Kvalitetsbeskrivning av mjölk- och mjölkproduktstatistik
På den här sidan
Producent: Naturresursinstitutet från 1.1.2015. Tike har tidigare svarat för upprättandet av statistiken.
Grunden för upprättandet av statistiken: Upprättandet av statistiken baserar sig på lagen om Naturresursinstitutet (561/2014), lagen om livsmedels- och naturresursstatistik (562/2014) samt statistiklagen (280/2004). Därtill innehåller EU:s direktiv 1996/16/EG vissa åligganden gällande statistikföringen över mjölk.
Statistikens finansieringsgrund: Upprättandet av statistiken finansieras från Naturresursinstitutets medel.
1. De statistiska uppgifternas relevans
1.1. Uppgiftsinnehåll och användningssyfte
På månads- och årsnivå innehåller statistiken uppgifter om mängden mjölk som mejerierna mottagit från producenterna, mängden ekologisk mjölk, antalet mjölkproducenter, fett- och proteinhalten i mjölken samt mängden producerade mjölkprodukter. Dessutom innehåller statistiken uppgifter om tillverkningsvolymerna för färskvaror samt tillverkningsvolymerna för smör, ost och pulver, inhemsk försäljning och lager.
På årsnivå innehåller statistiken uppgifter om mjölkproduktion och antal gårdar enligt kommun, ELY-central och EU-stödområde.
På årsnivå innehåller statistiken även uppgifter om användningen av mjölk på gårdarna och om mjölkkornas genomsnittliga produktion. Användningen av mjölk på gårdarna delas in i användning av mjölk i gårdarnas eget hushåll, mjölk som har getts till husdjuren samt övrig användning. Övrig användning innehåller bland annat direktförsäljning av mjölk samt användning av mjölk för framställning av hemost.
De statistiska uppgifterna används av bland annat förvaltningen, forskningen, företagen inom lantbruks- och livsmedelsbranschen, producentorganisationerna och rådgivningen. Internationella användare av uppgifterna är bland annat EU:s statistikmyndighet Eurostat och FAO
1.2. Begrepp
I de tillverkningsmängderna ingår endast tillverkningen av slutprodukter som saluförs, tillverkningen av mellanprodukter som används för framställning av andra mjölkprodukter vid mejeriet ingår inte. I fråga om ekoprodukterna statistikförs endast de framställda mängderna av olika mjölksorter separat. Uppgifterna om andra ekoprodukter ingår i de andra produktgrupper som ingår i statistiken.
I den inhemska försäljningen av ost ingår ostar tillverkade i Finland. Med inhemsk försäljning menas försäljning direkt för konsumtion till bl.a. partiaffärer, butiker, storkök, annan industri än mejeriindustri och till konsumenter.
Lagren av ost och smör omfattar färdiga slutprodukter i lager, och således uppges endast försäljningsmogen ost i lagermängden.
I den årligen publicerade uppgiften om användningen av mjölk på gårdarna ingår mjölk som är lämplig för användning som livsmedel. Det innebär att det i den mängd mjölk som ges åt husdjuren inte ingår eventuell antibiotikamjölk och ”cellmjölk” som getts åt kalvar. I mängden mjölk som använts på gården eller sålts genom direktförsäljning ingår också råmjölk.
I årsstatistiken har man räknat ut mjölkkornas medelproduktion genom att dividera totalproduktionen av mjölk med mjölkkornas genomsnittliga antal. Det genomsnittliga antalet mjölkkor är ett medeltal av det antal mjölkkor som funnits den 1 dagen i varje månad.
Uppgifterna on mjölkmängden områdesvis innefattar den mängd mjölk som levererats från gårdarna till mejerier. Antalet gårdar innehåller de gårdar som har levererat mjölk till mejerier under kalenderåret.
1.3. Klassificeringar
Tillverkningsvolymer
I mängderna tillverkade mjölkprodukter ingår också de olika specialkvaliteterna av mjölk. I gruppen pastöriserad hel-, lätt-, och fettfri mjölk ingår både laktosfri lättmjölksdryck och ekologisk mjölk.
I fråga om mängden tillverkad grädde ingår också smaksatta gräddsorter.
Yoghurt och fil innehåller även smaksatt samt naturell yoghurt och fil.
I gruppen syrade gräddprodukter ingår creme fraiche, gräddfil och smetana.
Övriga färskprodukter innehåller smaksatt kvarg samt mjölkbaserade såser och desserter. Från och med år 2020 gruppen innehåller också puddingar, glass och mjölk- och vasslebaserade drycker.
Färskostar innehåller grynost, brödost, naturell kvarg samt övriga färskostar.
Dem inhemska försäljningen samt lagringen
I den inhemska försäljningen av lagrade ostar ingår även smältostar.
I antalet sålda färskostar i hemlandet ingår inte grynost eller kvarg.
