Siirry pääsisältöön

Maito- ja maitotuotetilaston laatuseloste

24.2.2022

Tuottaja: Luonnonvarakeskus 1.1.2015 lähtien. Aikaisemmin tilaston tuotannosta on vastannut Tike.
Tilaston laadintaperuste: Tilaston tuottaminen perustuu lakiin Luonnonvarakeskuksesta (561/2014), lakiin ruoka- ja luonnonvaratilastoista (562/2014) sekä tilastolakiin (280/2004). Lisäksi Euroopan neuvoston direktiivi 1996/16 sisältää maito- ja maitotuotetilastointia koskevia velvoitteita.
Tilaston rahoituspohja: Tilaston tuottaminen rahoitetaan Luonnonvarakeskuksen varoista.

1. Tilastotietojen relevanssi

1.1. Tietosisältö ja käyttötarkoitus

Tilasto sisältää kuukausi- ja vuositasolla tietoja maidontuotannosta, tuotetun luomumaidon määrästä, maidontuottajien lukumääristä, tuottajamaidon rasva- ja valkuaispitoisuuksista sekä maitotuotteiden valmistusmääristä. Lisäksi tilasto sisältää tietoa juuston kotimaan myynnistä sekä voin ja juuston varastoista.

Vuositasolla julkaistaan tiedot alueittaisesta maidontuotannosta ja tilojen lukumääristä kunnittain, ELY-keskuksittain ja tukialueittain.

Lisäksi julkaistaan tietoja maidon käytöstä maatilalla ja lypsylehmien keskituotoksesta. Maidon käyttö maatilalla jaotellaan maidon käyttöön maatilojen ruokataloudessa, kotieläimille annettuun maitoon sekä muuhun käyttöön. Muu käyttö sisältää muun muassa maidon suoramyynnin sekä maidon käytön kotijuuston valmistukseen.

Tilaston tietoja käyttävät muun muassa hallinto, tutkimus, maa- ja elintarvikealan yritykset, tuottajajärjestöt ja neuvonta. Kansainvälisesti tietoja käyttävät muun muassa EU:n tilastovirasto Eurostat sekä FAO.

1.2. Käsitteet

Maitotuotteiden valmistusmäärät sisältävät vain markkinoitavien lopputuotteiden valmistukset. Välituotteet, jotka käytetään muiden maitotuotteiden valmistukseen eivät sisälly lukuihin.

Juuston kotimaan myynti sisältää kotimaassa valmistetut juustot. Kotimaan myynneillä tarkoitetaan myyntiä suoraan kulutukseen muun muassa tukkuliikkeille, kaupoille, suurtalouksille, meijeriteollisuuden ulkopuoliseen teollisuuteen ja kuluttajille.

Juuston ja voin varastot sisältävät varastossa olevat valmiit lopputuotteet, joten esimerkiksi juustojen varastomäärät sisältävät vain myynti-ikäisen juuston.

Vuosittain julkaistava tieto maidon käytöstä maatiloilla sisältää elintarvikekäyttöön kelpaavan maidon. Siten kotieläimille annettuun maitomäärään eivät sisälly tilalla mahdollisesti vasikoille annettu antibioottimaito ja ”solumaito”. Maidon käyttö maatilalla sisältää myös ternimaidon.

Vuositilastossa lypsylehmien keskituotos on laskettu jakamalla maidon kokonaistuotanto lypsylehmien keskimääräisellä lukumäärällä. Keskimääräinen lypsylehmien lukumäärä on keskiarvo tilalla olleiden lypsylehmien määristä kuukauden 1. päivinä.

Alueittaiset tiedot maidontuotannosta sisältävät maatiloilta meijeriin toimitetun maidon. Tilojen lukumäärä sisältää tilat, joilta maitoa on lähetetty meijeriin tilastointivuoden aikana.

