaan Luonnonvarakeskuksen tuottama innovaatio ruoka- ja erikoissienten levityksestä osaksi monitavoitteista metsänhoitoa. Innovaation myötä metsäkoneet, harvesterit voidaan valjastaa uusien metsäbiomassojen suunnitelmalliseen tuotantoon hakkuiden yhteydessä resurssi- ja kustannustehokkaasti. Hanke hyödyntää älykkäästi jo olemassa olevaa työkoneistoa ja metsänhoidon kiertoa luonnontuotteiden aktiiviseen tuotantoon. Hankkeen keskeisimpänä tuloksena on ruoka- ja erikoissienten koneellisen levityksen toteutettavuusselvitys neljän eri kaupallisen arvon omaavalle sienilajille.

Hankkeessa kerätään taustatietoa verkkopohjaisen alustapalvelun rakentamiseksi metsänomistajille ja metsäoperaattoreille sekä raaka-ainetta ostavalle ja jalostavalle teollisuudelle. Hankkeen tuloksena syntyvän uuden metsävaratiedon avulla metsänomistajat voivat suunnitella lisätuloja tuovien uusien metsän biomassojen tuotantoa eri metsä- ja hakkuukohteilla. Myös jatkojalosteita tekevä luonnontuote- tai elintarvikesektorin toimijat voivat suunnitella raaka-aineen hankintaa ja tuotantovolyymeja sekä voivat hankkia raaka-aineensa alustapalveluun tuotetun tiedon avulla.

Hankkeen tuottamien uusien innovaatioiden ja tuotteiden sekä palveluiden merkittävimpänä vaikutuksena on liiketoiminnan kasvaminen erityisesti metsä- luonnontuote- ja elintarvikesektorilla. Hankkeen toiminta, tulokset ja sen tuottamat uudet avaukset metsäbiotaloudessa vahvistavat Itä-Suomen alueen, erityisesti Joensuun ja Savonlinnan seudun kehittymistä metsäbiotalouden tutkimuksen-, osaamisen- sekä innovaatiokeskittymää metsien monikäytön ja metsätiedon hallintaan suunnattujen innovaatioalustojen kehittämisen osalta.