Siirry pääsisältöön

Miehittämättömät ilma-alukset marjasatoseurannassa, esiselvitys

CLOUDberry

MARJAKOPTERI – hankkeessa selvitetään miehittämättömien ilma-alusten (UAV) mahdollisuuksia luonnonmarjasatojen seurannassa. Luonnonmarja-alan kasvulle suurin yksittäinen pullonkaula on edelleen marjaraaka-aineen riittämätön ja epävarma saatavuus. Ala on riippuvainen asiantuntijoiden ja yritysten omien työntekijöiden satoarvoista. Näiden pohjalta yritykset tekevät päätöksensä kutsuttujen poimijoiden sijoittamisesta. Epätarkat arviot sadosta voivat johtaa virheellisiin poimijoiden sijoittamiseen – tämä vaikuttaa suoraan ulkomaalaisten työntekijöiden tulonmuodostukseen ja kaupallisen marjankeruun sosiaaliseen kestävyyteen.

Marjasatoarvioita on pyritty tarkentamaan laajentamalla valtakunnallista seurantaverkostoa mutta nopeasti kehittynyt UAV teknologia ja helppo saatavuus on kasvattanut niiden potentiaalia ympäristöseurannassa. Tämä luo huomattavan pohjan kehittää luonnonmarjojen seurantaa soveltuvia menetelmiä joko marja-alan yritysten tai harrastajien hyödyntäminä.

Hankkeen tarkoituksen on tuottaa esiselvitys UAV teknologian soveltuvuudesta luonnonmarjojen satoseurannassa tarkastelemalla:

1. Millaisia vaihtoehtoja nykyaikaiset kuvantamismenetelmät tarjoavat?

2. Millaisia mahdollisuuksia miehittämättömät ilma-alukset tarjoavat laajojen alueiden satopotentiaalin ja – tilanteen arvioimiseksi?

3. Millaisia liiketoimintamahdollisuuksia edellä mainituissa, mahdollisissa satoseurantamenetelmissä on?

4. Millaista jatkokehittämistä edellä mainittujen, mahdollisesti käyttökelpoisten menetelmien käyttöönotto edellyttää?

Marjakopteri-hanketta rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma. Hankkeen nettokustannukset ovat 76 958 euroa, josta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman ja valtion rahoitus 100 prosenttia. Tuen on myöntänyt Pohjois-Karjalan, Lapin ja Kainuun ELY-keskukset.