Lagren av ostar innehåller lagrade ostar.
Mjölkproduktion områdesvis
Områdesindelningen sker enligt den kommun där gårdens driftscentrum är beläget.
1.4. Undersökningsobjekt och uppgiftslämnare
Statistiken beskriver utvecklingen i mjölkproduktionen, antalet mjölkproducenter samt tillverkningsvolymens utveckling för mjölkprodukterna.
Datainsamlingen gäller alla mejerier som tar emot mjölk av producenter. Vad gäller de företag som tillverkar mjölkprodukter baserar sig populationen för informationsinsamlingen på Livsmedelssäkerhetsverket Eviras register över godkända anläggningar inom mjölkbranschen. Alla mindre företag som bedriver småskaligare förädlingsverksamhet omfattas inte av informationsinsamlingen.
Uppgifterna om användningen av mjölk på gårdarna baserar sig på en urvalsundersökning (gårdsundersökningen) som utförs circa varje tredje år. I populationen i slumpsamplet ingår de gårdar som har mjölkkor och som ingår i jordbruks- och trädgårdsföretagsregistret. Registret omfattar alla gårdar som har jordbruks- och trädgårdsproduktion och vars ekonomiska storlek överskrider den nedre gränsen för registret, dvs. 2 000 euro. Intäkten beräknas med SO-metod. En närmare beskrivning av metoden finns i kvalitetsbeskrivningen av strukturstatistiken över jordbruks- och trädgårdsföretagen,
Uppgifterna om mjölkproduktionen områdesvis och antalet gårdar baserar sig på uppgifterna från det administrativa mjölkregistret.
1.5. Beaktande av användarnas perspektiv
Av användarna av statistiken samlas respons i anslutning till möten som handlar om omarbetning av statistiken, samt som skriftlig begäran om kommentarer. Respons tas också emot via direkta kontakter. Den mottagna responsen följs upp och beaktas när statistiken utvecklas.
2. Uppgifternas noggrannhet och tillförlitlighet
2.1. Statistikens undersökningsmetod
Informationen samlas in av mejerier och företag inom mjölkbranschen med hjälp av en statistikenkät. Företagen skickar förra månadens uppgifter till Luke före den 15 nästa månad.
Uppgiften om användningen av mjölk på gårdarna baserar sig på en urvalsundersökning riktad till odlarna som görs cirka varje tredje år. Uppgifterna samlas av lantbrukarna genom datainsamling på nätet eller telefonintervjuer med de lantbrukare som inte har lämnat sina uppgifter på nätet. I undersökningen inhämtas uppgifter om hur mycket mjölk, exklusive den mjölk som skickats till mejerierna, gården under en dag använt i eget hushåll, gett till husdjur eller använt för andra ändamål. Urvalet är skiktat i tre delar enligt gårdens geografiska läge, produktionsinriktning och gårdsstorlek för att urvalet ska vara så representativt för hela landet som möjligt. Till exempel 2018, då urvalsundersökningen gjordes senast, bestod populationen av cirka 7 000 gårdar med mjölkkor. Bland dessa gårdar plockades ett urval på 700 gårdar från vilka uppgifterna om användningen av mjölk inhämtades.
De data man fått fram vid undersökningen estimeras både genom normal estimering med viktning för stratifierad sampling och genom kvotskattning. Om man i det skede uppgifterna behandlas till exempel lägger märke till ett observerat värde som är ovanligt stort kontrolleras att det observerade värdet är korrekt. Om värdet är korrekt, stryks gården från stratat och gården ombildas till ett eget stratum, varvid det avvikande observerade värdet inte viktas för tungt i det ursprungliga stratat. Svarsprocenten i urvalsundersökningarna har varit över 90 %.
Uppgiften om mjölkproduktionen områdesvis baserar sig på de uppgifter som fåtts från mjölkregistret. Alla gårdar som levererar mjölk till mejerier bildar populationen för mjölkproduktionen områdesvis. Det mejeri som köper mjölk av producenterna anmäler månatligen till mjölkregistret producentvisa uppgifter om den mottagna mjölkmängden.
2.2. Faktorer som inverkar på statistikens tillförlitlighet
Statistikens täckning kan anses vara god, eftersom den sammanlagda omsättningen och hanterade mjölkmängden för de mejerier som berörs av datainsamlingen täcker 98 procent av den hanterade mjölkmängden i företag inom mjölkbranschen.
Informationen om de mjölkvolymer som mejerierna tagit emot kan anses vara tillförlitlig, eftersom informationen insamlas av alla mejerier som tar emot mjölk.
Vad gäller användningen av mjölk på gårdarna kan tillförlitligheten försämras av ett visst svarssvinn. Tillförlitligheten påverkas också av att urvalsmetoden kanske inte är den bästa metoden för att få fram ett representativ bild av en verksamhet som utövas på ett ganska litet antal av gårdarna. Detta gäller i synnerhet estimeringen av den övriga användningen av mjölk.
