Siirry pääsisältöön

Kalatalouden kannattavuus -tilaston laatuseloste

11.2.2021

Tuottaja: Luonnonvarakeskus

Laadintaperuste: Kalatalouden EU-tiedonkeruuohjelmasta on säädetty Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2017/1004. Yksityiskohtaisia sääntöjä, määritelmiä ja vaatimuksia on esitetty Komission päätöksissä (EU) 2019/909 ja (EU) 2019/910.

Rahoituspohja: Tietojen tuottaminen rahoitetaan Euroopan Meri- ja Kalatalousrahastosta. 

1. Tietojen relevanssi

1.1. Tietosisältö ja käyttötarkoitus

EU-lainsäädäntö velvoittaa Suomea keräämään yksityiskohtaista tietoa kalataloudestaan. Kalatalouden EU-tiedonkeruuohjelmassa kerätään kalataloudesta biologista, taloudellista ja tilastotietoa EU:n yhteisen kalastuspolitiikan tueksi. EU-komissio hyödyntää kalatalouden EU-tiedonkeruuohjelman taloustietoja kalatalouspolitiikan suunnittelussa ja vaikutusten seurannassa.

Kannattavuustietoja käytetään muun muassa kansallisessa kalatalouden politiikkatuessa ja seurannassa, EU:n yhteisen kalastuspolitiikan (YKP) seurannassa ja kehittämisessä, Euroopan meri- ja kalatalousrahaston (EMKR) seurannassa sekä taloudellisessa tutkimuksessa. Tietoja hyödyntävät hallinnon lisäksi muun muassa kalatalousyrittäjät, opiskelijat, tutkimus ja edunvalvonta.

1.2. Käsitteet

Kalatalouden toimialojen laajuutta ja kannattavuutta kuvataan liiketoiminnan tuotoilla, jalostusarvolla, käyttökatteella ja nettotuloksella.

Liiketoiminnan tuotot sisältävät liikevaihdon ja suorien avustusten lisäksi liiketoiminnan muut tuotot kuten korvaukset ja vuokratuotot.

Jalostusarvolla tarkoitetaan toimialan tuottamaa arvonlisää. Jalostusarvo saadaan, kun tuotoista vähennetään aine- ja tarvikehankinnat, ulkopuoliset palvelut ja muut liiketoimintakulut kuin henkilöstökulut. Jalostusarvo sisältää kansantaloudelle lisäarvoa luovia eriä kuten palkat, pääomakulut, verot ja voiton. Jalostusarvoprosentti on jalostusarvon osuus liiketoiminnan tuotoista.

Käyttökate kertoo yrityksen liiketoiminnan tuloksen ennen poistoja ja rahoituseriä. Käyttökateprosentti kuvaa muuttuvien ja kiinteiden kustannusten jälkeen jäävän tuloksen osuutta liiketoiminnan tuotoista.

Nettotulos on kannattavuuden mittari, joka kertoo yrityksen tuloksen verojen jälkeen ennen satunnaisia tuottoja ja kuluja. Nettotulosprosentti on nettotuloksen osuus liiketoiminnan tuotoista.

Tunnuslukujen käyttökatetta ja nettotulosta laskettaessa ei palkkakorjausta ole huomioitu.

Nettoinvestoinnit ovat toimialan aineelliset ja aineettomat investoinnit.

Vakavaraisuuden tunnusluku omavaraisuusaste kertoo, missä määrin omaisuus on rahoitettu omalla pääomalla. Tunnusluvussa oikaistu oma pääoma suhteutetaan oikaistun taseen loppusummaan, josta on vähennetty saadut ennakkomaksut. Yritystutkimusneuvottelukunta (YTN) on antanut tunnusluvulle seuraavanlaiset ohjearvot:

Omavaraisuusaste:

yli 40 %              hyvä

20 – 40 %          tyydyttävä

alle 20 %            heikko

Current ratio on maksuvalmiuden tunnusluku, jossa yrityksen vaihto-omaisuus ja rahoitusomaisuus yhteensä suhteutetaan lyhytaikaiseen vieraaseen pääomaan. Tunnusluvussa otetaan näin ollen huomioon vaihto-omaisuuden realisointimahdollisuus maksuvalmiuden ylläpitämisessä. Yritystutkimusneuvottelukunta (YTN) on antanut tunnusluvulle seuraavanlaiset ohjearvot:

Current ratio:

yli 2                     hyvä

1 – 2                    tyydyttävä

alle 1                   heikko

1.3. Luokitukset

Kalastusyritykset on jaettu suuriin (alus yli 24 metriä) ja pieniin (alus alle 24 metriä) troolareihin, yli 10 000 euron liikevaihdon rannikkokalastajiin ja enintään 10 000 euron liikevaihdon rannikkokalastajiin. 10 000 euron vuotuinen liikevaihto on ALV-velvollisuuden raja ja samaa euromääräistä rajaa on käytetty vuoden 2016 alusta lähtien uudessa kalastuslaissa kaupallisten kalastajien jakamiseen tyypin I ja tyypin II kalastajiin kaupallisten kalastajien rekisterissä. Sisävesikalastuksen osalta tilasto sisältää ainoastaan aktiiviset 1-ryhmän kaupalliset kalastajat.

Vesiviljely-yritykset on jaettu tuotantosuunnan mukaan ruokakalatuotantoon meressä, ruokakalatuotantoon sisävesissä, kiertovesikasvatukseen, poikastuotantoon sekä luonnonravintolammikoihin. 

