Siirry pääsisältöön

Metsien hiilinielujen ja -varastojen säilyttäminen ja vahvistaminen on keskeistä kansallisen ja alueellisen hiilineutraaliuden saavuttamisessa. Metsien nopea uudistuminen hakkuiden jälkeen on oleellinen osa kestävää metsätaloutta. Tämä edellyttää metsänviljelyssä käytettävää taimimateriaalia, joka sitoo tehokkaasti hiiltä niin kasvin maanpäällisiin kuin maanalaisiin osiin lämpenevässä ilmastossa. Ilmastonmuutos lisää ennakoidusti kuivuutta ja taimien kokemaa stressiä, mikä ilman valmistautumista voi heikentää taimien selviytymistä ja metsien kasvua. Turpeennoston suurten kasvihuonekaasupäästöjen vuoksi myös metsätaimituotannossa on paine korvata kasvuturve kokonaan tai osittain muilla raaka-aineilla. Uusien kasvualustavaihtoehtojen vaikutusta taimituotannon tehokkuuteen, taimien kasvuunlähtöön ja siten kokonaishiilitaseen ei kuitenkaan tunneta.

Taimien perimä ja toisaalta tekninen laatu istutushetkellä (mm. juuriston kasvukyky) vaikuttavat ilmastokestävyyteen eli siihen, kuinka hyvin ne kestävät kuivuutta, vaihtelevia lämpötiloja, tauteja ja tuholaisia. Metsänjalostuksen hyödyt puuston maanpäällisten osien kasvulle ovat kiistattomat, mutta jalostuksen osana olevissa jälkeläiskokeissa juuriston kehitystä on tarkasteltu vähän.

Hankkeessa selvitetään: a) Kasvuturvetta osin tai kokonaan korvaavien kasvualustavaihtoehtojen vaikutusta taimien laatuun ja taimisaantoon kaupallisen mittakaavan taimituotannossa. b) Vaihtoehtoisissa kasvualustoissa kasvatettujen taimien kasvuunlähtöä, istutuksenjälkeistä menestymistä ja kasvualustan vaikutusta hiilensidontaan ilmaston lämpenemistä simuloivissa olosuhteissa. c) Kuusen jalostusasteen vaikutusta taimen verson ja juurten hiilensidontaan muuttuvassa ilmastossa. d) Uusien analyysimenetelmien (erityisesti hyperspektrikameramittaus) käyttökelpoisuutta taimien vaurioiden ja ilmastokestävyyden määrityksessä.

Hankkeessa mitataan kuusentaimien hiilitasetta ja ilmastokestävyyttä Luonnonvarakeskuksen Suonenjoen asemalla sijaitsevalla altistuskentällä, jossa simuloidaan ilmaston lämpenemistä ja kuivuutta. Kenttä on uusi Pohjois-Savon alueella oleva pilotointi- ja kokeiluympäristö, jossa voidaan tutkia kasvien ilmastonmuutokseen sopeutumista ja hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamista

Hankkeen tulokset ovat julkisia. Euroopan aluekehitysrahasto rahoittaa hanketta. Hankkeessa ovat mukana myös Kekkilä-BVB Oy, Suonenjoen kaupunki, Partaharjun puutarha, Metsäliitto Osuuskunta, UPM Metsä sekä Pohjan Taimi Oy.