1.3. Luokitukset

Valmistusmäärät

Maidot sisältävät pastöroidut maidot, UHT-maidot ja maitojuomat.

Kermojen valmistusmääriin sisältyvät myös maustetut kermat.

Hapatetut kermavalmisteet sisältävät ranskankerman, kermaviilin ja smetanan.

Muut tuoretuotteet sisältävät mm. maustetun rahkan ja maitopohjaisia kastikkeita ja jälkiruokia. Vuodesta 2020 alkaen ryhmään sisältyy myös vanukkaat, jäätelöt sekä maito- ja herapohjaiset juomat.

Tuorejuustot sisältävät raejuuston, leipäjuuston, maustamattoman rahkan sekä muut tuorejuustot.

Kotimaan myynti ja varastot

Kypsytettyjen juustojen kotimaan myynti sisältää myös sulatejuuston.

Tuorejuustojen kotimaan myyntimäärät eivät sisällä raejuustoa ja rahkaa.

Juustojen varastot sisältävät kypsytetyt juustot.

Alueittainen maidontuotanto

Alueluokitus perustuu maatilan talouskeskuksen sijaintikunnan perusteella määräytyviin alueisiin.

1.4. Tutkimuskohde ja tiedonantajat

Tilasto kuvaa muun muassa maidontuotannon, maidontuottajien lukumäärien sekä maitotuotteiden valmistusmäärien kehitystä.

Tiedonkeruun piiriin kuuluvat kaikki tuottajilta maitoa vastaanottavat meijerit. Maitotuotteita valmistavien yritysten osalta tiedonkeruun perusjoukko perustuu Ruokaviraston ylläpitämään rekisteriin hyväksytyistä maito-alan laitoksista. Tiedonkeruussa eivät ole mukana kaikki pienimuotoisempaa jalostustoimintaa harjoittavat yritykset.

Tiedot maidon käytöstä maatiloilla kysytään noin joka kolmas vuosi otantatutkimuksella maatiloilta. Otoksen poiminnan perusjoukkoon kuuluvat tilat, joilla on lypsylehmiä ja jotka kuuluvat maatalous- ja puutarhayritysrekisterin.  Rekisteri sisältää kaikki ne maatalous- ja puutarhatuotantoa harjoittavat tilat, joiden taloudellinen koko ylittää rekisterin alarajan 2000 €. Tuotto lasketaan SO-menetelmällä, jonka tarkempi menetelmäkuvaus sisältyy maatalous- ja puutarhayritysten rakennetilaston laatuselosteeseen.

Tiedot alueittaisesta maidontuotannosta ja tilojen lukumääristä perustuvat hallinnolliseen maitorekisteriin.

1.5. Käyttäjien näkökulmien huomiointi

Tilaston käyttäjiltä kerätään palautetta mm. tilastouudistuksia käsittelevien kokousten sekä kirjallisten kommentointipyyntöjen yhteydessä. Palautetta saadaan myös suorina yhteydenottoina. Saatua palautetta seurataan ja se otetaan huomioon tilastoa kehitettäessä.

2. Tietojen tarkkuus ja luotettavuus

2.1. Tilaston tutkimusmenetelmä

Tiedot kerätään meijereiltä ja maito-alan yrityksiltä tilastolomakkeella. Yritykset lähettävät edellisen kuukauden tiedot Lukeen seuraavan kuukauden 15. päivään mennessä.