Kalanjalostuksen, kalatukkukaupan ja kalan vähittäiskaupan toimialoille kuuluvat yritykset on jaettu kolmeen kokoluokkaan yrityksen liikevaihdon perusteella: suuret yritykset (suurimmat 10 % 1), keskisuuret yritykset (suurimmat 40 % jäljelle jääneistä) ja pienet yritykset.

1.4. Tutkimuskohde ja tiedonantajat

Kalatalouden EU-tiedonkeruuohjelmassa kerätään kalataloudesta biologista, taloudellista ja tilastotietoa EU:n yhteisen kalastuspolitiikan tueksi.

Tiedot saadaan Luonnonvarakeskuksen kalastus- ja vesiviljely-yritysten tuotantotietoa koskevasta tilastosta sekä Tilastokeskuksen tilinpäätöstiedoista kalatalouden toimialoilta (kalastus, vesiviljely, kalanjalostus, kalatukkukauppa, kalan vähittäiskauppa). Lisäksi tilastossa käytetään Luonnonvarakeskuksen kaupallisille kalastajille tekemää kirjanpitokyselyn tietoja.

2. Tietojen tarkkuus ja luotettavuus

2.1. Tutkimusmenetelmä

Aineistona käytetään Tilastokeskuksen tilinpäätöstietoja kalatalouden toimialoilta (kalastus, vesiviljely, kalanjalostus, kalatukkukauppa, kalan vähittäiskauppa) sekä Luonnonvarakeskuksen kaupallista kalastusta ja vesiviljely-yritysten tuotantoa koskevia tilastoja. Lisäksi hyödynnetään kaupallisen kalastuksen kirjanpitokyselyä.

Kalatalouden kannattavuustiedot koskevat kaikkia merialueen kaupallisia kalastusyrityksiä, jotka ovat ilmoittaneet saalista. Sisävesikalastusyrityksistä ovat mukana ainoastaan aktiiviset 1-ryhmän kaupalliset kalastajat.

Toimialaa ja yrityksiä koskevat taloudelliset tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kalatalousyrityksiä koskeviin tilinpäätöstietoihin. Luonnonvarakeskus laskee tilinpäätösaineistojen pohjalta taloudelliset tunnusluvut kalatalouden toimialoille.

2.2. Luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä

Toimialaa ja yrityksiä koskevat Tilastokeskuksen tilinpäätöstiedot koskevat kalanjalostuksen, kalatukkukaupan ja kalan vähittäiskaupan osalta yrityksiä, joiden toimiala on yritysrekisteritietojen mukaan jokin edellä mainituista. Kaupallisen kalastuksen ja vesiviljelyn tilinpäätöstiedot koskevat kaikkia päätoimisia yrityksiä ja kalastajia. Pienten yritysten kannattavuutta koskevat tunnusluvut antavat todellisuutta myönteisemmän kuvan, koska pienyrittäjät eivät yleensä maksa itselleen palkkaa vaan ottavat tulonsa yrityksen tuloksesta. Tilastokeskus korjaa pienten yritysten tulosta laskennallisella palkkakorjauksella. Palkkakorjausta ei ole tässä tilastossa otettu huomioon, koska kalastuksen toimialalla pääosa yrityksistä on kausiluonteisesti toimivia pienyrityksiä. 

3. Tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Tiedot julkaistaan vuosittain. Tilastokeskuksen keräämä kalatalousyrityksiä koskeva tilinpäätösaineisto on Luonnonvarakeskuksen käytettävissä vasta yritysten tilinpäätöstä seuraavana vuotena, minkä vuoksi tuoreimmat tilinpäätöstiedot koskevat sitä edeltävää vuotta.

4. Tilastojen yhtenäisyys ja vertailukelpoisuus

Yrityksen toimiala määritetään Tilastokeskuksessa yrityksen oman ilmoituksen sekä liikevaihtotarkastelujen perusteella.  Suurimmat yritykset toimivat usein monella toimialalla. Esimerkiksi ison kalankasvattajan päätoimiala voi olla kalatukkukauppa tai kalanjalostus. Monella kalastusyrityksellä on omaa jalostustoimintaa. Yritys voi olla tukku- tai jalostusyritys riippuen siitä, kuinka suuri osa myynnistä on minäkin vuonna omassa yrityksessä jalostettujen tuotteiden myyntiä. Monella toimialalla toimiva yritys saattaa siten joskus siirtyä toimialalta toiselle. Suurten yritysten siirtyminen voi vaikuttaa koko toimialan tulokseen.

Kalan vähittäiskauppaa koskeva toimiala kattaa vain kalan vähittäiskauppaan erikoistuneet liikkeet. Pääosa kalasta myydään kuluttajille kuitenkin markettien kalatiskien kautta. Markettien myynti kuuluu kalan vähittäiskaupan toimialaan vain siinä tapauksessa, jos kalatiskejä hoitaa kalan vähittäiskauppaa päätoimialanaan harjoittava yritys.

5. Tietojen saatavuus ja selkeys

Tiedot julkaistaan vuosittain julkistamiskalenterissa ilmoitettuina ajankohtina Luonnonvarakeskuksen verkkopalveluissa osoitteissa www.luke.fi/fi/tilastot sekä www.luke.fi/taloustohtori. Lisäksi tiedoista julkaistaan Kalatalouden toimialakatsaus Luonnonvarakeskuksen julkaisusarjassa Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus.