Siirry pääsisältöön

Älä ruoki hukkaa

Älä ruoki hukkaa

Hankkeessa:

- syntyy valtakunnallinen neuvonta- ja opetusalan ruokahävikkiverkosto, joka rakentuu 14 alueellisesta ruokahävikkitiimistä

- luokanopettajille (ympäristöopin) ja kotitalousopettajille saadaan omat työkalupakit ruokahävikin opetukseen. Pääasiassa digitaalinen työkalupakki sisältää hävikkitietoa, linkkejä, vinkkejä, ongelmanratkaisu- ym. tehtäviä. Työkalupakin sisältämien työkalujen avulla lisätään 3.–9. vuosiluokan oppilaiden tietoisuutta ruokahävikistä ja autetaan heitä ymmärtämään ruokahävikin ympäristö- ja muita vaikutuksia sekä saadaan heidät ymmärtämään ruokahävikin vähentämisen tärkeys. Aiheen käsittelyn jälkeen oppilailla on tietoa ja käytännön kokemusta ruokahävikin vähentämisestä. Työkalupakki liitetään Kuluttajaliiton suunnittelemaan tietopankkiin, mikäli hanke saa rahoituksen.

- 28 peruskoulussa toteutetaan perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteiden mukaiset vaikuttamisprojektit, jossa harjoitellaan osallistumista ja vaikuttamista paikallisella tai globaalilla tasolla. Näissä ruokahävikin vähentämiseen tähtäävissä vaikuttamisprojekteissa yhdessä oppilaiden kanssa mietitään miten vähentää omaa, perheen tai muun lähipiirin (esim. isovanhempien tai naapurien) kotitalouksissa ruokahävikkiä. Projektit pilotoidaan ja niiden vaikuttavuus arvioidaan hankkeen aikana. Tavoitteena on, että syntyy vähintään 5 innovatiivista toimintamallia.

- jalkaudutaan 28 peruskouluun Ruokahukan ja hävikkipöydän kanssa, jaetaan hävikkitietoa, keskustellaan ja herätetään oppilaiden kiinnostus ruokahävikin vähentämiseen. Kouluvierailut pyritään järjestämään myös sellaisina päivinä, kun vanhemmat käyvät koululla (esim. vanhempainillat).

- pitkällä tähtäimellä hankkeessa syntyneillä työkaluilla autetaan tuhansia opettajia työssään ja vaikutetaan kymmenien tuhansien oppilaiden ”ruokahävikkiosaamisen” vahvistumiseen ja ”ruokahävikkiosaamisen” jalkautumisen kotitalouksiin.