Tieto maidon käytöstä maatiloilla perustuu viljelijöiltä otantatutkimuksella kerättävään tietoon noin joka kolmas vuosi. Tiedot kerätään viljelijöiltä web-tiedonkeruuna sekä puhelinhaastatteluna niiltä viljelijöiltä, jotka eivät ole antaneet tietoja verkossa. Kyselyssä tiedustellaan maitomäärää, joka tilalla on yhden päivän aikana käytetty omassa ruokataloudessa ja/tai annettu kotieläimille. Lisäksi kysytään kuinka paljon maitoa on viikon aikana käytetty muuhun tarkoitukseen. Otos on ositettu kolmeen osaan tilan maantieteellisen sijainnin, tuotantosuunnan ja tilakoon mukaan, jolloin saadaan mahdollisimman edustava otos koko maasta. Vuonna 2018, jolloin otantatutkimus suoritettiin edellisen kerran, perusjoukon muodostivat vajaa 7 000 tilaa, joilla oli lypsylehmiä. Näiden tilojen joukosta poimittiin noin 700 tilan otos, joilta kysyttiin tiedot maidon käytöstä maatilalla.

Kyselyssä saadut tiedot estimoidaan käyttämällä normaalia ositetun satunnaisotannan korotuskerroinestimointia sekä suhde-estimointia. Mikäli tietojen käsittelyvaiheessa havaitaan esimerkiksi poikkeavan suuri havainto, tarkistetaan havainnon oikeellisuus. Mikäli poikkeava havainto on oikea, tila poistetaan ositteesta ja tilasta muodostetaan oma osite, jolloin poikkeava havainto ei painotu liikaa alkuperäisessä ositteessa. Vastausprosentti otantatutkimuksissa on ollut reilu 90 %.

Tiedot alueittaisesta maidontuotannosta perustuvat hallinnollisen maitorekisterin tietoihin. Perusjoukon muodostavat kaikkia maitoa meijeriin toimittavat maatilat. Maitoa tuottajilta ostava meijeri ilmoittaa rekisteriin tuottajakohtaiset tiedot kuukausittain vastaanotetusta maitomäärästä.

2.2. Tilaston luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä

Tilaston kattavuutta voidaan pitää suhteellisen hyvänä, sillä tiedonkeruun piirissä olevien yritysten yhteenlasketut maidon käsittelymäärät kattavat noin 98 prosenttia maidon käsittelymääristä maito-alan laitoksissa.

Tietoa meijereiden vastaanottamasta maitomäärästä voidaan pitää luotettavana, sillä tieto kerätään kaikilta maitoa vastaanottavilta meijereiltä.

Maidon maatilakäytön osalta luotettavuutta saattaa heikentää vastauskato. Luotettavuuteen vaikuttaa myös se, että otos ei välttämättä ole paras mahdollinen joukko edustamaan toimintaa, jota harjoitetaan pienellä joukolla maatiloista. Tämä koskee etenkin tilastossa esitetyn maidon muun käytön estimointia.

Tietoja maidon alueittaisesta tuotannosta voidaan pitää melko luotettavina, sillä maidon ensimmäiset ostajat ilmoittavat maidon ostotiedot maitorekisteriin.

2.3. Virheiden oikaisumenettelyt

Tilastossa havaitut virheet korjataan mahdollisimman nopeasti. Virheet korjataan tilastotietokantoihin ja korjatut tiedot julkistetaan tilaston kotisivulla.

3. Tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Edellisen kuukauden tiedot julkaistaan pääsääntöisesti seuraavan kuukauden 25. päivä tai sitä seuraavana arkipäivänä. Kuukausitilaston tiedot ovat ennakollisia. Koko vuotta koskeva tilasto julkaistaan helmikuun lopussa ja sen tiedot ovat lopullisia.

Alueittaiset tiedot maidontuotannosta edelliseltä vuodelta julkaistaan maaliskuussa ja tilaston tiedot ovat lopullisia.

Tilastojen julkistamisajankohdista ja niiden mahdollisista muutoksista tiedotetaan tilastojen julkaisukalenterissa osoitteessa: stat.luke.fi/julkistamiskalenteri

4. Tilastojen yhtenäisyys ja vertailukelpoisuus

Vuonna 2013 tilaston tietosisältöön tehtiin muutoksia, jotka ottivat paremmin huomioon tilastollisen tietosuojauksen. Maitotuotteiden valmistusmäärien osalta tuoteryhmiä yhdistettiin suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Maito- ja herapohjaisten juomien, rasvaseosten, sulatejuuston, rasvaisen maitojauheen, rasvattoman maitojauheen ja herajauheen valmistusmäärien julkaiseminen tilastossa lopetettiin. Vuodesta 2013 lähtien kotimaan myyntitiedoista on julkaistu ainoastaan juustojen myyntimäärät ja varastotiedoista juuston sekä voin varastot kuukauden lopussa. Kuukausittaista aikasarjaa muutettiin uuden luokittelun mukaiseksi vuodesta 2007 lähtien.

Vuodesta 2007 lähtien fetajuuston valmistusmäärä on tilastoitu tuorejuustossa ja sitä aikaisempina vuosina kypsytetyissä juustoissa. Tuorejuustojen osalta tilastoinnin kattavuus laajentui vuoden 2007 alusta lähtien, mistä johtuen tuorejuustojen valmistusmäärät eivät ole täysin vertailukelpoisia ennen ja jälkeen vuoden 2007.

Vuoteen 2007 asti tilastossa on julkaistu erikseen maidon suoramyynti ja maidon käyttö kotijuuston valmistukseen. Vuodesta 2008 lähtien tietoja ei ole enää kerätty erikseen ja maidon suoramyynti sekä käyttö kotijuuston valmistukseen sisältyvät tilastossa kohtaan ”Muu käyttö”.

Alueittaiset tiedot maidontuotannosta ja tilojen määristä

Kuntaliitoksista johtuen aikasarjat maidon alueittaisesta tuotannosta eivät täysin ole vertailukelpoisia.

Sastamalaan (Pirkanmaan ELY-keskus) vuoden 2013 alusta liittyneen Kiikoisen tuotantomäärä sisältyy vuosina 2005-2012 Satakunnan ELY-keskuksen tuotantomääriin.

Mikkeliin (Etelä-Savon ELY-keskus) vuoden 2013 alusta liittyneen Ristiinan ja Suomenniemen tuotantomärät sisältyvät vuosina 2005-2012 Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tuotantomääriin.

Kalajokeen (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus) vuoden 2010 alusta liittyneen Himangan maidontuotanto ja tilojen määrä sisältyy vuosina 2005-2009 Pohjanmaan ELY-keskukseen.

Vaalan kunnan tuotantomäärä on sisältynyt vuoteen 2015 asti Kainuun ELY-keskuksen tuotantomäärään. Vuodesta 2016 tuotantomäärä on sisältynyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen tuotantomäärään.

Tiedot julkaistiin aikaisemmin TE-keskuksittain. TE-keskukset lakkautettiin 31.12.2009 ja korvattiin 1.1.2010 alkaen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksilla (ELY-keskus). Tilaston aikasarjatietoihin TE-keskusten lakkauttamisilla ei ollut vaikutusta.

 5. Tietojen saatavuus ja selkeys

Tilasto julkaistaan kuukausittain Luken verkkopalvelussa osoitteessa: https://stat.luke.fi/maito-ja-maitotuotetilasto . Kuukausittaiset tiedot ovat ennakollisia ja lopulliset tiedot julkaistaan seuraavan vuoden helmikuussa.

Kuukausitason aikasarjatietoja on saatavilla verkossa vuodesta 1990 alkaen ja vuositason tietoja vuodesta 1960 alkaen.

Alueittaiset tiedot edellisvuoden maidontuotannosta julkaistaan verkkopalvelussa maaliskuussa.

Nykyistä tilastoa vastaavia tietoja maidon alueittaisesta tuotannosta on saatavilla vuodesta 2005 lähtien. Tiedot alueittaisesta maidontuotannosta julkaistiin maidon kiintiöjärjestelmän aikana kiintiökausittain. Kiintiökausi oli 1.4.-31.3. ja tietoja on saatavilla kiintiökausilta 1997/98 - 2014/15.