Siirry pääsisältöön

Lapin alueen elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntäminen rehun tuotannossa

FeedFUNK

FeedFUNK -hankkeessa edistetään alueellisia kiertotalouden ratkaisuja. Hanke etsii ratkaisuja Lapin alueen elintarviketeollisuuden materiaali- ja resurssitehokkuuden kasvattamiseen, ympäristövaikutusten vähentämiseen, hiilijalanjäljen pienentämiseen sekä uusien innovaatioiden jalkauttamiseen uusien biotuotteiden ja tuotantotapojen muodossa. Lapin maakunta on asettanut tavoitteeksensa kehittää Lappilaista kiertotaloutta usealla eri sektorilla kaivannaisteollisuudesta koulutusmoduuleihin. Tämän tavoitteen myötä Lapin alueelle toivotaan muodostuvan uusiin kiertotalouden innovaatioihin perustuvaa liiketoimintaa. Elintarviketeollisuuden sivuvirrat ja niiden hyödyntäminen uusiin tuoteinnovaatioihin ovat monesti jääneet taka-alalle, vaikka niiden potentiaali lopputuotteiden korkean arvonlisän myötä ovat huomattavat aluetalouteen.

Tunnistettuja sovelluskohteita materiaalitehokkuuden lisäämiseksi elintarviketeollisuudessa ovat erilaiset rehusovellukset. Hankkeessa tehdään selvitys Lapin alueella muodostuvista elintarvike- ja rehulaatuisista sivuvirroista, toteutetaan näihin sivuvirtoihin perustuvia rehutuotepilotteja, joiden toimivuutta ja vaikutuksia hyvinvointiin testataan tuotantoeläimillä tehtävin ruokintakokein.

Tämän hankkeen ylemmän tason tavoitteena ovat uusien innovaatioiden jalkauttaminen alueelliseen kiertotalouteen uusien rehutuotteiden ja tuotantotapojen muodossa, jotka: 1. tukevat elintarviketeollisuuden kannattavuutta materiaalitehokkuutta lisäämällä uusien rehuratkaisujen muodossa, 2. vähentävät alueen elintarviketeollisuuden ympäristövaikutuksia ja pienentävät hiilijalanjälkeä, 3. tukevat alueen kehittymistä kiertotalouden tutkimuksen-, osaamisen- sekä innovaatiokeskittymänä.

Hankkeessa vahvistetaan jo aiemmin tehtyä kehitystyötä kotimaisten funktionaalisten rehuinnovaatioiden osalta ja vahvistetaan Lapin alueen kierto- ja biotalouden tutkimuksen-, osaamisen- sekä innovaatiokeskittymää jonka keskiössä on Lapin ammattikorkeakoulu ja alueella toimivat tutkimuslaitokset.

Hankkeen tuloksina syntyy uusia kiertotalouden ratkaisuihin perustuvia tuotekonsepteja ja tuotantoprosesseja, jotka ovat suoraan sisällytettävissä alueella toimivien yritysten tuotantoon.

Hankkeen tulokset mahdollistavat kiertotalouteen pohjautuvan elinkeinotoiminnan ja liikevaihdon kasvun alueella. Tämän odotetaan pitkällä aikavälillä tuovan alueelle investointeja. Hankkeen tuloksena myös Lapin ammattikorkeakoulun ja alueellisten tutkimus- ja kehittämislaitosten muodostama innovaatio- ja osaamiskeskittymiä vahvistuu lisäten alueen houkuttelevuutta sekä opiskelijoiden, osaajien ja yritysten silmissä.