Uppgifterna om mjölkproduktionen områdesvis kan betraktas som tillförlitliga, eftersom alla första köpare av mjölk anmäler uppgifterna om den köpta mjölken till mjölkregistret.
2.3. Förfaranden för rättelser av fel
Fel i statistiken korrigeras så snabbt som möjligt. De korrigerade uppgifterna publiceras på statistikens webbplats.
3. Uppgifternas aktualitet och punktlighet
Uppgifterna om den föregående månadens publiceras i regel den 25:e närmast följande månad eller vardagen därpå. Uppgifterna i månadsstatistiken är preliminära. De månatliga uppgifterna från de föregående månaderna uppdateras i tidsserierna på statistikens hemsida en gång i månaden. Statistiken över hela året publiceras i slutet av februari och uppgifterna i statistiken är slutliga.
Statistiken över områdesvis mjölkproduktion publiceras i mars, och uppgifterna i statistiken är slutliga.
Information om datumen för publiceringen av statistiken och eventuella ändringar i den finns i publiceringskalendern på adressen: stat.luke.fi/sv/julkistamiskalenteri
4. Statistikens enhetlighet och jämförbarhet
År 2013 gjordes det ändringar i statistikens uppgiftsinnehåll, som bättre beaktade det statistiska datasäkerheten. För mejeriprodukternas produktionsvolymer sammanställdes produktionsgrupperna till större helheter. Statistiska publikationer om produktionsvolymerna för mjölk- och vasslebaserade drycker, fettblandningar, smältostar, fetthaltigt mjölkpulver, fettfritt mjölkpulver och vasslepulver avslutades. Publiceringen av inhemska försäljningsuppgifter omfattar från och med 2013 endast ostförsäljningen och de inhemska lageruppgifterna endast ost- och smörlagren vid utgången av månaden. Den månatliga tidsserierapporten ändrades enligt den nya klassificeringen från början av år 2007.
Från och med år 2007 räknas ”fetaost” som färskost, tidigare ingick den i gruppen ”övriga mognade ostar”. I fråga om brödost, getost och naturell kvarg ökades statistikens täckning från och med början av år 2007. Tillverkningsmängderna av de här produkterna före år 2007 är därför inte helt jämförbar med uppgifterna för år 2007.
Fram till 2007 publicerades direktförsäljning av mjölk och användning av mjölk till framställning av hemgjort smör och hemgjord ost separat i statistiken. Sedan 2008 har uppgifterna inte längre insamlats separat, och således ingår direktförsäljning av mjölk samt användning av mjölk till framställning av hemgjort smör och hemgjord ost i punkten ”Övrig användning”.
Mjölkproduktion områdesvis
På grund av kommunsammanslagningar är uppgifterna om antalen per region inte helt jämförbara.
Under 2005–2012 ingick mjölkproduktionen och antalet gårdar i Kiikoinen i NTM-centralen i Satakunta. Kiikoinen uppgick i Sastamala (NTM-centralen i Birkaland) vid ingången av 2013.
Under 2005–2012 ingick mjölkproduktionen och antalet gårdar i Ristiina och Suomenniemi i NTM-centralen i Sydöstra Finland. Ristiina och Suomenniemi uppgick i Mikkeli (NTM-centralen i Södra Savolax) vid ingången av 2013.
Under 2005–2009 ingick mjölkproduktionen och antalet gårdar i Himango i NTM-centralen i Österbotten. Himango uppgick i Kalajoki (NTM-centralen i Norra Österbotten) vid ingången av 2010.
Före 2015 ingick produktionsmängden i Vaala kommun i produktionsmängden för NTM-centralen i Kajanaland. Från och med 2016 har den ingått i produktionsmängden för NTM-centralen i Norra Österbotten.
Uppgifterna publicerades förr enligt TE-central. TE-centralerna lades ner den 31.12.2009 och ersattes den 1.1.2010 med närings-, trafik- och miljöcentraler (ELY-central). TE-centralernas nedläggning påverkar inte statistikens tidsseriuppgifter.
5. Uppgifternas tillgänglighet och tydlighet
Statistiken publiceras månatligen i webbtjänst på adressen: https://stat.luke.fi/sv/mjolk-och-mjolkprodukter
På statistikens webbplats finns tidsserier över de månatliga uppgifterna sedan 1990 och uppgifter på årsnivå sedan 1960.
Uppgifterna på årsnivå och mjölkproduktion områdesvis publiceras i webbtjänst i februari och i mars.
Regionala uppgifter som motsvarar den nuvarande statistiken finns tillgängliga från och med 2005. Uppgifterna om produktionen per region publicerades per kvotperiod 1997/98 - 2014/15 när mjölkkvotsystemet användes. Kvotperioden var 1.4–31.3.