Siirry pääsisältöön

Uusi EU-hanke CircHive auttaa yrityksiä ja yhteisöjä tunnistamaan, mittaamaan sekä raportoimaan toimintansa luontovaikutuksia

Uutinen 26.1.2023

CircHive on uusi Horisontti Eurooppa -hanke, joka auttaa yrityksiä ja yhteisöjä tunnistamaan, mittaamaan sekä raportoimaan toimintansa luontovaikutuksia. Hankkeen tavoitteena on auttaa toimijoita tekemään tietoisempia päätöksiä, jotka suojelevat ekosysteemejä, lisäävät luonnon monimuotoisuutta sekä luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja toimintatapoja yhteiskuntaan. Hanketta koordinoi Luonnonvarakeskus (Luke).

”Yhdessä CircHive-konsortion kanssa Luke kehittää menetelmiä luontovaikutusten mittaamiseen, kannustaa näiden menetelmien käyttöönottoon yrityksissä ja kaupungeissa sekä luo uusia kestävämpiä kiertotalouteen ja luontopohjaisiin ratkaisuihin perustuvia liiketoimintamalleja”, sanoo CircHive-hankkeen koordinaattori, Luken erikoistutkija Erika Winquist.

Lisätoimia tarvitaan luonnon monimuotoisuuden arvottamiseen ja mittaamiseen

EU:n Biodiversiteettistrategia vuoteen 2030 ja YK:n biodiversiteettisopimuksen uudet kansainväliset tavoitteet vaativat lisätoimia luonnon monimuotoisuuden arvottamiseksi ja mittaamiseksi ottaen huomioon sekä ilmastonmuutoksen että luontokadon aiheuttamat haasteet samanaikaisesti.

Kokonaisuuden huomioiminen on tärkeää, koska ilmastonmuutos ja luontokato ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa. Ilmastonmuutos vähentää luonnon monimuotoisuutta, joka puolestaan ylläpitää ekosysteemipalveluja. Toisaalta ekosysteemipalvelut hillitsevät ilmastonmuutosta ja auttavat siihen sopeutumisessa”, Winquist jatkaa.

Luonnon tarjoamia korvaamattomia ekosysteemipalveluja ovat muun muassa puhdas ilma ja vesi, hedelmällinen maaperä, pölytys, eroosion ja tulvien ehkäisy sekä ilmaston säätely.

Tällä hetkellä vain harvat yritykset tai kaupungit ymmärtävät toimintansa luontovaikutukset sekä pystyvät mittaamaan ja raportoimaan niitä kattavasti”, Luken tutkimuspäällikkö Janne Artell sanoo.

Biodiversitettiijalanjäljen ja luontopääomalaskennan lähestymistapojen yhdistämistä

CircHive on viisivuotinen, 11,5 miljoonan euron projekti, jossa on 15 tutkimus- ja 10 pilotointipartneria. Hankkeessa kehitetään perusteellisia ja standardoituja menetelmiä, joissa yhdistyy kaksi lähestymistapaa luontovaikutusten arvioimiseen: biodiversiteettijalanjälki- ja luontopääomalaskenta. Yhä useammat organisaatiot käyttävät näitä kahta lähestymistapaa ymmärtääkseen ja mitatakseen toimintansa luontovaikutuksia.

Lähestymistapoja yhdistämällä pystytään paremmin ottamaan huomioon näiden väliset kytkökset ja sitä kautta edistämään johdonmukaisen ja eri tarkastelutasoilla yhtenäisen mittaus- ja raportointikehikon luomista”, Luken erikoistutkija Esa-Jussi Viitala kertoo.

CircHiven 10 pilotointipartneria testaavat tutkimusta käytännössä. Pilotointipartnerit edustavat biokiertotalouden yrityksiä sekä kaupunkeja, jotka haluavat kehittää luontopohjaisia ratkaisuja. Hanke tekee yhteistyötä mm. Lacosten kanssa puuvillanviljelyn biologisen monimuotoisuuden seurannassa, Millwoodin kanssa kestävän metsänhoidon käytäntöjen kehittämisessä Ukrainassa ja Edinburghin kaupungin kanssa Skotlannissa uusien toimintatapojen vaikutusten ymmärtämisessä biologiseen monimuotoisuuteen ja luontopääomaan. Suomesta mukana ovat Valio ja Stora Enso.

Liity BEEHive-yhteisöön – tapahtumia, koulutusta ja yhteistyötä

CircHive-hankkeessa luodaan myös uusi yhteisö BEEHive (Biodiversity Excellence of Enterprises and Cities), joka on avoin kaikille organisaatioille, jotka haluavat oppia tunnistamaan, mittaamaan ja raportoimaan luontovaikutuksiaan sekä kehittämään uusia kestävämpiä liiketoimintamalleja tai toimintatapoja. BEEHiven jäsenet tekevät yhteistyötä CircHiven menetelmien kehittämisessä ja testauksessa ja saavat tukea kestävien johtamiskäytäntöjen käyttöönottoon.

CircHive pyrkii osoittamaan selkeästi positiivisten luontovaikutusten hyödyt yrityksille ja kaupungeille sekä kannustamaan uusien menetelmien, biodiversiteettijalanjälki- ja luontopääomalaskennan käyttöönottoon. Tavoitteen saavuttamiseksi hankkeessa järjestetään tapahtumia, julkaistaan koulutusmateriaalia, laaditaan politiikkasuosituksia ja työstetään menetelmien standardointia. Kiinnostuitko? Tervetuloa mukaan BEEHiveen!

CircHive-hankkeessa on mukana 15 tutkimus- ja 10 pilotointipartneria: Luonnonvarakeskus, denkstatt, European Forest Institute, Oppla, EcoAct, Institute for European Environmental Policy, SPRING, Ukrainian National Forestry University, RISE Research Institutes of Sweden, The Biodiversity Footprint Company, Biotope, Lake Constance Foundation, DIN Deutsches Institut für Normung, Valio, Barilla, Stora Enso, Millwood, Agroderew, Novamont, Lacoste, Raiffeisen Bank International, Ciedes Foundation, The City of Edinburgh Council, University of Edinburgh ja Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN.

 

Lisää tietoa hankkeen nettisivuilta www.CircHive.eu ja seuraamalla Twitterissä @CircHiveVoit myös laittaa viestiä osoitteeseen: Hello@circhive.eu.